TOPlist

HTC One E9+: Smartphone velký ve všech ohledech (recenze)

HTC One E9+ – náhleďák

Do redakce se nám tentokrát zatoulal trošku přerostlý smartphone HTC One E9+. Tento zajímavý smartphone na první pohled upoutá nejedno oko, a to nejen díky své velikosti. HTC se snaží odlepit se ode dna trhu a někde už to za ty roky musí být znát. Jak se HTC vypořádalo s Dual-SIM modelem vyšší třídy, jakým HTC One E9+ bezesporu je? Musel udělat výrobce nějaké ústupky či kompromisy? Pojďme se na tento v celku pěkný smartphone podívat zblízka.

Obsah recenze HTC One E9+

Obsah balení

Samotná krabička smartphonu toho moc nenapoví. Je jednoduchá, poměrně velká, na vrchu s motivem děr, které známe z krytu reproduktorů HTC. O smartphonu, který uvnitř najdeme, nás tak informuje jen nápis s označením modelu.

HTC One E9+ - obsah balení

Po rozbalení na nás koukne přístroj samotný. V balení je spolu s HTC One E9+ dodávána také klasická nabíječka, MicroUSB kabel a špuntová sluchátka s výměnnými náušníky. Nedílnou součástí jsou i tiskoviny jako záruční list, bezpečnostní a regulační příručka, certifikáty a samozřejmě také manuál. Musíme se přiznat, že ten jsme museli otevřít už na samém začátku testování, protože jsme nemohli přijít na to, jak správně vložit SIM kartu.

Vzhled a dílenské zpracování

Na první pohled zaujme HTC One E9+ svou velikostí. Co ji ale nejvíce podtrhuje je stříbrný (nekovový) rámeček kolem displeje. Dodává telefonu šmrnc a ten se pak tváří, jako že patří do ještě vyšší třídy, než doopravdy je. Jinak přední straně samozřejmě dominuje displej. Nad i pod ním najdeme stereo reproduktory skryté pod typickou mřížku HTC, kterou známe i z dalších modelů HTC. Kromě reproduktoru ještě můžeme nad displejem vidět oko přední kamery, která opět na první pohled prozrazuje, že její čip nebude zrovna nejmenší. Horní část také ukrývá notifikační LED diodu. Je schovaná pod krycím sklem, takže dokud se nerozsvítí, není vůbec vidět.

Záda smartphonu jsou vyrobena z plastu. Kryt není odnímatelný, takže přístroj nemá kde vrzat nebo se rozpadat. Vše pěkně lícuje a dobře drží. Povrch zad je opatřen úpravou soft-touch, takže se smartphone dobře drží v ruce a nemá tendenci z ní vyklouzávat, jako je tomu u celokovových modelů. Bohužel ani tato úprava však nezůstala bez chybičky. Na zádech ulpívají otisky prstů a není vůbec snadné je ze zad odstranit. Kamera zadního fotoaparátu pak přibližně o milimetr vyčnívá nad konstrukci zad, ale během testování nedošlo k žádnému odření či ošoupání krycího skla.

Pravá strana smartphonu nabízí jen základní ovládací prvky, čili dvoutlačítko pro ovládání hlasitosti a uspávací/vypínací tlačítko. To se po vzoru modelu M9 přesunulo na boční stranu, kde je jeho stisk opravdu snazší a příjemnější než u dřívějších modelů, které ho měly na vrchní straně.

HTC One E9+ - pravý bok Pravá strana s hardwarovými tlačítky

Na levé straně pak najdeme jedinou krytku, která ukrývá dva sloty na nanoSIM karty a jeden slot na paměťovou kartu. Vše je řádně označeno, takže si nespletete, co kam patří. My jsme ale dlouho tápali, jak se vysouvá šuplíček pro SIM kartu. Nakonec jsme byli nuceni vyhledat příslušnou sekci v manuálu.

HTC One E9+ - levý bok Levá strana a slot na SIM karty a Micro SD paměťové karty

Horní strana pak nabídne pouze 3,5mm jack pro sluchátka, spodní jen MicroUSB konektor pro připojení nabíječky nebo počítače a mikrofon.

HTC One E9+ – první pohled

HTC One E9+ – první pohled

HTC One E9+ - první pohled

Hardware a displej

O tom, jaké je HTC One E9+, se jistě povedou spory. Někdo bude tvrdit, že procesor od MediaTeku nemůže dosahovat žádných vysokých hodnot, jiní budou tvrdit, že dosažený výkon by mohl být dostačující, protože na co mít v telefonu nejvyšší třídu, když i ta nižší si poradí s kde čím. Která strana má pravdu? Kupodivu ta druhá.

