TOPlist

Asistent Google bude pro všechna zařízení s Androidem 6.0 a vyšším

asistent-google-bude-androidem-6-ico2

Nevyhnutelné se stává skutečností: Asistent Google (v originále Google Assistant) se odpoutává od telefonů Google Pixel. Nově bude k dispozici na milionech chytrých zařízení s Androidem 6.0 Marshmallow a vyšším. Znamená to, že Asistent Google bude uvolněn pro všechna zařízení s výše uvedenou verzí systému, k jeho aktivaci nebudou potřeba ani práva roota, ani úpravy při instalaci aplikací Google.

Uvedený krok není velkým překvapením. Asistent Google již je nějakou dobu k dispozici v aplikaci Google Allo, kterou lze instalovat na telefony s Androidem 4.1 a novějším. Stejně tak mohou jeho služby využívat majitelé chytrých televizí Android TV, asistenta Google Home a chytrých hodinek s Android Wear. Díky chybě byl také krátce povolen v alfa verzi aplikací Google na jiných telefonech než Google Pixel. Právě tato alfa verze naznačila mnohé o tom, že Asistent Google bude k dispozici i pro další zařízení. Také dřívější zvěsti o vlajkové lodi LG G6 tvrdily, že dostane do vínku Asistenta Google, což bylo bráno jako důkaz, že konči exkluzivita pro Pixely.

Asistent Google bude pro všechna zařízení s Androidem 6.0 a vyšším Asistent Google bude pro všechna zařízení s Androidem 6.0 a vyšším

Asistent Google bude pro všechny

Po představení LG G6 Google na svém blogu oficiálně potvrdil, že tento týden začíná uvolňovat Asistenta Google pro zařízení s Androidem 6.0 Marshmallow a 7.0 Nougat. Bohužel pro nás, zatím jen pro anglicky a německy hovořící uživatele ve Spojených státech, Austrálii, Kanadě, Velké Británii a Německu. Další jazyky budou přidávány průběžně, nicméně jen těžko lze odhadovat, kdy by se mohli dočkat čeští uživatelé. Kromě rozšíření formou aktualizace bude Asistent Google také předinstalován na některých nově představených zařízeních – a konkrétně jmenuje LG G6.

Asistent Google nahradí Vyhledávání/Hledání Google (Google Search). Bude možné ho spouštět dlouhým stisknutím tlačítka Domů nebo hlasovým příkazem „OK, Google“. Zatím není jisté, zda proměna na Asistenta Google bude vyžadovat aktualizaci Služeb Google, nebo jestli se jedná pouze o „přepínač na straně serveru“. Pravděpodobně půjde o kombinaci obou podmínek.

Místo Vyhledávání přijde Asistent

Asistenta Google lze tedy v tomto směru považovat za evoluci Vyhledávání Google s řadou nových funkcí. Asistent například umí ovládat některé elementy chytré domácnosti, podporu dalších mohou vývojáři přidávat díky otevřenému aplikačnímu rozhraní. Na druhou stranu však v Asistentovi chybí některé funkce, které mohou uživatelé znát z aplikace Vyhledávání, jako je rozpoznávání skladeb, čtení zpráv nebo přidání položky do seznamu v aplikaci Google Keep. Co aplikace umí? Například:

  • Zjistit číslo rezervace letu.
  • Najít cestu k zadanému podniku či instituci.
  • Zobrazit fotografie dle zadaných požadavků.
  • Odpovídat na otázky, týkající se počasí.
  • Rozsvítit světla v domě.

Nezbývá tedy než doufat, že právě krok, kdy Asistent Google nahradí Vyhledávání, bude pro vývojáře impulsem k doplnění podpory příkazů, které si uživatelé zvykli používat. Asistent Google bude tedy společným centrem, spojující chytré vyhledávání s napojením na další služby.

V závěru zprávy Google zve účastníky právě probíhajícího Mobile World Congressu, aby se zastavili ve stánku Android Global Village a vyzkoušeli Asistenta Google na celé řadě partnerských telefonů značek HTC, Huawei, Samsung a Sony.

Těšíte se na to, až bude Asistent Google dostupný v češtině?

Zdroje: androidpolice.com, blog.google.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (9)