Google Daydream View: Povedený headset, který potřebuje kvalitní aplikace (recenze)

Google DayDream View

Virtuální realita je tu s námi již nějaký ten pátek, posouvá se ale stále kupředu, o což se postaraly modernější smartphony a headsety. Dnes si představíme poslední počin od tvůrce Androidu – headset Google Daydream View. Má co nabídnout?

Obsah recenze Google DayDream View

Oproti prvním Cardboardům jiná liga

Google začal podporovat virtuální realitu pro telefony vydáním papírových brýlí Google Cardboard, pomocí kterých šlo z telefonu vytvořit headset. Toto řešení má oblibu dodnes, hlavně díky své nízké ceně. Google Daydream View je však ukázkou, že Google to myslí s virtuální realitou do budoucna smrtelně vážně. Nový Android dostal podporu standardu Daydream, který by měl virtuální realitu v telefonech ještě posunout o nějaký ten kousek dál. Nejnovější brýle od Googlu již na první pohled připomínání luxusnější headset jako třeba Samsung Gear VR. A kráčí v podobném duchu.

Papír vystřídal především textil, který na pohled vypadá lépe, je příjemný na dotyk a používání brýlí je díky tomu také pohodlnější. Nechybí ani pásek, který umožní používat headset bez nutnosti držení rukou. Suchý zip na zajištění nahradila spona s gumou, což chválíme – u starších Cardboardů byl suchý zip to první, co zpravidla odešlo. Vložku z brýlí je možné vyjmout a je podle slov Googlu omyvatelná.

U samotného headsetu to nezůstalo. Google Daydream View přidává také bezdrátový ovladač, kterým lze aplikace a hry ovládat. Ten můžeme nosit šikovně přímo uvnitř brýlí. V současné době existuje pouze hrstka smartphonů, které tento headset podporují. Kromě Pixelů zde nyní nalezneme i modely od Motoroly a ZTE. My jsme Google Daydream View používali s telefonem Google Pixel. Ten lze do brýlí vložit snadno a po zavření se ani nehýbe. Drží pevně i při prudších pohybech hlavy.

Google-Daydream-View-baleni

Pohodlné, ale pro děti moc velké

Google Daydream View sedí na hlavě dobře a jsou pohodlné. Člověk si samozřejmě musí adekvátně nastavit délku pásku. Ten vede jen po stranách hlavy, což je rozdíl oproti některým headsetům, které mají pásky dva. Kvůli tomu je nutné hýbat s páskem i ve vertikální poloze, aby se brýle dobře usadily. Pro lidi s menší hlavou nebo pro děti však může nastat problém – i na nejmenší délku jim nebudou brýle Google Daydream View pohodlně sedět. V našem případě to bylo tak tak, u dětí bychom se ale obávali, že headset na hlavě nebude dobře držet.

Google-Daydream-View-cocky

Aplikace a nastavení

Přímo v telefonu Google Pixel se nachází aplikace Daydream, která nás provede nastavením a používání headsetu Google Daydream View. Stačí následovat jednoduchého průvodce, který radí, jak nasadit headset, a následuje i ukázka ve VR, kde se naučíme centrovat obraz, rozhlížet kolem sebe a používat ovladač. Ten má v sobě akcelerometr a gyroskop, díky čemuž jej můžeme používat ve hrách a aplikacích jako „ukazovátko“. V každém momentě lze podržením jeho tlačítka vycentrovat obraz, aby bylo hraní co nejpohodlnější.

Samotná aplikace Daydream sjednocuje aplikace a hry s podporou Google Daydream a umožní nám instalovat a kupovat také další tituly. Na výběr jich prozatím příliš není, ale nutně to neznamená, že jiné pro DayDream neexistují. Naopak lze najít i aplikace přímo v Obchodě Play, které podporu Daydream mají, ale v aplikaci se dříve nezobrazovaly. Vyzkoušeli jsme několik aplikací, které nám byly skrze aplikaci doporučeny.

Tyto tituly se liší nejen svým grafickým zpracováním, ale i svými možnosti. Velice dobře vypadá hlavně Fantastic Beasts and Where to Find Them, kde jste v roli čaroděje a objevujete různá zvířata a své okolí. Ovladač zde slouží pro ovládání kouzelnické hůlky. I po grafické stránky vypadá titul velmi dobře. Aplikací i her jsou už dnes desítky a stále přibývají, jak ukazuje i následující seznam. Jsme přesvědčeni, že ještě větší smysl bude mít tento headset za nějaký čas, až bude aplikací o poznání více.

