Honor 6A recenze: Dobrá volba pro nenáročné uživatele

Honor-6A-recenze-telefonu

Společnost Honor přinesla do segmentu levných telefonů okolo 4000 Kč nový model Honor 6A. Ten se snaží nalákat na kovovou konstrukci, slušnou hardwarovou výbavu i výdrž na baterii. Jak smartphone obstál v našem testu?

Honor 6A – obsah recenze

Honor 6A: Kovové tělo bez čtečky otisků prstů

Balení telefonu je po vzoru ostatních v levném segmentu opravdu skromné – najdeme zde samotný telefon, stručnou příručku, nabíječku a MicroUSB kabel. Sluchátka ani nějaký obal jsme bohužel v balení nenašli. Na obsahu balení výrobce v tomto segmentu sice možná trochu šetří, pozitivní ale je, že v případě konstrukce už tolik ne. Není dnes výjimkou, že i telefon s cenou okolo 4000 Kč nabídne kovovou konstrukci. Honor 6A je jedním z nich.

Přední konstrukce ale moc přitažlivá není, je celá zahalena do černé barvy a radost nebudou mít ani příznivci tenkých rámečků v okolí displeje. Nepřidá tomu ani fakt, že jsou tlačítka softwarová a část pod displejem je doslova nevyužita. Ani rámečky nad či po stranách displeje na tom nejsou zrovna nejlépe. Displej má však „jen“ 5 palců, takže si telefon zanechává i tak vcelku kompaktní rozměry. V levém horním rohu je ukryta notifikační dioda, což vítáme.

Zmíněný kov nalezneme na zadní straně, tedy spíše jen zadní kryt. Rámeček telefonu totiž stále zůstává plastový. Již na první pohled zde ale něco chybí – pod fotoaparátem a notifikační diodou jsme totiž očekávali čtečku otisků prstů. Ta nejenže sídlí v některých modelech konkurence, ale hlavně byla i na oficiálních snímcích při představení telefonu. Háček je v tom, že čtečku otisků prstů má jen čínská verze, evropská bohužel nikoliv.

Honor 6A-konstrukce-predni-strana

Kvalitní zpracování konstrukce

Žádné ostré hrany na nás nečekají, Honor 6A má naopak spodní část příjemně zaoblenou. Tlačítka napájení a ovládání hlasitosti najdeme na pravé straně a snadno na ně dosáhneme palcem. MicroUSB konektor spolu s reproduktorem je umístěn na spodní straně. I když zdířky naznačují, že by se mohlo jednat o stereo reproduktor, není tomu tak. Hraje pouze pravá zdířka, v levé bude nejspíše ukryt jen mikrofon. Zdířka pro sluchátka je umístěna v horní části telefonu.

Tak trochu nedobrovolně jsme vyzkoušeli odolnost telefonu, když nám přístroj při focení naší vinou spadl z poměrně velké výšky na betonový podklad. Výsledkem je však jen několik oděrek na stranách smartphonu. Telefon tedy v tomto testu obstál výborně. Takový pád často končí poškozením skla či displeje. Honor 6A padne do rukou dobře, příjemně se ovládá a ani přehnaně neklouže. Jedinou výtkou tak zůstávají široké rámečky a absence čtečky otisků prstů.

Honor 6A-konstrukce-drzeni

Honor 6A má 5″ IPS displej s pochvalou

Kvality displejů u mobilních telefonů se napříč cenovými segmenty vyrovnávají a výrobci nyní často „bojují“ spíše jemnějším rozlišením. Honor 6A přichází s 5″ IPS displejem, který dostal „jen“ HD rozlišení. Na danou cenovou kategorii se jedná o standard a jemnost je stále dostatečná. Více nás spíše zajímalo barevné podání, které je opravdu na velmi slušné úrovni. Barvy nejsou saturované, ale spíše věrné. Podání bílé a černé barvy je spíše průměrné, stejně tak pozorovací úhly. Překvapila nás ale naopak slušná čitelnost na slunci, která se v létě bude hodit.

Trochu škoda, že chybí gesto poklepání na displej pro rozsvícení obrazovky. U telefonů bez čtečky otisků prstů se tato funkce hodí dvojnásob. Oceňujeme alespoň možnost plánování funkce komfortního čtení, která v noci šetří naše oči. Uživatelé mohou měnit i barevnou teplotu. S přesností a citlivostí displeje jsme neměli žádné problémy.