Jak již bylo zmíněno, HTC One E9+ je vybaveno procesorem značky MediaTek. Ta je známá především pro své low-endové procesory, které často ztrácí dech i při menší zátěži. Musíme zde ale výrobce čipsetu pochválit, protože procesor MT6795M Helio X10 se opravdu povedl. Po celý týden testování obstojně držel krok s naším tempem a nevadila mu ani hromada spuštěných aplikací na pozadí. S těmi mu pomáhá operační paměť o velikosti 3 GB, což je dnes standard pro vyšší střední třídu a vlajkové lodě.

Pokud se řadíte mezi nadšené hráče mobilních her, nezklameme ani vás. Ani grafický čip PowerVR G6200 na tom není vůbec špatně a pomáhá procesoru při náročných grafických procesech poměrně obstojně. K výkonu a jeho srovnání s konkurencí se ještě dostaneme. Nyní se pojďme podívat, jaké specifikace si pro smartphone HTC One E9+ výrobce připravil.

Specifikace HTC One E9+

  • displej: úhlopříčka 5,5″, IPS, 1440 x 2560 pixelů (534 ppi jemnost), Gorilla Glass 4
  • procesor: MediaTek MT6795M Helio X10, Octa-core 2 GHz
  • GPU: PowerVR G6200
  • paměť: 3 GB RAM, 32 GB úložiště, MicroSD až do 128 GB
  • fotoaparát: zadní 20 MP, 5376 x 3744 pixelů, autofocus, LED blesk, video 2160p@30fps; přední 13 MP/4 MP (!různé modely!)
  • baterie: 2800 mAh, Li-Po, nevyjímatelná
  • konektivita: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.1, NFC, LTE (!), GPS (A-GPS), GLONASS, Beidou
  • OS: Android 5.0.2 Lollipop
  • rozměry: 156.5 x 76.5 x 7.5 mm
  • hmotnost: 150 gramů

[aps_product_sz image=“https://www.svetandroida.cz/wp-content/plugins/sz-catalog-extend/catalog-default.png“ title=“Katalog Android zařízení“ subtitle=“Specifikace, recenze, galerie, video, hodnocení, porovnávání…“ desc=“Pro více informací navštivte náš katalog zařízení.“ button=“Zobrazit katalog“]

Displej

Displej smartphonu HTC One E9+ patří k těm lepším. Jedná se o IPS panel s rozlišením 1440 x 2560 pixelů a úhlopříčkou 5,5″. Výsledná jemnost je tedy 534 ppi, takže žádné pixely na HTC One E9+ nehledejte. Displej je dobře čitelný na přímém slunci. Co bychom ale ocenili, by bylo slabší podsvícení na nejnižší úrovni. Po zazvonění budíku bylo poměrně náročné vyřešit úlohu pro ukončení zvonění, protože se na displej prvních několik dlouhých sekund nedalo vůbec podívat.

Displej je krytý odolným sklem Gorilla Glass 4, které tak zaručí, že se vašemu displeji nic nestane, pokud ho nosíte v kapse spolu s klíči nebo pokud ho položíte na stůl displejem dolů.

Zvukový výstup a reproduktor

Jak už je u HTC zvykem, zvuk prostě stojí za to. Technologie Boomsound dodává zvuku, který se z telefonu line, tu správnou hutnost. Stereo reproduktory jsou navíc poměrně hlasité a tak poznáte příchozí hovor i v hlučném prostředí. Zvuk ve sluchátkách pak dokáže rozpálit i toho, kdo by jinak zůstal chladným. Zvuk je perfektně vyvážený, basy nejsou zkreslené ani přebuzené, výšky zasahují, kam mají. Dokonce i sluchátka, která se dodávají v balení, nehrají vůbec špatně. Milovníci hudby ale samozřejmě budou muset sáhnout po vlastních.

Test výkonu (benchmarky)

HTC One E9+ jsme stejně jako každý jiný smartphone, který navštíví naší redakci, podrobili důkladnému testu v benchmarcích. Výsledky jsou trochu kontroverzní. Zatímco v některých testech prochází HTC One E9+ šedým průměrem, který už je pro smartphone vyšší střední třídy na hranici, v jiných exceluje. Například v testu benchmarkem Geekbench předběhlo HTC One E9+ i takové nabušence, jako například Samsung Galaxy S6 Edge. Tento test jsme pro jistotu provedli několikrát, ale čísla nelžou. Pro vícejádrové úkony se procesor Helio X10 od MediaTeku ukázal v tom nejlepším světle.

Herní výkon

Na smartphonu HTC One E9+ jsme samozřejmě vyzkoušeli také náročnější hry. Těmi byly například Real Racing 3, Modern Combat 5: Blackout, N.O.V.A. 3: Freedom Edition nebo Need for Speed™ Most Wanted. Ani v jedné ze zmíněných her neměl testovaný smartphone žádné větší problémy. Sem tam byl znát drobný propad fps, ale nejednalo se o nic zásadního a hry byly stále perfektně hratelné. Jen v poslední zmíněné hře se nám dvakrát stalo, že během hraní hra zamrzla a následně spadla. Myslíme si ale, že se jednalo o chybu v aplikaci, protože podobné pády jsme zaznamenali i na jiném zařízení.

