Huawei, Motorola a LG: letos nečekejte žádné hodinky s Android Wear

Android Wear 2.0

Google a Asus budou patrně jediné značky, které do konce roku 2016 vydají nějaká zařízení na platformě Android Wear. Ačkoli systém Android Wear jako takový nezaznamenal vysloveně raketový úspěch, některé z loňských chytrých hodinek vypadaly slibně. Za posledních dvanáct měsíců se však objevilo relativně málo produktů od značek známých díky produkci chytrých telefonů. Místo toho začali na Android Wear sázet tradiční výrobci hodinek, jako jsou Casio, Polar, Nixon či Michael Kors.

LG, Motorola a Huawei: letos od nás nic nečekejte!

Aktuální zpráva ze zpravodajského serveru CNET ukázala to, co už víte z nadpisu: LG, Motorola ani Huawei se nechystají do konce roku 2016 představit žádný hardware s Android Wear. Do Vánoc se tedy nedočkáme Moto 360 třetí generace, ani Huawei Watch 2. Mluvčí Motoroly v citaci zmínila možnosti hodinek s mobilní konektivitou s tím, že technologie ještě nedozrála. Na současném stavu kritizuje nutnost dělat příliš mnoho kompromisů. Podobně nejmenovaný člen vedení Huawei řekl, že firma čeká, až bude technologie pro chytré hodinky menší a efektivnější.

Motorola Moto 360 Motorola Moto 360

V roce 2015 patřily k nejlépe přijatým hodinkám s Androidem druhá generace Motorola Moto 360 a Huawei Watch. Ani jedny však nedisponovaly mobilní konektivitou. Celulární hodinky, jako jsou LG Watch Urbane Second Edition LTE, jsou kvůli větší baterii, potřebné pro mobilní připojení, poměrně objemné. Výrobce procesorů Qualcomm pracuje na nových a účinnějších čipech pro chytré hodinky s Android Wear, přičemž většina z nich je postavena na obstarožním (ale patrně dostačujícím) Snapdragonu 400. Dokonce i nejnovější Snapdragon Wear 2100 je vyráběn zastaralou 28nm výrobní technologií, zatímco poslední čipy pro chytré telefony používají čipy se 14nm výrobním procesem. Nové čipy Snapdragon Wear, postavené na efektivnějším základě, jsou ale jistě za dveřmi.

LG Watch Urbane Second Edition LTE LG Watch Urbane Second Edition LTE

V případě LG se zdá, že překážka za chytrými hodinkami není technického rázu. Jihokorejská firma však vyčkává na to, co se u spotřebitelů uchytí. Ředitel komunikace Ken Hong poznamenal, že většina výrobců chytrých hodinek (a do jisté míry i jejich zákazníci) se stále snaží přijít na to, co vlastně od takového produktu chtějí. Výše uvedené hodinky Urbane Second Edition LTE byly původně staženy z obchodů těsně před zahájením prodejů kvůli problémům s displejem.

Asus ZenWatch 3: jediné hodinky s Android Wear

Jediným výrobcem, kterého známe ze segmentu chytrých telefonů, tak pro letošní rok zůstane Asus díky svým hodinkám ZenWatch 3, které představil na veletrhu IFA. Přidat by se měl ještě Google, který údajně chystá dva produkty postavené na platformě Android Wear, nicméně ani v tomto případě není jisté, že se tak stane do konce roku. Co to všechno znamená v konečném důsledku? Platforma Android Wear jako taková určitě není mrtvá, ba dokonce ani neumírá. Všechny tři společností mají docela dobré důvody, proč letos na trh nedají žádné chytré hodinky. Vypadá to, že si na další produkty budeme muset počkat až někdy do roku 2017.

Asus ZenWatch 3: jediné s Android Wear Asus ZenWatch 3: jediné s Android Wear

Jaký je vás názor? Viděli byste raději chytré hodinky těchto společnosti ještě letos?

Zdroje: androidcentral.com, androidpolice.com, androidauthority.com, gsmarena.com.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (4)