Firefox Aurora: okuste novinky ještě před jejich vydáním

firefox_aurora_ico

Zkoušíte rádi novinky v aplikacích a současně jste příznivcem webového prohlížeče Mozilla Firefox? Pak by vás mohla zajímat aplikace Firefox Aurora, která se o víkendu objevila v Obchodě Play.

Firefox Aurora je v podstatě vývojářská verze prohlížeče Firefox. Mozilla tak patrně hodlá dávat k dispozici nové verze podobným způsobem, jako Google v prohlížeči Chrome. Velký konkurent jako první testuje verze Chrome Dev, následuje Chrome Beta a nakonec přichází stabilní sestavení. Firefox měl až dosud v Obchodě Play vedle stabilní verze také betu, vývojářské sestavení však dosud nebylo k dispozici.

Co čekat od aplikace Firefox Aurora?

Tato aplikace umožní uživatelům vyzkoušet nejnovější připravované funkce a poslední experimentální sestavení. Firefox Aurora funguje jako jakýkoli jiný prohlížeče a umožní vám většinu věcí, které obvykle v browseru děláte. Jde však o experimentální build, kde sem tam můžete narazit na chybu nebo dokonce pád celé aplikace. Sami autoři v oficiálním popisku uvádějí: „Aurora umožňuje uživatelům využít nejnovější inovace Firefoxu v nestabilním prostředí a poskytnout zpětnou vazbu o funkcích a výkonu, která pomůže určit, co půjde do konečné verze.“

My jsme aplikaci zběžně otestovali a první dojmy jsou pozitivní – vše funguje přesně tak, jak bychom čekali, a nenarazili jsme na žádné zjevné potíže. Samozřejmě dlouhodobější používání by mohlo odhalit případné nedostatky, chyby ani jiné problémy.

Firefox Aurora samozřejmě obsahuje vše, nač jsou uživatelé tohoto prohlížeče zvyklí: prohlížení v panelech, přidávání do záložek jedním klepnutím, mobilní a tabletové rozhraní, bezpečnostní prvky podporu HTML5 a dalších webových technologií. Testovací verzi Firefoxu si z Obchodu Play zatím stáhlo jen něco přes pět tisíc uživatelů, její průměrné hodnocení však (zatím?) není známo.

Je to pro vás lákavá nabídka? Zkoušíte rádi nové funkce i za tu cenu, že aplikace třeba nebude tak stabilní a spolehlivá? Angažujete se v nějakých jiných beta či vývojářských programech? Podělte se o názor na podobné „vývojářské“ a beta verze v diskuzi pod článkem!

Firefox Nightly for Developers
Firefox Nightly for Developers
Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (2)