Honor 6A-konstrukce-predni-strana-3

Slušný hardware, ale jen jedna paměťová varianta

Srdcem telefonu Honor 6A je čip Qualcomm Snapdragon 430. Osmijádrový procesor je doplněn grafickým akcelerátorem Adreno 505. Tato kombinace sice nebude bojovat o nejvyšší příčky v benchmarku, na slušný chod systému i hraní náročnějších her to může stačit. Zatímco v případě procesoru je na tom konkurence podobně, paměťová varianta 2 GB RAM a 16GB vnitřní úložiště může být slabinou. Ryze čínští výrobci totiž nabízí zpravidla s touto cenou i 3GB a 32GB varianty. Výsledek 43 810 v AnTuTu hovoří sám za sebe.

Potěší slot pro paměťovou kartu, jedná se však o hybridní řešení a MicroSD tedy nelze použít zároveň s dvojicí SIM karet. Telefon zvládne díky OTG i další periferie skrze MicroUSB, standardem je i LTE na důležitých českých frekvencích. Otestovali jsme rovněž GPS a na žádné problémy jsme nenarazili. Tradičně ale musíme oželet 5GHz standard WiFi. Baterie nabídne slušnou kapacitu 3020 mAh.

[aps_product_sz id=“446704″]

Hraní her

Nejedná se o herní telefon, a tak bychom Honor 6A náruživým hráčům rozhodně nedoporučili. I tak je ale výkonu dostatek i pro hraní náročnějších herních titulů, počítat ovšem musíte se snížením grafických detailů. Vyzkoušeli jsme například Unkilled, Gods of Rome, Real Racing 3 nebo N.O.V.A Legacy. S výjimkou poslední zmiňované hry, kterou se nepodařilo ani spustit, fungovaly hry plynule. Jen tedy s rapidním snížením detailů.

Honor 6A: Výdrž baterie klidně 2 dny

Skromný hardware, 5″ displej „jen“ s HD rozlišením a baterie s kapacitou 3020 mAh. To samo o sobě slibuje slušnou výdrž na jedno nabití, což můžeme potvrdit. Dá se navíc předpokládat, že Honor 6A padne do rukou nenáročným uživatelům, kteří mnohdy nejsou ani 24 hodin připojeni na datové přenosy či Wi-Fi.  Tak či tak se výdrž pohybuje okolo 1,5-2 dny při běžném používání (tedy se stále aktivními datovými přenosy či WiFi, občasným poslechem hudby, brouzdáním a telefonními hovory). Nenároční uživatelé, kteří budou telefon používat ještě trochu konzervativněji, se mohou dostat i ke 2,5 až 3 dnům na jedno nabití. A to jistě potěší.

Jelikož jsme stále u telefonu za 4 tisíce, zapomenout musíme na USB-C konektor, bezdrátové nabíjení i podporu rychlonabíjení. Dodávaná nabíječka zvládne navíc maximálně 1 A na výstupu, a tak nabití trvá okolo 2 hodin. Pochválit můžeme tradičně správu napájení, kde Honor 6A přidává hned několik užitečných nástrojů.

Android 7.0 v převlečení nadstavby EMUI 5.1

U telefonů Honor a Huawei najdeme systém Android s vlastní nadstavbou EMUI. V případě telefonu Honor 6A se nám do rukou dostává Android 7.0 a EMUI 5.1. Tuto kombinaci je možné potkat ve více přístrojích daného výrobce, naposledy jsme se s ním setkali například u telefonu Honor 9. Obecně se jedná v současné době o jedno z nejoblíbenějších prostředí telefonů s Androidem. Nabízí příjemný vzhled, šikovné funkce a většinou i výbornou optimalizaci. Od čisté podoby Androidu je sice EMUI vzdáleno, na své si však přijdou zejména nenároční uživatelé. Díky novému Androidu se nám do levných telefonů dostává i třeba podpora běhu dvou aplikací na jedné obrazovce. Huawei se trochu inspiroval prostředím MIUI od Xiaomi, rozhodně to ale telefonům prospělo.

