TOPlist

Acronis True Image Cloud: snadná záloha mobilu i počítače

acronis_ico

Acronis se stal pojmem v prostředí desktopových počítačů především díky svým nástrojům pro klonování disků a zálohu dat. Uživatelům mobilních zařízení s Androidem nabízí svůj nástroj Acronis True Image Cloud, který se postará o zálohu dat do cloudového disku. Povede se této značce navázat na dosavadní úspěchy? Nejen na to vám odpovíme v této recenzi.

Co Acronis True Image Cloud slibuje?

Acronis True Image Cloud je mobilní aplikace, která umí zálohovat a obnovit data uložená v zařízeních. Svůj digitální život může uživatel zálohovat do cloudového disku, kde bude mít nepřetržitý přístup k fotografiím, kontaktům, událostem a dalším datům. K prohlížení, stahování a obnově dat lze použít jakékoli zařízení. Umí také obnovit nebo přenést data do nového smartphonu či tabletu.

Zásadní funkce a vlastnosti:

  • Zálohování fotografií, kontaktů, událostí a textových zpráv z chytrých telefonů a tabletů.
  • Automatické nahrávání nových fotek, kontaktů a dalšího obsahu do Acronis Cloud skrze Wi-Fi a/nebo mobilní připojení.
  • Bezpečný přístup k zálohovaným datům z libovolného zařízení kdykoliv a kdekoliv.
  • Přenos dat a nastavení z jednoho mobilního zařízení do druhého.
  • Ochrana více mobilních zařízení v rámci rodiny nebo malé kanceláře a řízení záloh pomocí on-line aplikace.

Jak Acronis True Image Cloud funguje v praxi?

K otestování jsme dostali Acronis True Image 2016, jehož instalační program pro počítač je velký 404 MB. Aplikaci jsme nainstalovali na počítač s postaršími Windows XP, již v průběhu instalace jsme ocenili lokalizaci do češtiny. Instalační proces překvapil tím, že nenabídl možnost volby disku a složky, kam bude aplikace nainstalována.

Nepotěší ani licenční ujednání v angličtině, když je nutné s ním souhlasit.

Licenční ujednání v angličtině Licenční ujednání v angličtině

Následuje pro uživatele Androidu důležitý moment: vytvoření účtu Acronis Cloud. Budete k němu potřebovat jméno, příjmení, e-mailovou adresu a heslo. To doporučujeme volit obzvláště bezpečné – přeci jen budete do cloudu ukládat často velmi citlivé informace. Po dobu 30 dnů můžete cloudové úložiště používat bezplatně, dále se platí podle počtu zařízení, na kterých hodláte cloud používat.

V našem případě ještě následovalo zadání sériového čísla aplikace (pro účely vyzkoušení lze spustit zkušební verzi, případně produkt později zakoupit). Naše licence přitom platí pro tři počítače a deset mobilních zařízení, což by pro nasazení v běžných domácnostech mohlo stačit.

Aplikace pro OS Android

Podobné možnosti nabízí také mobilní aplikace. Po spuštění si můžete zvolit mezi registrací či přihlášením a aplikace v pěti krocích představí hlavní vlastnosti:

  • Neomezená záloha do cloudu.
  • Zálohování obrázků, videí, kontaktů, událostí a dalších dat.
  • Okamžitá a nepřetržitá záloha dat.
  • Přístup a obnova dat z jakéhokoli zařízení.
  • Snadná obnova do nového zařízení.

Po přihlášení následuje připojení k serveru a pak dostane uživatel na výběr, zda má zálohování probíhat jen při připojení přes Wi-Fi, nebo jestli je možné použít i mobilní konektivitu. Aplikace pro telefony však komunikuje výhradně anglicky.

Na úvodní obrazovce lze zvolit, jaká data mají být zálohována – na výběr jsou kontakty, fotky, videa, kalendáře a zprávy. Zálohovat aplikace a jejich nastavení tedy Acronis v případě mobilů bohužel neumí.

Zálohu spustíte tlačítkem Start Backup. O jejím průběhu budete informováni prostřednictvím animace.

V postranní nabídce nalezneme čtyři sekce:

  • Backup – obrazovka pro nastavení záloh (viděli jste výše).
  • Access and Recovery – obnova dat ze zálohy.
  • Settings – nastavení aplikace, nabízející vlastně jen dvě možnosti: kontinuální zálohování (vždy/jen při připojení k nabíječce/nikdy) a typ připojení pro zálohy (mobilní data i Wi-Fi/jen Wi-Fi).
  • Account – možnost odhlášení od účtu.

Resumé

Srovnáme-li paletu nabízených funkcí nástrojů této značky pro počítačové systémy Windows, neubráníme se pocitu, že aplikace pro Android je přeci jen poněkud chudá. Navíc v podstatě řeší zálohu dat, která jsou či mohou být z větší části zálohována díky propojení s Googlem. Samozřejmě více záloh znamená větší jistotu, že o data v případě ztráty nepřijdete, leč vyvstává otázka: co je konkurenční výhodou zálohování pomocí této aplikace?

Kontakty a kalendáře se zálohují na účet Google (za předpokladu, že je nemáte uložené jen lokálně), fotky do Fotek Google, takže zbývají videa a zprávy. Naopak zásadně chybí jakákoli záloha aplikací (i tu zvládá spojení s účtem Google), jejich dat a nastavení (to už Google často neumí). Výhodou může být jednotné řešení záloh počítačů i mobilních zařízení „vše v jednom“ v rámci domácnosti, což je problematika, kterou řada uživatelů začíná řešit až v okamžiku, kdy přijdou o důležitá data.

Nedospěli jsme ale k závěru, že by Acronis True Image Cloud pro Android přicházel s něčím převratným, ba dokonce bychom si dovolili tvrdit, že pro tuto platformu existují propracovanější řešení, jako je například pro rootnuté telefony Titanium Backup či Helium, poskytující snadnou zálohu a obnovu aplikací i dat bez nutnosti rootování.

Acronis True Image Cloud si z Obchodu Play nainstalovalo přes pět tisíc uživatelů a jeho průměrné hodnocení je 3,4. 13 MB velký instalační balíček můžete použít na telefonech a tabletech s Androidem 4.1 a novějším.

Acronis Mobile
Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (8)