Jak zálohujete fotky? (Víkendová hlasovačka)

Jak zálohujete fotky

Paměti chytrých telefonů (a paměťové karty) dnes obsahují gigabajty informací. Kromě aplikací a jejich dat například kontakty, kalendář, poznámky, videa a fotografie. Řada z těchto dat se automaticky synchronizuje – ať už do účtu Google, nebo pomocí vlastní služby. V případě snímků má uživatel na výběr: může se spolehnout na řešení od vyhledávacího giganta, alternativní cloudovou službu či jiný způsob. V každém případě je však dobré zálohu řešit dříve, než váš telefon či paměťová karta odejde do křemíkového nebe nebo dojde k odcizení. Jak zálohujete fotky vy? Na to se budeme ptát v tomto kole Víkendové hlasovačky a diskuze.

Anketa na téma jak zálohujete fotky Anketa na téma jak zálohujete fotky

Obsah článku

Základ od Googlu

Zálohování fotek a videí řeší Google v rámci své cloudové služby a aplikace Fotky Google. Nastavení zálohy je jednoduché a zvládne ho i začínající uživatel.

  1. Spusťte na telefonu nebo tabletu aplikaci Fotky Google.
  2. Pokud nejste přihlášeni, přihlaste se ke svému účtu Google.
  3. Nahoře klepněte na tlačítko se třemi tečkami.
  4. Vyberte Nastavení a poté Zálohování a synchronizace.
  5. Zapněte možnost Zálohování a synchronizace.

Volitelně pak můžete určit, ze kterých složek se mají snímky zálohovat a v jaké kvalitě (v tzv. „vysoké kvalitě“ máte neomezený úložný prostor v cloudu). Kromě toho lze zvolit, zda se mají fotky a videa zálohovat přes mobilní data a/nebo v roamingu.

Cloudové alternativy

Kromě nativního zálohování můžete své fotky ukládat také do řady dalších cloudových úložišť. Jednou z výhod většiny těchto řešení je například synchronizace s počítačem. V praxi to může vypadat tak, že přijdete domů, telefon se připojí k Wi-Fi a provede zálohu. Pak zapnete počítač a klientská aplikace stáhne fotky na jeho disk. Během několika minut si je pak můžete prohlížet, editovat či třeba vystavit na sociální sítě. Jakékoli změny se pak promítají zpět do cloudu, v některých případech budete mít k dispozici i historii těchto změn s možností návratu. Navíc čím více počítačů je připojeno k danému účtu, tím více záložních kopií budete mít k dispozici.

Jednou z nejoblíbenějších možností je Dropbox, nicméně verze zdarma omezená na pouhé 2 GB nemusí stačit každému. Podstatně velkorysejší je ke svým uživatelům služba MEGA, kde můžete bezplatně využívat 50GB úložiště. I toto cloudové řešení má mobilní aplikaci, která dokáže zajistit automatický upload pořízených fotek a videí. Svého času byl populární například Microsoft OneDrive, nicméně od jisté doby zde zadarmo získáte jen 5 GB prostoru. Cloudových úložišť je mnoho, nicméně tři jmenovaná jsou asi nejčastější.

Další možnosti zálohování fotek

Další možnosti zálohování fotek si představíme v bodech:

  • Stahování fotek kabelem – největší nevýhodou je zde nutnost pravidelného (a co možná nejčastějšího) provádění této operace. Pokud například měsíc zálohu neprovedete, budou vám v případě odcizení či nefunkčnosti telefonu chybět fotky za celou dobu.
  • Stahování fotek z paměťové karty – zde jsou nevýhody stejné, jako v předchozím případě. Navíc je zde nutné manipulovat s kartou a vlastnit čtečku paměťových médií.
  • Záloha pomocí aplikace od výrobce. Tyto programy zpravidla zálohují nejen fotky a videa, ale i další data. Opět platí, že když záloha není automatizovaná, závisí její spolehlivost především na zodpovědnosti uživatele.
  • Záloha na vlastní NAS – zde jsou výhody podobné, jako v případě cloudu, s tím, že úložiště vlastníte vy. Řada výrobců již nabízí ke svým produktům mobilní aplikace, které jsou schopné automaticky zálohovat soubory na diskové pole v lokální síti.
Jednou z možností je připojení telefonu k počítači Jednou z možností je připojení telefonu k počítači

Jak zálohujete fotky?

Dostáváme se k anketní otázce tohoto kola Víkendové hlasovačky a diskuze: jak zálohujete fotky vy? Vybírat tentokrát můžete více možností, protože jednotlivé možnosti se vzájemně nevylučují a mohou se doplňovat.
[gravityform id=“169″ title=“false“ description=“false“ ajax=“true“]
V diskuzi pod článkem se můžete rozepsat o vašem oblíbeném způsobu zálohování, vyzdvihnout jeho klady a zmínit případné zápory. Pokud máte zkušenosti s více způsoby, budeme rádi, když se o ně podělíte.

Hlasovačka z minulého týdne

Před týdnem jsme se vás v rámci cyklu Víkendová hlasovačka a diskuze ptali, zda považujete za lepší displeje OLED, nebo LCD. V podstatě od začátku bylo jasné, že přes zjevné výhody i nevýhody obou technologií bude v konečném výsledku hrát hlavní roli subjektivní pohled. Nakonec vyhrály OLED obrazovky proti LCD poměrem 70 ku 27 procentních bodů.

Hlasovačka z minulého týdne Hlasovačka z minulého týdne

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (27)