TOPlist

Čtenáři doporučují: 5x nejlepší aplikace pro automatizaci telefonu

Čtenáři doporučují: 5x nejlepší aplikace pro automatizaci telefonu

Aplikace pro automatizaci telefonu vám mohou významně usnadnit život. Například vypnou Wi-Fi v okamžiku, kdy se vzdálíte z domu, nebo na noc ztiší vyzvánění a veškeré zvuky, aby nikdo nerušil váš spánek. Samozřejmě možností a schopností je daleko více a jen jejich výčet by vydal dost možná na malou knížku.

V redakčním výběru jsme vám představili pět nástrojů tohoto typu a naši čtenáři během týdne pro nominace přidali dalších pět. Celkem tedy budete mít na výběr z rovné desítky programů. Potěšujícím faktem je, že ani jeden z nich nemá průměrné hodnocení horší než 4,1.

Jak funguje cyklus SvětAndroida doporučuje/Čtenáři doporučují?

  • První týden vyhlašujeme v redakci téma následujícího kola cyklu SvětAndroida doporučuje. Redaktoři mají sedm dnů na to, aby nominovali své oblíbené programy.
  • Druhý týden zpracováváme článek SvětAndroida doporučuje, sestavený na základě redaktorských nominací.
  • Poté, co článek vyjde, třetí týden sbíráme skrze formulář nominace od čtenářů. Uvědomujeme si totiž, že ani při sebevětší snaze většinou redakčními silami nepokryjeme celé spektrum programů.
  • Čtvrtý týden zpracováváme článek Čtenáři doporučují, sestavený na základě čtenářských nominací.
  • V okamžiku, kdy vychází článek Čtenáři doporučují, se celý koloběh rozbíhá znovu.

Pořadí ve článku

Pořadí ve článcích z cyklů SvětAndroida doporučuje a Čtenáři doporučují je určeno podle následujícího klíče:

  1. Podle počtu nominací; více nominací = lépe,
  2. v případě shody podle hodnocení aplikace v Obchodě Google Play (v případě, že má aplikace placenou a neplacenou/zkušební verzi, počítá se hodnocení té, která je zdarma nebo levnější); vyšší hodnocení = lépe,
  3. v případě shody podle počtu hodnocení v Obchodě Google Play; více hodnocení = lépe,
  4. v případě shody podle počtu pětihvězdičkových hodnocení; více hodnocení = lépe

Během týdne jsme obdrželi 11 nominací šesti různých aplikací, nicméně jednu nominaci jsme museli škrtnout – jednalo se o aplikaci Llama – Location Profiles, která byla v redakčním výběru. Zbylo nám tedy deset hlasů pro pět programů, které vám níže představíme.

Nejlepší aplikace pro automatizaci telefonu Nejlepší aplikace pro automatizaci telefonu

Jaké aplikace pro automatizaci telefonu doporučila redakce?

Redaktoři našeho portálu doporučili před dvěma týdny těchto pět aplikací:

MacroDroid – Device Automation

Jaká aplikace pro automatizaci telefonu je dle našich čtenářů nejlepší? Podle obdržených hlasů je to s těsným náskokem MacroDroid – Device Automation od vývojářského studia ArloSoft. Největším zastáncem je, alespoň co do délky textu obhajoby, johny80: „Zkoušel jsem AutomateIt, Trigger, Profile Scheduler, Tasker. Za mne jednoznačně nejlepší. Hlavní klady: jednoduchá tvorba maker, lze vytvořit makra závislá na jednotlivých podmínkách, lze definovat pravidla pro jednotlivé aplikace (zapnout auto rotaci při spuštění programu, vypnout při ukončení), je v češtině a má velké možnosti nastavení.“

Dalším spokojeným uživatelem je mike77: „Jednoduché nastavení, kdo chce, může nastavit i komplikované schéma, podpora na webu, online databáze šablon, které lze upravit dle vlastních představ. Nemám root tak nemůžu posoudit, jak to funguje na něm. Jsem s ním spokojený.“

Zbývající dva hlasující patřili spíše k těm stručnějším. Krusty oceňuje přehledný design a nepřekonatelnou funkčnost, Dewimu se líbí velmi jednoduché a intuitivní ovládání, spousta různých spouštěčů, podmínek a akcí.

Co MacroDroid umí?

Podle popisku v Obchodě Play je MacroDroid je výkonný nástroj pro automatizaci úloh, který se zaměřuje především na použitelnost s jednoduchým uživatelským rozhraním a logickým zadáváním procesů krok za krokem. Aplikace například umí:

  • Zapnout připojení k Wi-Fi při spuštění konkrétní aplikace (a opětovné vypnutí po ukončení).
  • Automatické odpovědi na konkrétní příchozí SMS – například pošle aktuální polohu.
  • Používat NFC tagy ke změně nastavení zařízení (zapnutí Bluetooth, nastavení hlasitosti atd.)

