Telefon Honor 8 Pro: Eso mezi obry s Androidem (recenze)

Honor-8-Pro-nahled-1

Evropská značka Honor, která spadá pod Huawei, slaví poslední dobou úspěch. Telefon Honor 8 dopadl v naší recenzi skvěle a na český trh se řítí novinka v podobě smartphonu Honor 8 Pro. Jak obstál v našem testu?

Recenze Honor 8 Pro – obsah

Brýle pro virtuální realitu přímo v balení

Nestává se, že by nás krabice, ve které telefon dorazil, více oslovila. U telefonu Honor 8 Pro se to však povedlo – z krabice lze totiž velmi snadno vytvořit headset pro virtuální realitu. Jedná se samozřejmě o velice jednoduchou formu z papíru, ale i tak nové majitele potěší. Zbytek obsahu balení je standardní – telefon, nabíječka, USB kabel a sada papírových materiálů.

Honor-8-Pro-obsah – baleni

Kov místo tvrzeného skla na zádech

Přední strana je prakticky totožná s předchozím modelem Honor 8, líbí se nám také typická modrá barva (na trh dorazí ještě zlatá varianta). Rámečky po stranách jsou velice tenké, což se ale bohužel nedá říci o prostoru pod a nad displejem. Do „brady“ telefonu by se nejspíše vměstnala i senzorová tlačítka. V reproduktoru pro volání je ukryta barevná notifikační LED, jiné zajímavé prvky na přední straně nehledejme. Revoluce designu sice nepřichází, ale i tak se jedná o sympatický smartphone.

Ani zadní strana se od předchůdce výrazně neliší – v prostřední části je umístěna čtečka otisků prstů, zatímco dvojice fotoaparátů sídlí v levém horním rohu. Největším rozdílem je však použitý materiál, protože zadní stranu Honoru 8 zdobí tvrzené sklo, zatímco u modelu Honor 8 Pro je použit kov. Nelze říci, která varianta sedne uživatelům více, jedno však víme jistě – na kovovém povrchu jsme po ukončení testu našli několik menších škrábanců. Sklo je v tomto směru odolnější.

Hrany telefonu jsou příjemně zaobleny a kovový rámeček obklopuje celý přístroj. Ovládací tlačítka jsou umístěna na pravé straně, na té protější je hybridní slot pro SIM karty a paměťovou kartu. Horní strana nabídne infraport, což spoustu zákazníků ocení. Na spodní straně nalezneme moderní USB-C konektor, 3,5mm jack a hlasitý reproduktor. Telefon je velmi tenký – necelých 7 mm, což vypadá velmi dobře.

Honor-8-Pro-konstrukce-predni-strana Honor-8-Pro-konstrukce-zadni-strana

Patří mezi ty největší

Oproti Honoru 8 je zde jeden velký rozdíl – model 8 Pro přichází s 5,7″ displejem, který jej zařadí mezi největší smartphony na trhu. Toužíte-li po kompaktním smartphonu s Androidem, poohlédněte se jinde. Tento přístroj patří do rukou naopak těm, kteří dychtí po obrovském displeji. Na výšku je dokonce shodný s modelem Huawei Mate 9, který však nabídne o 3 desetiny palce větší displej. Ani hmotností na tom není nejlépe – 184 gramů. S tím se ale dalo vzhledem k velikosti a kovové konstrukci počítat.

Telefon se drží v ruce pohodlně díky své tenké konstrukci se zaoblenými hranami, je ovšem opravdu vysoký i široký. S tím musí každý majitel předem počítat. Kvůli velikosti i vysoké hmotnosti není úchop nejjistější a jeho uživatelé budou muset být ostražití. Zatímco na ovládací tlačítka dosáhneme snadno i jednou rukou (palcem), do protilehlého rohu displeje už určitě ne. To je zkrátka u 5,7″ displeje nemožné a často jsme tedy využili funkci ovládání jednou rukou.

Celkově nemáme ke kvalitě zpracování žádnou výtku, tedy nejspíše až na fakt, že se zadní kryt může za nějaký čas poškrábat. V tomto ohledu nám přišlo tvrzené sklo o něco lepší, na druhou stranu po pádu často praskne, zatímco kov si „jen“ pamatuje otisky země.

