TOPlist

Blackphone 2: nejbezpečnější chytrý telefon na světě představen [video]

blackphone_2_ico

Společnost Silent Circle prezentuje v rámci veletrhu Mobile World Congress (MWC) novou a tedy i vylepšenou verzi svého bezpečného smartphonu Blackphone. Novinka nese název Blackphone 2 a hodlá zaujmout například 5,5″ displejem s rozlišením Full HD 1080p, krytým odolným sklem Gorilla Glass 3, nebo třemi gigabajty operační paměti. Kromě toho firma představila také sedmipalcový tablet Blackphone Plus s čipem Qualcomm, který by měl být odolný proti násilnému vniknutí.

Na loňském MWC Silent Circle ukázala telefon Blackphone, který by měl být chráněný proti hackingu a sledování. O tomto modelu jsme na SvětAndroida.cz několikrát informovali – poprvé v lednu, kdy byl ještě pouhou spekulací, pochopitelně jsme neminuli ani jeho oficiální představení koncem února. V červnu jsme pak přinesli zprávu o zahájení prodejů.

Aplikace v Blackphone 2 Aplikace v Blackphone 2

V rámci letošního Mobile World Congressu společnost oznámila Blackphone druhé generace a obdobně před hackingem chráněný tablet Blackphone Plus. Blackphone 2 přichází se šifrovanou nadstavbou PrivatOS nad systémem Android a balíkem aplikací Silent Suite, bez nichž výrobce nemůže garantovat kompletní zabezpečení dat. Poskytované služby jsou přitom nabízeny formou předplatného. PrivatOS se při této příležitosti dočkal aktualizace na verzi 1.1. Součástí je také uživatelské rozhraní Spaces, oddělující různé části systému, které například dovoluje nastavit si odlišné přihlašovací údaje pro různé sekce. Uživatel si tak může nastavit jedno heslo pro všechny vaše komunikační aplikace a jiné pro práci s dokumenty.

První Blackphone nabídl v rámci balíku Silent Suite například aplikaci Silent Phone, slibující ochranu proti odposlechu – v praxi se jednalo o bezpečnou peer-to-peer VoIP telefonii. Dalšími zabezpečenými programy byly Silent Text pro bezpečnou textovou komunikaci či Silent Contacts, který chránil uložené kontakty před zvědavýma očima. Všechny služby a nástroje v tomto smartphonu jsou šifrovány, práce v prohlížeči a aplikacích by měla být zcela bezpečná. Vývojáři ujišťovali, že telefon je prost jakéhokoli spyware či adware.

K šifrování Blackphone, Blackphone 2 a tablet Blackphone Plus používá software Silent Circle a SpiderOak. Připojení k internetu probíhá přes virtuální privátní sítě (VPN) a po zapnutí se zařízení zeptá na heslo a PIN.

Novinka se od svého předchůdce liší především ve velikosti – displej se zvětšil ze 4,7 palců na 5,5″, fotoaparát nabízí rozlišení 13 Mpx místo původních 8 Mpx. K dispozici má být 32 GB interního úložiště a dostatečný výkon má zajistit blíže neupřesněný 64bitový osmijádrový procesor. O dostatek energie se postará akumulátor s kapacitou 3060 mAh se schopností rychlého nabíjení, kterou ovšem není možné vyměnit. Z dalších vlastností jmenujme slot na paměťovou kartu microSD a podporu datové konektivity LTE.

Blackphone 2 – první pohled

Blackphone 2 - první pohled

Do prodeje by se Blackphone 2 a Blackphone Plus měl dostat v červnu 2015. Cena zařízení není v tuto chvíli známa, nicméně některé zahraniční zdroje uvádějí cenovku 649 dolarů, což je v přepočtu (bez daně a cla) 16 tisíc korun.

Zdroje: Hi-Tech, Mobil Telefon.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (11)