Vytvoření vlastního makra je snadné:

  1. Klepnete na tlačítko „Přidat makro.“
  2. Vyberte ze seznamu spouštěč – (například stav baterie).
  3. Nastavíte podmínku (např. stav baterie je menší než 10 %).
  4. Vyberete akci ze seznamu (např. konfigurovat Wi-Fi).
  5. Zvolíte specifické nastavení akce (např. vypnutí Wi-Fi).
  6. Volitelně přidáte další podmínky akce či omezení (např. podle dne v týdnu).
  7. Zvolte název a kategorii makra.

Bezplatná verze nástroje MacroDroid je omezena na pět maker a zobrazuje reklamy. V případě zájmu o neomezený počet maker a odstranění všech reklam můžete přes nákup v aplikaci pořídit verzi Pro.

MacroDroid – Device Automation se může pochlubit více než 100 000 staženími a průměrnou známkou 4,5. 13 MB velký balíček můžete instalovat na zařízení s Androidem 4.0.3 a novějším.

MacroDroid - Device Automation
MacroDroid - Device Automation

Automate

Jen těsně – o jediný hlas – uniklo vítězství nástroji Automate. Stojí za ním vývojáři z LlamaLab, autoři aplikace Llama, která v redaktorském kole získala taktéž stříbrnou příčku.

Spokojeným uživatelem je v tomto případě například čtenář, který se podepsal jako volfik, který na obhajobu této aplikace pro automatizaci telefonu napsal: „Skvělá aplikace na složitější akce a podmínky. Používám ji jako doplněk k AutomateIt, ve kterém si udělám jednoduché čas ==> vypnout/zapnout zvonění, tady pak vytvářím to, co je trošku složitější – pokud není v popředí nějaká hra, kde by se něco mohlo „pokazit“ (např. útok v CoC), a jsem připojen na školní Wi-Fi, tak zkus ping Googlu a pokud nejde, otevři stránku s přihlašováním. Umí to i mnoho dalšího, jen mě štve nešikovnost čekání na určitou akci – čekej až se zapne Wi-Fi = zkontroluj současný stav Wi-Fi, pokud vypnuto, čekej na změnu. To jsou dva bloky, což je vzhledem k omezení 30 bloků ve free verzi škoda.“

Dalším příznivcem je pleswi: „Automate umožňuje vytvářet automatizované úlohy skládáním funkčních bloku do obdoby vývojového diagramu. Bloků je v současné době už velké množství a spousta z nich umožňuje nastavení různých parametrů. Super je, že svůj vývojový diagram můžete přidat do repozitáře mezi ostatní a může ho tak použít kdokoli další. Stejně tak vy můžete čerpat nápady od ostatních. Když jsem program objevil, byl jediný, který mi umožnil bezproblémové spustit Google Music po připojení se k BT handsfree v autě a začít přehrávat hudbu z playlistu.“

Do třetice všeho dobrého je tu čtenář Lukáš Málek: „Pomocí flow a bloků si jednoduše složte vše, co v Androidu jde. Pokud Vám nestačí jednodušší aplikace na automatizování (nejčastěji ve stylu když něco, tak udělej něco), zkuste si postavit něco sami – je to opravdu intuitivní a po chvíli zjistíte, že vlastně již programujete. Třeba jednoduchou ukázku najdete zde:

Automate App:: For Beginner :: Creating a silent mode profile

Automate App:: For Beginner :: Creating a silent mode profile

V aplikace ve fóru najdete stovky uživateli přidaných flow, které si můžete po importu, pokud chcete, přiohnout ke své potřebě.“

Co Automate umí?

I v tomto případě je tedy hlavním cílem aplikace snaha automatizovat různé úkoly. Jak již zaznělo, vytváření podmínek a akcí probíhá intuitivní formou vývojového diagramu. Automate dokáže měnit nastavení, jako jsou Bluetooth, GPS, Wi-Fi, NFC i provádět akce, jako je posílání zpráv SMS, e-mailů. Tyto úkony mohou probíhat na základě vaší polohy, denní doby nebo jakékoliv jiné sledované události. Můžete automatizovat téměř vše, navíc jsou podporovány pluginy pro Tasker a Locale.

Zatímco nováčci mohou vybírat z mnoha předdefinovaných možností, pokročilí uživatelé jistě najdou uplatnění pro nejrůznější výrazy, proměnné a funkce. Stačí přidat bloky s podmínkami a akcemi, pospojovat je a vytvořit si automatizovanou úlohu.

Aplikace je sice k dispozici zdarma, má však omezení na maximální počet bloků. Pro složitější konstrukce se tedy neobejdete bez placení za plnou verzi prostřednictvím nákupu v aplikaci. Konkrétně si v takovém případě připravte 75 korun.

