Letošní Nexusy dostanou nový launcher. Jaké novinky přinese?

nexusy_novy_launcher_ico

Podle několika údajně důvěryhodných zdrojů připravuje Google zcela nový launcher pro zařízení Nexus. Představit by ho měl v blízké budoucnosti – patrně spolu s letošními Nexusy Marlin a Sailfish.

Generální ředitel Sundar Pichai se nechal v červnu slyšet, že nové telefony Nexus přinesou „spoustu softwarových vylepšení.“ Je velice pravděpodobné, že součástí těchto plánů má být také nový launcher. Samozřejmě je ještě brzy na nějaké předčasné závěry – až do oficiálního potvrzení se může mnohé, ale také úplně všechno změnit.

Podle neoficiálních zpráv tedy Google pracuje na novém launcheru, který má proti stávajícímu Google Launcheru přinést změny v oblasti designu i funkcí. Některé novinky lze vidět na animacích, které vypustil do světa server Android Police (pokud se vám obrázky neanimují, klepněte na ně levým tlačítkem myši).

Nové Nexusy, nové otevření seznamu aplikací

Jednou z viditelných změn je jiný způsob vstupu do seznamu aplikací. Zatímco dosud se do této sekce dostanete klepnutím na tlačítko, nový launcher nabízí tento seznam po vytažení dolní lišty směrem vzhůru nebo klepnutím na malou šipku v této liště. Dolní lišta s ikonami je poloprůhledná a zástupce pro vstup do seznamu aplikací v ní očividně chybí. Tímto krokem by Google rozšířil možný počet ikonek v liště na pět, což ovšem není nic světoborného. Mnohé alternativní launchery podporují v této oblasti ještě více ikon, případně nabízejí podporu složek nebo horizontálního „rolování“/stránkování. Je tedy otázkou, zda je jedna ikona navíc dostatečným důvodem pro tak zásadní změnu v ovládání.

Seznam aplikací se pak zavírá buď potažením směrem dolů, nebo tlačítkem Zpět. V seznamu můžeme také spatřit nový panel vyhledávání, nicméně nějak zvlášť se od podoby stávající verze neliší. Stejně tak zůstávají na ploše zcela vlevo Chytré karty Google/Google Now.

Vyhledávání Google zmizí z domovské obrazovky

Na domovské obrazovce i v novém launcheru již překvapivě nefiguruje widget hledání Google, který byl mnoha uživatelům trnem v oku. Jeho místo na primární úvodní obrazovce však zabírá kalendářový widget, zobrazující aktuální datum. Majitele nových Nexusů možná nepotěšíme zprávou, že podle informací serveru Android Police není možné tento widget odstranit ani přesunout.

Trošku zvláštně také působí „ouško“ s písmenem „G,“ naznačující způsob přístupu k Chytrým kartám. Klepnutí na písmenko spouští vyhledávání, ale jeho potažení (zatím) nic nedělá. Lze předpokládat, že „géčko“ bude sloužit k vyvolání připravované funkce Google Assistant. S tou má Google poměrně velké plány, které jsou z velké části navázány právě na nový launcher.

Další maličkost, které si můžete všimnout v nastavení, je možnost vypnout levou obrazovku, obsahující již zmiňované Chytré karty Google.

A co barevné tlačítko Domů?

V těchto snímcích zatím ještě nejsou vidět nová navigační tlačítka. Podle nepotvrzených informací by přitom tlačítko Domů mělo dostat barevné animované prvky, se kterými v konečném výsledku bude vypadat trochu jako květina. Je samozřejmě možné, že Google od tohoto provedení nakonec upustil – přeci jen ohlasy po úniku této informace nebyly právě pozitivní.

Hodně se mluvilo o barevném tlačítku Domů Hodně se mluvilo o barevném tlačítku Domů

Očekává se ale přidání ovládacích prvku v duchu změny vzhledu Google Now On Tap. V tomto provedení by mohly být uvedené funkce jako součást Asistenta Google.

V tomto provedení by mohly být uvedené funkce jako součást Asistenta Google V tomto provedení by mohly být uvedené funkce jako součást Asistenta Google

Neradujme se předčasně!

Samozřejmě bez nejnovější verze Vyhledávání Google a služby/aplikace Google Assistant nelze otestovat a ukázat všechny funkce, jimiž bude nový launcher pro letošní Nexusy disponovat. Přesto jsme přesvědčeni, že si lze z výše uvedených obrázků a animací udělat celkem solidní představu o tom, v jakém duchu se ponese prostředí Androidu 7.0 na očekávaných referenčních telefonech. Je opravdu zvláštní vidět domovskou obrazovku bez vyhledávacího panelu, tak trochu obavy pak vyvolává nový způsob otevírání seznamu aplikací.

Nesmíme ale zapomínat na to, že se nejedná o finální verzi produktu a mnohé detaily se ještě mohou změnit. Stejně tak některé zde publikované funkce vůbec nemusí být v konečném sestavení přítomny. Stejně, jako u všech úniků, i v tomto případě platí: nic není jasné, dokud to není oficiálně potvrzeno. Oficiálního představení Androidu 7.0 Nougat a nových Nexusů bychom se přitom měli dočkat v průběhu srpna.

Co říkáte na nový launcher pro letošní Nexusy? Líbí se vám některé naznačené novinky, nebo je váš postoj rezervovaný či zcela odmítavý? Podělte se o své názory v diskuzi pod článkem!

Zdroj: androidpolice.com.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (7)