Konektivita

Smartphone HTC One E9+ není v kategorii konektivity ničím výjimečným. Wi-Fi nabídne ve všech běžných režimech, čili 802.11 a/b/g/n/ac, podporuje DLNA přenosy a samozřejmě umí vytvořit i hotspot. Bluetooth ve verzi 4.1 je opět o něco úspornější než verze 4.0. HTC sice mohlo využít verzi 4.2, rozdíl mezi verzemi je ale natolik minoritní, že to výrobci nebudeme nijak zazlívat.

Co se nám ale trochu zazlívat chce, je LTE. Smartphone HTC One E9+ je propagován a prodejci tlačen jako smartphone podporující LTE. Na jednu stranu to tak opravdu je, na druhou stranu to má poměrně velký háček. Frekvenční „pásmo 20“ čili frekvence 800 MHz, na které běží LTE O2 a T-Mobilu na většině území Česka, totiž smartphonu chybí. A tak si LTE od těchto dvou operátorů užijete jen v hustě zabydlených oblastech, kde se využívá „pásmo 3“ – 1800 MHz. Ve výhodě jsou potom zákazníci Vodafonu, který poskytuje svůj LTE internet na frekvencích 2100 a 900 MHz, které jsou ze strany HTC One E9+ podporovány.

Co bychom mohli smartphonu ještě vytknout? V oblasti konektivity už nejspíše nic. Ve výbavě nechybí NFC, akcelerometr, gyroskop, proximity senzor nebo elektronický kompas. Co ovšem chybí je infraport. Zda jde o chybu nebo ne necháme na vás, často totiž narážíme na rozdílné názory ohledně infraportu. Za redakci bych jeho absenci vystihl asi takto: „Není nutný, ale je ho škoda“.

GPS

GPS smartphonu HTC One E9+ se také řadí k těm rychlejším. Fix polohy je díky A-GPS velmi rychlý. Vyzkoušeli jsme rychlost fixu v několika aplikacích, kdy v Mapách Google trval fix 2 vteřiny, v Mapy.cz od Seznamu také 2 vteřiny, v mapách Here od Nokie pak 4 vteřiny. Přesnost je perfektní a GPS senzoru tedy není co vytknout. Podporuje dokonce i systémy jako GLONASS nebo čínský Beidou.

Baterie a výdrž

Pokud se v následujícím odstavci budeme bavit o výdrži baterie, ty nadšenější z vás nejspíše zklameme. Hned takto z kraje musíme prozradit, že výdrž na jediné nabití stojí za starou bačkoru. Velký a jemný displej si zde vybírá svou daň. Ne, že by jednodenní výdrž nebyla běžná, ale jsme zvyklí, že na konci dne zbývá alespoň 30 nebo 25 % baterie. S tímto smartphonem se nám to rozhodně nepodařilo a tak jsme ho před návštěvou baru s přáteli museli ještě jednou nabít. Příjemná ale nebyla ani doba, za kterou se smartphone nabil do 100 %.

  • Výdrž na jedno nabití: 13 hodin – 6h mobilní data, 7h Wi-Fi, 13h Bluetooth spojení s hodinkami, surfovalo se jen nárazově, žádné hry
  • Doba nabíjení: z 10% na 100% za 2 hodiny a 40 minut

Uživatelské prostředí

Teď se ale vrátíme k těm lepším závěrům. Mezi ně rozhodně patří grafická systémová nadstavba Sense 7, která podle mého osobního názoru patří k těm nejodladěnějším nadstavbám na Android vůbec. Za celou dobu testování se v prostředí neodehrálo žádné zasekávání, vše je plynulé. Launcher „Domovská stránka Sense“ se navíc snaží být trochu šikovný a nabízí zajímavé funkce založené na vaší poloze. Můžete si tak snadno nastavit, které aplikace používáte nejčastěji doma, které v práci a které venku. Jejich výčet se pak bude měnit na základě nastavených poloh. Sense 7 přidává i svá klasická gesta „Motion Launch“, která umí nejen probudit a uspat smartphone poklepáním na displej, ale také třeba jednoduše spustit kameru.

Samotné prostředí vám již bude určitě známé, protože je v podstatě naprosto totožné jako v případě HTC One M9 a dalších smartphonů značky HTC, které získaly sedmou verzi této nadstavby. Android samotný je v HTC One E9+ ve verzi 5.0.2 Lollipop, který umožňuje grafické nadstavbě využívat maximum grafických prvků.