Automate má na svém kontě více než sto tisíc stažení a průměrnou známku 4,4. Instalovat ho můžete na telefony a tablety s Androidem 4.0 a vyšším.

Automate
Automate

PhoneProfilesPlus

Pomyslnou bronzovou příčkou se dostáváme ke třem aplikacím, které nominoval vždy právě jeden čtenář. V případě PhoneProfilesPlus je to Marek.P, který doporučuje: „Myslím, že tato aplikace si zaslouží nominaci, protože velmi dobře přepíná profily, autor bleskově reaguje na připomínky a je zdarma. Profily se přepínají podle událostí. V událostech lze nastavit čas, Wi-Fi, Bluetooth, hovor, poloha, oznámení, aplikace, obrazovka, kalendář atd. U profilů lze nastavit vše, na co si jen vzpomenete od vyzvánění, jasu, Wi-Fi, data, rotace, spuštění aplikace atd. Aplikaci používám už velmi dlouho a velmi mi usnadnila ovládání telefonu, funguje jak má a je v češtině. Má rozbalovací widget, kterým můžete rychle přepínat profily. Minimálně stojí za vyzkoušení, a pokud ji správně nastavíte, tak budete spokojeni.“

Co PhoneProfilesPlus umí?

Autor Henrich Gron svůj nástroj přirovnává k profilům v alternativní ROMce CyanogenMod a k profilům ze starých telefonů Nokia. Co můžete s tímto programem ovlivnit a nastavit?

  • Mód vyzvánění, hlasitost, hlasitý odposlech, tóny, režim letadlo, automatická synchronizace dat, mobilní data, typ mobilní sítě, Wi-Fi, Bluetooth, GPS, NFC, čas zhasnutí displeje, jas displeje, automatická rotace displeje, spuštění aplikace, pozadí domovské obrazovky, zapnutí/vypnutí uzamykací obrazovky, Wi-Fi přístupový bod
  • Režim letadlo (Android 4.2 a vyšší pouze pro rootnutá zařízení).
  • GPS (pro nerootnutá zařízení jen přes bezpečnostní díru, pokud ji zařízení podporuje).
  • NFC (pouze pro rootnutá zařízení s nainstalovaným PPHelper).
  • Dočasná aktivace profilu.
  • Nastavení vyrušení (Android 5.0 a vyšší, vyžaduje root).
  • Mobilní data (pro Android 5.0 vyžadují root).
  • Uzamykací obrazovka funguje pouze pro ne-bezpečnostní uzamykací obrazovky.
  • Spořič baterie (vyžaduje root).

Jak již zaznělo, aplikace je k dispozici zdarma, na což slyšelo již více než deset tisíc uživatelů, kteří si ji stáhli. Průměrné hodnocení v Obchodě Play je 4,3. Balíček velký 6,1 MB můžete použít na zařízeních s Androidem 4.1 a vyšším.

Za spokojené uživatele citujme ještě Viléma Heřmánka, který k pěti uděleným hvězdičkám přidal komentář: „Výborná aplikace! Přesně tohle jsem dlouho hledal! Konečně skvělá aplikace na profily, ještě daleko lepší a propracovanější než profily v Nokiáckém Symbianu! Ještě pořád dolaďuji nastavení, ale po několika týdnech používání velká spokojenost:-)“

Phone Profiles Plus
Phone Profiles Plus

Sound Profile +volume schedule

Čtvrtá aplikace pro automatizaci telefonu nese název Sound Profile +volume schedule a našim čtenářům ji doporučuje Kečen: „Tuto aplikaci nominuji na základě dobré zkušenosti a dlouhodobého používání. Jedná se spíše o aplikaci na zvukové profily, ale umí toho spoustu. Líbí se mi plánovač, kde si můžete nastavit např,. že když jste v práci (na základě lokace nebo času), tak se vypne zvonění atd. Můžete si vytvářit vlastní profily, tzv. blacklisty a nebo whitelisty. To se hodí v noci, když chcete nebo naopak nechcete, aby se Vám někdo dovolal. Aplikace vypadá jednoduše graficky, ale umí toho spoustu, sám používám placenou verzi.“

Co Sound Profile +volume schedule umí?

Pointou této aplikace jsou tedy primárně zvukové profily, přičemž Sound Profile umí pracovat zvlášť s jednotlivými úrovněmi (vyzvánění, oznámení, multimédia, …). Také v tomto případě se autoři ze studia Corcanoe inspirovali stylem provedení zvukových profilů telefonů Nokia, Blackberry a Ericsson.

