Aplikace Army Knife promění mobil ve vodováhu, lupu nebo zrcátko

Proměňte-svůj-mobil-ve-vodo Army Knife

S chytrým telefonem v kapse už nikdy nebudete potřebovat vodováhu, lupu, zrcátko, baterku, stopky, minutku, kompas ani pravítko. Stačí si nainstalovat osvědčenou aplikaci Army Knife for Android, obsahující deset různých nástrojů, využívajících schopnosti a možnosti dnešních smartphonů.

Obsah článku

Co aplikace Army Knife for Android slibuje?

Aplikace obsahuje sadu nástrojů: převodník jednotek, kompas, vodováhu, kalkulačku, stopky, minutku, lupu, zrcátko, pravítko a baterku. Jednotlivé funkce jsou zaměřené na jednoduché použití, takže nečekejte žádné „speciální efekty“, ale funkční a snadno ovladatelné nástroje. Jedná se o řešení typu „vše v jednom“, takže nemusíte stahovat deset různých jednoúčelových programů. Pozitivní je, že Army Knife for Android nevyžaduje přístup k síti, práva k zápisu do paměti nebo oprávnění ke čtení kontaktů.

The Android Army Knife of Essential Apps and Utilities!

The Android Army Knife of Essential Apps and Utilities!

Jak aplikace funguje v praxi?

Po spuštění a zobrazení dialogu se seznamem posledních provedených změn se ocitnete rovnýma nohama na úvodní obrazovce, kde na vás čeká deset ikon. V případě, že váš telefon některou funkci hardwarově nepodporuje (například nemá přední fotoaparát, takže nemůže fungovat jako zrcátko), může příslušná ikona v nabídce chybět. Aplikace není lokalizována do češtiny, nicméně to s ohledem na nabízené funkce není zásadní překážkou.

Pojďme si postupně představit všechny funkce. Po ikonou Flashlight najdete baterku, využívající přisvětlovací LED hlavního fotoaparátu. Po spuštění se rozsvítí LED a vy ji můžete tlačítkem zapínat a vypínat. V nastavení lze zapnout ovládání tlačítky hlasitosti či používání rozsvícené obrazovky v případě, že váš telefon není vybaven bleskem.

Druhou položkou nabídky je převodník jednotek, který najdete pod ikonou Unit Converter. Umí převádět jednotky délky, váhy, teploty, hlasitosti, tlaku, rychlosti a několik dalších. Funguje prostě: zvolíte vstupní jednotky, zadáte číslo a obdržíte výsledek ve všech podporovaných alternativních jednotkách.

Třetí funkcí je časovač, nebo též „minutka“. Najdete ho pod ikonou Timer, zadáte požadovaný čas odpočtu a stisknete tlačítko Start. Po vypršení času se ozve zvukový signál. Jako velmi praktickou vnímáme možnost nastavit si až čtyři předdefinované časy odpočtu. V nastavení můžete povolit/zakázat vibrace a nastavit délku upozornění.

Čtvrtým nástrojem, který díky tomuto balíčku aplikací získáte, jsou stopky, které se schovávají pod ikonou Stopwatch. Kromě běžného odměřování času zvládají i měření jednotlivých kol. V nastavení lze ovlivnit chování displeje a tlačítek hlasitosti k ovládání stopek.

Jak proměnit telefon ve vodováhu, lupu nebo zrcátko?

Kompas, který najdete pod ikonou Compass, je v případě tohoto programu velice jednoduchý a v podstatě ničím nepřekvapí. Kromě zobrazení směru světových stran ukazuje také aktuální azimut. Dalším nástrojem je vodováha (ikona Bubble level), měřící vodorovnost plochy ve dvou rovinách. Před použitím v praxi však doporučujeme provést její kalibraci přes kontextovou nabídku.

Sedmý nástroj je kalkulačka (Calculator). Jedná se o základní kalkulačku, obsahující většinu funkcí, které byste od takové aplikace očekávali. Vedle aritmetických operací nechybí podpora závorek, goniometrické a exponenciální funkce, logaritmy, faktoriál nebo práce s pamětí. Zajímavou funkcí je lupa (Magnyfying Glass), používající ke snímání hlavní fotoaparát, jehož zvětšený obraz ukazuje na displeji. Pomocí tlačítek lze rozsvítit přisvětlovací blesk, zvětšovat, zmenšovat, a dokonce pozastavit zobrazení.

Předposledním nástrojem je zrcátko (Mirror), využívající přední fotoaparát zařízení. K dispozici je možnost zesvětlení nebo ztmavení obrazu, kladně hodnotíme možnost přisvícení zobrazením bílého rámečku. Konečně na závěr je tu pravítko (Ruller), zobrazující na displeji stupnici v centimetrech a palcích, na které lze přiložením měřit velikost předmětů.

Resumé

Aplikace obsahuje deset nástrojů, které sice možná nevyužijete každý den, ale když je budete potřebovat, můžete je mít pěkně po ruce. Všechny jmenované nástroje fungují dle našeho testování spolehlivě, jsou jednoduché a snadno pochopitelné. Kladně hodnotíme skutečnost, že program neobsahuje reklamy a ani nevyžaduje přístup k síti.

Trochu negativně vnímáme grafické zpracování, které v době Material Designu působí poněkud „retro“. Osvěžení v podobě moderního kabátku by nejen „spouštěči“, ale i jednotlivým nástrojům rozhodně prospělo! Ocenili bychom také lokalizaci do češtiny, byť angličtina v orientaci v tomto programu rozhodně nepřekáží.

Army Knife for Android je v Obchodě Play tři roky a za tu dobu si ho nainstaloval více než milion uživatelů. O převažující spokojenosti svědčí pěkná průměrná známka 4,5. Jen 2 MB velký balíček lze instalovat na telefony s Androidem 4.1 a novějším.

Army Knife for Android
Army Knife for Android
Využili jste či využijete někdy telefon jako vodováhu?
Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (0)