Honor-8-Pro-konstrukce-predni-strana-4

Extrémně jemný displej, který se skutečně povedl

I zde Honor vsadil na osvědčený IPS displej, u něhož však povyrostla úhlopříčka na 5,7″. Spolu s tím se zvýšilo rozlišení na hodnotu 1440 x 2560 pixelů, díky čemuž se jemnost vyšplhala až na 515 PPI. Jsme přesvědčeni, že Full HD rozlišení by na tuto úhlopříčku stačilo, ale Honor chce zkrátka držet krok s konkurencí. Kvalita displeje je skvělá. Zobrazovací panel nás zaujal svým barevným podáním, výborně jsou na tom také pozorovací úhly i čitelnost na slunci. Oproti AMOLEDům je sice o něco slabší podání „černé“ barvy, ale i tak je stále na skvělé úrovni.

Displej nelze rozsvítit poklepáním, to nám ale díky přítomnosti čtečky otisků prstů zase tolik nevadí. Uživatelé mohou využít změnu teploty barev i režim komfortního čtení (odfiltrování modrého světla), který lze naplánovat. Přesnost displeje je na skvělé úrovni a celkově si panel od Honoru zaslouží pochvalu.

Honor-8-Pro-displej

Rychlá a přesná čtečka otisků prstů

Při používání telefonu Samsung Galaxy S8 může člověk skoro zapomenout, jak dokáže čtečka otisků prstů fungovat rychle a spolehlivě. Honor 8 Pro ukazuje, že to není žádná věda. Čtečka otisků sídlí na tradičním místě vzadu a je na dosah prstu pokaždé, když telefon vezmeme do rukou. Její použití je velmi přesné a zároveň rychlé. Najdou se samozřejmě uživatelé, kteří preferují čtečku v přední části. Čtečka vzadu ale začíná trhu dominovat.

Chválíme také skrytá gesta čtečky, pomocí kterých můžeme například vysouvat a zasouvat notifikační lištu nebo se přesouvat v Galerii. Tento koncept známe již z Honoru 8 a je velmi užitečný. Trochu nás překvapuje, že je nutné tuto funkci nejprve aktivovat v nastavení čtečky – standardně je totiž vypnutá.

Z používání čtečky máme následující pocity:

  • odemknutí je snadné a rychlé,
  • na čtečku není potřeba nikterak tlačit, jde to lehce,
  • vlhký prst není rozpoznán,
  • drtivá většina pokusů o odemčení je úspěšná,
  • prst je rozpoznán z jakéhokoliv směru (nezáleží na natočení),
  • stačí jen přiložit prst a automaticky dojde k odemknutí i rozsvícení displeje,
  • gesta čtečky fungují výborně.
Honor-8-Pro-ctecka-otisku

Hardwarově na úplném vrcholu

Honor cílí zpravidla na střední třídu, čemuž odpovídal hardware. Honor 8 Pro se chce ale podívat do nejvyššího segmentu a je vybaven tím nejlepším, co Huawei v současné době má. O vysoký výkon se postará osmijádrový čip Kirin 960, kterému sekunduje 6GB RAM paměť a grafický akcelerátor Mali-G71 MP8. Stejný grafický čip je použit i v evropské verzi Samsungu Galaxy S8 (jen má více jader než u Honoru). Honor 8 Pro dostal stejný hardware jako vlajkový model Huawei P10. A výkonu je opravdu mnoho, jak potvrzuje i výsledek 142 240 bodů v AnTuTu.

Potěší i 64GB vnitřní úložiště (přístupných je necelých 50 GB), které lze dále rozšířit skrze paměťové karty. K tomu je určen hybridní slot, ve kterém si uživatel může volit mezi použitím dvou SIM karet jako DualSIM, nebo jedné SIM karty a paměťové karty. Ve výbavě nechybí podpora LTE v českých pásmech, NFC, USB OTG, reversibilní USB-C konektor nebo třeba infraport. Baterie má pak luxusní kapacitu 4000 mAh.

Vyzkoušeli jsme sérii náročných 3D her (Real Racing 3, Gods of Rome, N.O.V.A. Legacy, GTA 3 či Unkilled), se kterými si Honor 8 Pro poradil skvěle. Telefon si při delším hraní mírně zahřívá, ale stále ve velmi dobrých mezích.