Celkově se nám prostředí líbilo a s telefonem se pracuje dobře. Zaměříme-li se na rychlost, plynulost a stabilitu telefonu, Honor 6A nezklame. Povětšinou jsou reakce telefonu rychlé, občas se ale stane, že se telefon mírně zadýchá. Dá se to však v této cenové kategorii očekávat. Limitem může být i 2GB RAM paměť, do které se nevejde více náročných aplikací najednou. Běžně se může stát, že hrajete nějakou hru, přejdete na několik minutu do jiných aplikací, a po návratu se hra spouští znovu. Nutno ale podotknout, že celkově hospodaří Honor 6A s pamětí dobře. Jen by mu prostě 3 GB RAM slušelo více.

Spíše průměrný reproduktor

Spousta výrobců se nyní uchyluje k reproduktorům umístěným na spodní části. Jak jsme již zmiňovali v úvodu, Honor 6A nedisponuje stereo reproduktorem, i když by se tak mohlo na první pohled zdát. Je navíc umístěn tak, že si jej při ovládání telefonu na šířku můžete snadno překrýt rukou. To u hraní her není zrovna příjemné. Kvalita přehrávání je pak spíše průměrná a na nějaký vážný poslech raději zapomeňte. Podobné je to i s hlasitostí, která je také spíše průměrná.

Dobře je na tom naopak výstup do sluchátek, který dokáže vykouzlit slušný poslech. Audiofily sice nejspíše nepřesvědčí a protože nejsou v balení žádná sluchátka, musíte použít vlastní. V kombinaci se sluchátky Xiaomi Piston Iron se ale jednalo o rozumný poslech.

Honor 6A-kontrukce-reproduktor

Jen pro nenáročné fotografy

U smartphonu s cenou okolo 4000 Kč nelze počítat s kvalitním fotoaparátem a neděje se tak ani u telefonu Honor 6A. Papírově sice nabídne fotoaparát 13 MPx, více než kdy jindy je ovšem vidět, že je tento údaj z hlediska konečné kvality fotografie nepodstatný. Finální snímky bohužel postrádají ostrost a detaily, příliš nefungovala ani automatická expozice. Většina snímků je totiž přesvětlená. Řešením je sice použít režim HDR nebo manuální režim, to ovšem není něco, co by potenciální uživatelé Honoru 6A chtěli řešit. U videa je pak viditelná komprese a úplně 100% nefungovalo ani automatické ostření. Fotografie z Honoru 6A lze tak brát spíše jako „nouzovku“ nebo pro zásobení profilu na sociálních sítích.

Fotografie a video ke stažení

Honor 6A – test videa (FullHD)

Honor 6A - test videa (FullHD)


Honor 6A – slušný základ s Androidem

Prodej telefonu Honor 6A (DLI-L22) na našem trhu teprve startuje, smartphone ale již v některých obchodech zakoupíte. Cena se pak pohybuje lehce nad 4000 Kč, bohužel verze s 3 GB RAM, 32GB vnitřní pamětí a čtečkou otisků prstů se u nás oficiálně neprodává.

Jak tedy Honor 6A finálně zhodnotit? V první řadě zde máme sympatický smartphone známého výrobce, který zaujme povedenou kovovou konstrukcí, velmi dobrým displejem, svižným a propracovaným prostředím Android 7 i dlouhou výdrží na jedno nabití. Proti nákupu však stojí absence čtečky otisků prstů, kterou má konkurence a hlavně i stejný telefon na čínském trhu. Podobné je to i s paměťovou variantou, kde bychom ocenili i verzi s 3 GB RAM a 32GB pamětí.

Závěrečný verdikt: Nepotřebujete-li čtečku otisků prstů, vystačíte si s 2 GB RAM a neplánujete hrát náročné hry, bude Honor 6A dobrou volbou. Konkurenci v tomto cenovém segmentu však najdeme – může to být například sympatická Nokia 3 nebo Xiaomi Redmi 4X. Ryze čínské Xiaomi toho za stejnou cenu nabídne dokonce více (vyšší výkon, 3/32GB, čtečku otisků prstů i baterii s vyšší kapacitou).

Klady

+ Povedená konstrukce a zpracování.
+ Velmi dobrý displej.
+ Svižné a propracované prostředí Android 7.0 Nougat.
+ Slušná výdrž na jedno nabití.


Zápory

– Chybí čtečka otisků prstů.
– Zatím pouze varianta 2 GB RAM a 16GB paměť.
– Široké rámečky nad i pod displejem.


Za zapůjčení telefonu děkujeme společnosti Honor.
Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (6)