U každého profilu můžete nastavit hlasitost vyzváněcího tónu a oznámení, nastavit zvuky, ovlivnit hlasitost multimédií/systému a budíků. Aplikace také dokáže měnit režimy vibrací, Letadlo, zapínat/vypínat Bluetooth, Wi-Fi a mobilní data, ovlivnit jas obrazovky, dobu pro zhasnutí obrazovky, synchronizaci, obrázek tapety nebo barvy. Na Androidu 6.0 Marshmallow a vyšším dokonce umí pracovat s režimem Nerušit.

O automatickou změnu profilu v nastaveném čase se stará plánovač, který lze nastavit jen pro určité dny v týdnu. Aplikace také zvládá filtrování hovorů, takže vás uprostřed noci nebude nikdo rušit, s výjimkou zvolených kontaktů.

Jaké profily můžete nastavit a ovlivnit?

  • Aktivace profilu „Auto,“ pokud je připojen Bluetooth v autě.
  • Aktivace profilu „Doma,“ když je detekována Wi-Fi se zadaným názvem.
  • Aktivace profilu „Práce,“ když se blížíte k zaměstnání.

Sound Profile +volume schedule má přes sto tisíc stažení a průměrnou známku 4,2. Jen 4,6 MB velký instalační balíček můžete použít na telefonech a tabletech s Androidem 2.3 a novějším.

Spokojenou uživatelkou je v tomto případě Marcela Knoblochová, která k maximálnímu možnému hodnocení napsala: „Dlouhodobá spokojenost! Tuto aplikaci doporučuji, neb jí používám více jak rok a velmi mi pomáhá spravovat zvukové profily. Po individuálním nastavení se zvuk telefonu přizpůsobí mému každodennímu rytmu, případně i nové situaci volbou předem upraveného profilu, jenž v tu chvíli vyhovuje. Skvělé je, že v profilu pro noc si mohu nastavit určité kontakty, např. rodinu, která se mi pak dovolá, a ostatní hovory i SMS jsou bez zvuku! Moc bych si přála od vývojáře českou verzi, určitě bych pak aplikaci využila na více procent.“

Sound Profile (Volume control)
Sound Profile (Volume control)

Sound Profile Pro Key
Sound Profile Pro Key

Profile Scheduler

Jaká aplikace pro automatizaci telefonu skončila na posledním pátém místě? Profile Scheduler, který doporučuje majster007 se stručným komentářem: „Výborné nastavenie profilov . Od vyzvánania, lokalizácie, zapnutia hocičoho. Aktívne používam 4 roky a nemá chybu. Je lokalizovaná do slovenčiny.“

Co Profile Scheduler umí?

Autor v oficiálním popisku na prvním místě ukazuje názorný příklad použití: „Představte si, že před příchodem do práce telefon automaticky sníží hlasitost. Otočení telefonu obrazovkou dolů přepne na tichý režim. Jakmile dorazíte domů, automaticky se zapne Wi-Fi. V případě blížícího se vybití baterie se automaticky deaktivují nepotřebné moduly.“ To jsou jen některé z mnoha věcí, které tato aplikace zvládá.

Aktivovat profil lze buď manuálně, pravidlem nebo podle plánu. Rozhodující podmínkou může být třeba poloha, den v týdnu, připojení sluchátek, vložení do nabíjecí stanice v autě, stav baterie, Wi-Fi, Bluetooth, orientace displeje a další. Při souběhu více podmínek lze nastavit prioritu pravidel.

Ve výchozím nastavení je připraveno pět profilů: normální, schůzka, tichý, noc a venkovní. Pokud by se vám nelíbili, můžete je jednoduše změnit nebo si vytvořit vlastní.

Profile Scheduler umí:

  • Nastavit hlasitost pro vyzvánění, oznámení, budík, média, hovory a systém.
  • Zapínat/vypínat vibrace pro příchozí volání a oznámení.
  • Měnit vyzváněcí tón a tóny oznámení.
  • Zapínat/vypínat režim Letadlo, mobilní data, Wi-Fi, Bluetooth, GPS.
  • Měnit nastavení hmatové zpětné vazby, jas, interval vypnutí obrazovky, tapetu na pozadí.
  • Spouštět a ukončovat aplikace.

Profile Scheduler si stáhlo více než sto tisíc uživatelů a jeho průměrná známka v Obchodě Play je 4,1. 2,4 MB velký balíček lze instalovat na Android 2.2 a novější.

Za spokojené uživatele citujme Jana Paseku, který k pětihvězdičkovému hodnocení napsal: „Ve smartphone nutnost! Tento typ aplikace (opravdu kvalitní) byl k dispozici již na Symbian S60, proto je dobře že podobné kvality dosáhla alespoň nějaká Android aplikace….“

Profile Scheduler
Profile Scheduler

Profile Scheduler+
Profile Scheduler+

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (13)