HTC One E9+ - Domovská stránka Sense - složka Složka v Domovské stránce Sense

Fotoaparát a natáčení videa

HTC nikdy svými fotoaparáty příliš nevynikalo. Snažilo se v minulosti vytvářet různé technologie, jako například UltraPixely, které se ale také nesetkaly s velkým úspěchem. A ani fotoaparát HTC One E9+ rozhodně nemůžeme nazvat dobrým. Jeho čip je sice vyškálován na 20 MPx, bohužel ale na úkor zkreslení některých výsledných fotografií. Pokud vám při focení bude svítit sluníčko, má poměrně slušnou šanci na pěknou fotku. Jakmile ale sluníčko zapadne a začne se byť jen trošku stmívat, nastává to nejhorší období pro fotoaparát HTC One E9+. Paradoxem je, že pokud se setmí více, fotografie sice nebudou nijak pěkné, ale budou stále lepší než v „malém šeru“. Pokud ještě nerozumíte, kam tím míříme, rovnou přeskočte o něco níže a na fotografie se podívejte. Za denního světla nejsou fotografie tak špatné, a to ani, pokud je zataženo. Jakmile ale začne obloha tmavnout, je zle. Proč tomu tak je? Popravdě nemáme nejmenší tušení.

Pokud jde o aplikaci fotoaparátu, tak jde o klasickou aplikaci HTC Fotoaparát, kterou můžete najít i v Obchodě Play a vyzkoušet si jí sami. Nabízí manuální režim fotoaparátu, který vám do jisté míry dovolí si hrát s důležitými parametry pro fotografování, kterými jsou délka závěrky a ISO. Samozřejmě nechybí ani další automatické režimy pro fotografování krajin, portrétů apod. Pokud byste chtěli fotit v noci, zkuste spíše použít manuální nastavení a nechat déle otevřenou závěrku než noční režim. Ten funguje tak, že zvedne ISO na vysokou hodnotu a způsobí, že fotka je velice nepříjemně zašuměná.

Pokud byste chtěli natáčet kvalitní videa, možná byste pro HTC One E9+ využití našli. Videozáznam nevypadá vůbec špatně a jeho kvalita se na rozdíl od fotografií nijak výrazně neliší v závislosti na světle. Video záznam je možné provádět v rozlišení a framesetu 1080p@30fps a 1080p@60fps. Nechybí ani možnost točení zpomalených záběrů, pro ty už se ale musí snížit rozlišení. Ve výsledku pak dosáhnete poměru 720p@120fps.

Aplikace

Fotografie

Video

https://www.youtube.com/watch?v=1FUnjnPh7T4&feature=youtu.be

https://www.youtube.com/watch?v=IUfJVckph3o&feature=youtu.be

Kdy, kde a za kolik?

V současné době můžete smartphone HTC One E9+ pořídit za cenu okolo 15 tisíc korun. Za smartphone vyšší střední třídy, který ovšem má své mouchy, nám cena přijde trochu vyšší, než bychom čekali.

Resumé

Pokud tedy vezmeme všechny klady a zápory smartphonu HTC One E9+, vyjde nám poměrně slušná mašinka s krásným a jemným displejem, která ovšem má svá úskalí. Cenu, jakou si výrobce za své HTC One E9+ žádá, se nám zdá příliš vysoká. Přece jen za cenu 15 tisíc korun se dají pořídit i nejvyšší vlajkové lodě některých výrobců. Ty navíc budou mít rozhodně kvalitnější fotoaparát, budou podporovat všechna pro nás důležitá FDD-LTE pásma a třeba budou mít i ten infraport.

Přesto se ale jedná o svižný smartphone, který má odladěnou nadstavbu, neseká se, dobře se drží a má krásný zvuk. Plusem je samozřejmě i podpora dvou SIM karet. Rozhodnout o celkovém dojmu ze smartphonu HTC One E9+ je tedy poměrně obtížné. Chápeme, že v tomto případě se o vlajkovou loď nejedná a tak jsme ochotni některé kompromisy přijmout. Proč tedy ale potom taková cena? Vždyť i cena vlajkové lodi značky HTC, která většinou zmíněných neduhů netrpí, začíná o dva tisíce níže.  Opět tedy nechávám na vás, našich čtenářích, abyste si udělali závěr o tomto smartphonu sami.

Klady

+ Skvělé podání zvuku.
+ Dobře se drží v ruce.
+ Krásně jemný a dobře čitelný displej.
+ Odladěná nadstavba Sense 7.
+ Překvapivý výkon.
+ Podpora dvou SIM karet.

Zápory

– Nízká výdrž baterie.
– Nepříliš povedený fotoaparát.
– Vysoká cena.
– Neúplná podpora LTE.
– Na zádech ulpívají otisky a nejdou dolů.

Za zapůjčení děkujeme společnosti HTC.

Daniel Macho
O Autorovi - Daniel Macho

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (34)