[aps_product_sz id=“431673″]

Dvoudenní výdrž může být standardem

Honor 8 Pro připomíná tak trochu řadu Huawei Mate – velký displej, špičkový hardware i baterie s luxusní kapacitou. Testovaný model dostal do vínku baterii s kapacitou 4000 mAh, což je pořádná porce energie. Při našem testování se ukázalo, že Honor 8 Pro vydrží při intenzivním používání (stále zapnuté přenosy, několik hodin poslechu hudby, brouzdání na internetu, zkouška her, navigace apod.) přibližně 1,5 dne. Při běžném použití pak není problém se dostat i na 2 dny výdrže, a pokud budete telefon šetřit, aktivujete některé úsporné profily, tak budete nabíjet i jednou za 3 dny. Není to u vlajkového modelu skvělé?

Pochválit musíme i správu napájení, která dává uživateli možnost aktivovat úsporný režim nebo hlídat „žrouty“ baterie. Když je na pozadí spuštěna aplikace, která spotřebovává energii, jste na to upozorněni. Stejně tak můžete určit, které aplikace automaticky ukončit po zamknutí obrazovky. No a nakonec nechybí ani Optimalizace, která vám zobrazí tipy pro zvýšení výdrže na jedno nabití.

Nechybí rychlonabíjení, které si Honor připravil sám a je podobné Qualcomm Quick Charge (tedy kombinace napětí 5 a 9 V). Konektor USB-C je zde opravdu jen konektorem, o komunikaci a přenos dat se totiž jinak stále stará postarší USB 2.0. Nabití telefonu z 15 do 100 % trvá necelé dvě hodiny, což je slušná hodnota. Trochu nás mrzí, že opět chybí bezdrátové nabíjení. Na to už si ale pomalu začínáme zvykat.

Pekelně rychlý Android 7 v převleku EMUI

Společnost Honor používá (logicky) stejnou úpravu systému Android jako Huawei. Nadstavba je nazvána EMUI, nachází se ve verzi 5.1 a mění podobu čistého Androidu dost výrazně. Potěšující je, že Honor 8 Pro dostal i Android 7.0. O nadstavbě EMUI jsme již psali v mnoha recenzích – jedná se sice o razantně upravený Android, na druhou stranu je prostředí velice povedené a oblíbené. Spousta funkcí navíc, které jsou vždy po ruce. Menší výtku snad máme jen k Launcheru, který řadí aplikace podobě jako iOS na domácí obrazovky. Preferujeme raději oddělení ploch a všech aplikací, což lze snadno vyřešit instalací jiného Launcheru.

Smeknout musíme před optimalizací a rychlostí celého prostředí. Reakce a spouštění aplikací je možná vůbec nejrychlejší z přístrojů, které jsme dosud testovali. Honor už u modelu 8 odvedl pořádný kus práce, nyní je k dispozici zase o něco výkonnější hardware, což je další pozitivum. Výsledek je zkrátka skvělý a za celou dobu používání jsme nenarazili na žádné zaváhání či pády aplikací. Systém je totožný s modelem Huawei P10, který jsme nedávno také recenzovali.

Průměrný reproduktor a výborný zvukový výstup

Hlasitý reproduktor je řešen stejně jako v případě předchůdce – na spodní straně telefonu vedle USB-C konektoru. Jeho pozice je tedy opět v místě, které si snadno zakryjeme při držení telefonu na šířku (hraní her, sledování filmů). Nejedná se ani o stereo provedení. Zatímco hlasitost hodnotíme kladně a dostatečně, jeho kvalitu spíše průměrně. Při vyšších hlasitostech se hudba slévá a na kvalitní hlasitý poslech to rozhodně není.

Tradičně lépe je na tom 3,5mm výstup, který nabídne kvalitní reprodukci. Samozřejmě jen v případě, že jej zkombinujete s kvalitnějšími sluchátky. V balení totiž žádné nenaleznete, takže budete muset použít vlastní. Jsme ale rádi, že Honor 8 Pro si 3,5mm ponechal – takové Xiaomi MI6 už na něj zanevřelo.