V současné době totiž kvalitních titulů není mnoho a na člověka zase tolik hodin zábavy nečeká. Zkoušet ale nemusíte samozřejmě jen hry, k dispozici jsou i aplikace pro virtuální realitu – přehrávat lze třeba YouTube, Google Photos, mapy Google či třeba rovnou filmy. Stále se ale nemůžeme ubránit dojmu, že v současné době toho platforma DayDream zase tolik navíc nepřináší. Potenciál ale rozhodně má, a tak o úspěchu rozhodne až čas.

Google-Daydream-View-aplikace-hry-2


Reálné zkušenosti z používání

Na papíře to vypadá dobře, ale jaký je Google Daydream View v praxi? Začněme uživatelským komfortem, který je na výborné úrovni. Headset na hlavě sedí dobře a nikde nic netlačí. Pásek se dá snadno upravit a nedostatkem je snad jen fakt, že headset není pro menší hlavy (děti). Vložení telefonu je rovněž velmi snadné a nehrozí jeho pohyb či rovnou vypadnutí. Textilní povrch je opravdu příjemný a oproti papíru je to velký rozdíl.

Velkou přidanou hodnotou je bezdrátový ovladač, který ve hře poslouží jako ukazovátko. To posouvá aplikace a hry ve VR zase o nějaký ten kousek dopředu. Ovladač u Google Daydream View funguje velmi dobře – je lehký, snadno ovladatelný a ve hrách hlavně přesný. Dá se také výborně ukrýt přímo do brýlí při jejich přenášení. Jeho výdrž je přibližně 12 hodin, 2 hodiny jej pak skrze USB-C konektor musíte dobít.

Kvalita zobrazení samozřejmě není závislá na headsetu, ale na telefonu uvnitř a na běžící aplikaci. V současné době se na DayDream nacházejí tituly se základní grafikou, které moc pohledné nejsou, ale i pokročilejší tituly. Spustili jsme dokonce i demo běžící na Unreal Engine 4, které nabídlo slušnou grafickou podívanou. Není ovšem tajemstvím, že takovou grafiku jsme na počítačích viděli již pár let zpět. Současné displeje mobilních telefonů zároveň nejsou tak jemné, aby si člověk nevšiml pixelů.

U Google Daydream View nás trápil ještě jeden problém – u některých z nás trochu prosvítalo na čočky vnější světlo, což se na obrazu negativně promítlo. Brýle ne každému 100% seděly a přiléhaly. Z pohledu pohodlí s tím problém nebyl, ale i malá skulinka může způsobit nepatřičné artefakty v obrazu. Při hraní se Google Pixel znatelně zahřívá, což ale neznamenalo žádné zpomalování her či popálení uživatele. Baterie jde nicméně dolů drasticky rychle a na moc hodin hraní bez nabíjení to rozhodně není.

Závěr

Zakoupit oficiálně Google Daydream View na českém trhu tradičně není možné, některé české obchody jej přesto již nabízí. Oficiální cena zní 49 dolarů, tedy cca 1300 Kč. Cena na českém trhu je nyní přes 2,5 tisíce korun, což je poměrně hodně. Zvláště na to, že se jedná pouze o textilní brýle bez další elektroniky a jediným prvkem navíc je v podstatě jen bezdrátový ovladač.

Odmyslíme-li si špatnou dostupnost a prozatím vyšší cenu u nás, je Google Daydream View dobrým headsetem, který si na nic nehraje. Je pohodlný, dobře vypadá a jednoduše se s ním pracuje. Zajímavým prvkem je bezdrátový ovladač, který posouvá hraní ještě o nějaký kus dále. Tím nejdůležitějším ale stále zůstává ta část mimo headsety – tedy telefony a obsah v nich. Samotnému headsetu můžeme vytknout snad jen pásek, který by mohl nabídnout i menší rozměr pro děti. Také zde není zrovna 100% přiléhání k hlavě, kvůli čemuž do obrazu proniká světlo. No a nakonec – podporováno je prozatím opravdu jen pár telefonů.

Klady

+ Kvalitní provedení.
+ Bezdrátový ovladač.
+ Pohodlné nošení.

Zápory

– Kompatibilita pouze s několika modely.
– Kvalitních aplikací pro DayDream zatím není tolik.
– Do obrazu prosvítá světlo.

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (3)