iGO Navigation: legendární navigace konečně v Obchodě Play!

igo_ico

Když jsme na jaře připravovali pravidelný každoroční díl cyklu SvětAndroida doporučuje věnovaný navigacím (viz SvětAndroida doporučuje: 6x nejlepší navigace a Čtenáři doporučují: 8x nejlepší navigace), snažili jsme se zjistit více informací o navigaci iGo, kterou nejen naši čtenáři často chválí a vyzdvihují její údajné kvality skoro až do nebes. Nakonec jsme dospěli k závěru, že iGo pro Android v podstatě běžný uživatel neměl šanci získat legální cestou, což byla s ohledem na reference velká škoda.

Proč ale píšeme úvodní odstavec v minulém čase? Protože na začátku června se navigace iGo konečně objevila v Obchodě Play, odkud si ji může stáhnout a nainstalovat každý.

Co iGo nabízí?

První věcí, kterou se vývojáři v Obchodě Play chlubí, je počet uživatelů v řádech milionů. Jako jednu z výhod pak vyzdvihují malou náročnost – iGo prý ve srovnání s konkurencí obsadí v úložišti jen polovinu místa. Důležitým faktorem je skutečnost, že navigace funguje offline – lze ji tak používat kdykoli a kdekoli bez ohledu na dostupnost internetového připojení. iGo se prostě snaží být tím nejlepším navigátorem, jakého si vedle sebe můžete představit.

Jako zásadní vlastnosti a funkce jsou jmenovány:

iGO Navigation

iGO Navigation

Co můžete očekávat?

Aplikaci je možné instalovat na telefony a tablety s Androidem 4.0.3 a novějším. Poněkud však překvapuje relativně velká velikost instalačního balíčku, která je 316 MB, což je skutečně hodně.

Potěšujícím faktem je, že iGo pro Android nabízí lokalizaci do češtiny a slovenštiny, dva české a dva slovenské hlasy (vždy jeden mužský a jeden ženský).

Pochopitelně nečekejte, že iGo bude navigací zdarma. Abychom byli přesní: aplikaci můžete stáhnout a používat bezplatně, nicméně platit budete za balíčky, tedy především mapové podklady. Pozitivní zprávou ovšem je, že každý balíček můžete nejprve otestovat, a to po dobu sedmi dnů.

K pořizování map slouží sekce Obchod, kde si můžete vybrat z několika regionů (Austrálie, východní Afrika, Evropa, Střední Východ, Severní Amerika atd.). Následně si můžete vybrat jednotlivé země, takže když chcete jezdit výhradně po Česku, čeká vás stažení pouhých 45,2 MB dat. Po uplynutí sedmidenní zkušební doby budete muset mapové podklady zakoupit. Ceny nejsou přemrštěné: za mapu Evropy dáte 788 korun.

Vzestup a propad v Obchodě Play

Krátce po vydání měla aplikace hodnocení 4,3, o něco později vyšplhala na velmi pěkných 4,4. Později však začala její známka v Obchodě Play klesat a aktuálně je 3,8, což není zrovna nejlepší. Čeští uživatelé kritizují například chybějící podporu dopravních informací, absenci českého TTS hlasu, nebo starší mapové podklady (konkrétně z 3. čtvrtletí 2015).

Ke spokojeným uživatelům patří například Jan Bláha, který k pěti uděleným hvězdičkám napsal: „Vynikající Offline navigace, perfektní algoritmus výpočtu různě volitelných tras a mnoho dalších funkcí, které ostatní navigace jednoduše neumí!“

Podobně program hodnotí i Roman Popek: „Nejlepší navigace, která mě zdárně dovede, kam potřebuji. Funguju již několik let (iGo 8, Primo, tohle). Nyní i ke stažení na Google Play – jsem nadšen a spokojen. V práci naplánuji celou trasu s několika zastávkami, na dovolené vždy najdu co třeba. Jen si zvyknout na nové prostředí, trošku změna oproti Primu, 8. Musím občas hledat, občas zabloudím v menu, kam nechci. Ale jinak fakt paráda.“

Vyzkoušíte novou navigaci? Přijďte se pak podělit do diskuze o své dojmy a poznatky!

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (19)