Honor-8-Pro-konstrukce-reproduktor

Fotoaparát – dvě oči víc vidí

Honor znovu vsadil na duální fotoaparát – na zadní straně sídlí dvojice 12MPx snímačů, kdy jeden zachytává monochromatickou složku a druhý barvy. Složením obrazu je podle společnosti zajištěn lepší obraz v horších světelných podmínkách. Stejně tak lze docílit i efektu bokeh. Světelnost objektivů činí  f/2.2, nechybí ani podpora HDR, manuálního režimu či točení videa ve 4K rozlišení. Vysoké rozlišení videa je novinkou oproti Honoru 8, který nabídl maximálně Full HD.

Aplikace fotoaparátu je povedená a velmi intuitivní. V základním nastavení se o veškeré aspekty fotografií postará samotný telefon, můžete ale přejít i do režimu Pro. Lze aktivovat režim nízké clony, pomocí kterého následně upravujete fotografie a tvoříte efekt bokeh. Bohužel je stále vidět, že se jedná jen o softwarovou úpravu.

A kvalita fotografií? Fotografie jsou v našich očích povedené, nabízejí dostatek detailů i dobré barevné podání. V pošmourném počasí jsme jen museli občas snižovat hodnotu expozice, protože se nám fotografie zdály příliš světlé. Dobře jsou na tom i snímky za špatného světla. U videa nám trochu chybí optická stabilizace a v případě Full HD s 60 FPS je patrná komprimace obrazu. I tak jsou ale výsledky poměrně dobré. S používáním aplikace fotoaparátu či ostřením jsme neměli žádné problémy.

Fotografie a videa ke stažení.

Honor 8 Pro – test videa (4K)

Honor 8 Pro - test videa (4K)

Závěr – velice povedený smartphone

Prodej telefonu Honor 8 Pro v České republice začne 1. května s cenou 15 990 Kč. To se sice na poměry Honoru zdá jako vysoká částka, vzhledem k výbavě však není. Jak Honor 8 Pro zhodnotit? Společnost znovu dokázala představit smartphone s povedenou a pohlednou konstrukcí, extrémním výkonem, skvělým displejem, spolehlivou čtečkou otisků prstů i výbornou výdrží na jedno nabití. Potěší i fotoaparát, který je duální a nabídne kvalitní fotografie či video ve 4K rozlišení. Nadšeni jsme i ze systému Android 7 s nadstavbou EMUI – prostředí je extrémně rychlé, plynulé a povedené. Potěší i infraport, USB-C, NFC či hybridní DualSIM slot.

Negativ není příliš a podobají se svému předchůdci. U konstrukce jsme si po skončení testu všimli, že jsou na něm vidět menší škrábance, které vznikly běžným používáním. V tomto ohledu se nám skleněná zadní strana líbila více a byla i proti škrábancům odolnější. Dokoupené ochranné pouzdro to spolehlivě vyřeší. Telefon je opravdu velký, za což mohou znovu široké rámečky pod i nad displejem. Dobře vyřešen není ani reproduktor, který hraje spíše průměrně a navíc si jej snadno zakryjete rukou. Možná to již za pár let ani nezazní, ale stále nás mrzí, že telefon nepodporuje bezdrátové nabíjení.

Závěrečné hodnocení: Honor 8 Pro je špičkový smartphone, který nezklame téměř v žádném ohledu. Spíše naopak. Kvůli své velikosti displeje a celkovým rozměrům je ale určen spíše uživatelům toužícím po obrovském displeji. Cena mohla být po vzoru předchůdců nižší, i tak je ale vzhledem ke kvalitám telefonu oprávněná.

Klady

+ Povedený fotoaparát.
+ Kvalitní zpracování a povedený design.
+ Vysoký výkon.
+ Skvělý displej.
+ Spolehlivá čtečka otisků prstů s gesty.
+ Příkladná optimalizace systému.
+ DualSIM (hybridní slot), infraport, NFC, USB-C i LTE.
+ Slušná výdrž na jedno nabití.
+ Headset virtuální reality v balení.

Zápory

– Široké rámečky nad i pod displejem.
– Absence bezdrátového nabíjení.
– Zadní kryt se relativně snadno poškrábe.
– Hlasitý reproduktor je umístěn nešikovně a hrozí zakrývání rukou.


Za zapůjčení telefonu děkujeme společnosti Honor.

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (11)