Baterie s tekutým elektrolytem dodá energii i ochladí procesor

baterie-s-tekutym-elektrolytem-doda-energii-i-ochladi-procesor

Dostatečný odvod tepla je jedním z nejkritičtějších faktorů rychlých procesorů. Určitě jste v této souvislosti slyšeli o vodním chlazení, používaném zejména ve výkonných počítačových sestavách. Do mobilních telefonů však tuto metodu zatím žádný výrobce nepřinesl. Nyní však výzkumníci z ETH Zurich a IBM Research Zurich přišli se zajímavou myšlenkou, kdy by chlazení obstarával akumulátor. Konkrétně jde o projekt baterie s tekutým elektrolytem, která současně dodává elektrickou energii, ale také chladí. K odvodu přebytečného tepla slouží právě pohyb kapalného elektrolytu.

Princip baterie s tekutým elektrolytem Princip baterie s tekutým elektrolytem

Takzvané „průtokové baterie“ („flow battery“) fungují v podstatě jako dobíjecí palivové články. Jsou obvykle využívány například v solárních panelech nebo větrných turbínách, kde se ukládá energie pro pozdější použití. Nové provedení se pochopitelně odehrává ve výrazně menších rozměrech. Přesto mohou baterie s tekutým elektrolytem nabídnout zajímavé parametry: při tloušťce pouhých 1,5 milimetrů dokážou generovat 1,4 wattů na centimetr čtvereční. 0,4 wattů z toho však jde na čerpání kapaliny k baterii.

Při výrobě byl použit 3D tisk Při výrobě byl použit 3D tisk

Revoluční baterie s tekutým elektrolytem

Výzkum navazuje na pokusy řady výrobců, kteří experimentovali se soustavou komor, kde se používá malé množství kapaliny, která se zahřátím odpaří a odvede teplo od procesoru, aby následně opět zkondenzovala a vrátila se zpět. Stávající provedení však kromě chlazení také zajišťuje elektrickou energii. Tedy kapalina elektrolytu, která se používá k výrobě energie, je také schopna pohlcovat teplo, což v podstatě baterii umožňuje fungovat jako chladicí systém.

Baterie s tekutým elektrolytem dodá energii i ochladí procesor Baterie s tekutým elektrolytem dodá energii i ochladí procesor

Výzkum je teprve v rané fázi. Vědci tak mají prototyp („proof-of-concept“) baterie, která však zatím není schopná dostatečně napájet počítačový čip. Celkově je ale tato myšlenka natolik zajímavá, že je velmi pravděpodobné její převedení do praxe. Možná, že už za několik let budou baterie nejen zásobárnou elektrické energie, ale také se postarají o to, že naše telefony budou citelně chladnější.

V oblasti akumulátorů pro mobilní zařízení probíhá skutečně bouřlivý vývoj. Z mnoha směrů jmenujme například baterii, která při poškození nevybouchne.

Co říkáte na myšlenku baterie s tekutým elektrolytem, která pomůže s chlazením zařízení?

Zdroje: androidauthority.com, theverge.com, engadget.com, ethz.ch.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (10)