Waze 4.0: Podívejte se, jak vypadá chystaná verze!

waze_40_ico

O čem se v zákulisí patrně nejznámější komunitní navigace šušká již nějaký ten pátek? No přeci o připravované nové verzi s číslem 4.0! Dosud se novinek chtiví uživatelé nedočkali prakticky žádných oficiálních informací, ba ani neoficiálních úniků. Na oficiálním YouTube kanálu Waze se minulý týden objevil kratičký (necelou minutu trvající) spot, ve kterém se můžete podívat na první obrázky toho, jak bude Waze 4.0 vlastně vypadat. Nebudeme vás napínat, tady to je!

Check out the new Waze look! | Waze

Check out the new Waze look! | Waze

Nutno konstatovat, že video neprozrazuje mnoho a očím diváka jistě zůstává utajena řada nových funkcí, které pro ně vývojáři přichystali. Něco málo se lze dozvědět z popisku pod videem, kde je uvedeno, že Waze 4.0 přinese čistší vzhled pro snadnější navigování, hlášení a sdílení. Například počet kroků, které je nutné provést k zadání cíle a následné navigaci, byl snížen na minimum. Mapa, nabídky a systém ohlašování událostí jsou přepracované s cílem lepší viditelnosti a srozumitelnosti. Těšit se také můžeme na světlejší tlačítka a barevně odlišená hlášení dle jejich typu. Nová verze Waze byla prý od základu přepracovaná s důrazem na snadnější ovladatelnost a lepší uživatelskou i řidičskou zkušenost.

Slibované novinky Waze 4.0 v bodech

  • Nový svěží vzhled.
  • Rychlý přístup k často používaným cílům.
  • Lepší řidičská zkušenost (barevné rozlišení typů událostí).
  • Jednodušší hlášení událostí na trase.
  • Přehlednější zobrazení varování před událostí.
  • Odeslání očekávaného času příjezdu jedním klepnutím.

Aplikace Waze není klasickou navigací, která dovede řidiče z bodu A do bodu B – je především sociální komunitou, ve které spolu řidiči sdílejí informace o událostech na cestách, jako jsou kolony, nehody, policejní hlídky a další nebezpečí či komplikace. Aplikace tak umí naplánovat trasu s ohledem na aktuální dopravní situaci a v případě potřeby přepočítat naplánovanou cestu. Kvůli uvedeným funkcím ovšem vyžaduje ke svému životu připojení k Internetu a neposkytuje režim offline, neboť tím by se všechny zásadní výhody smazaly.

Waze 4.0 bude umět odeslat očekávaný čas příjezdu jedním klepnutím Waze 4.0 bude umět odeslat očekávaný čas příjezdu jedním klepnutím

Díky práci české komunity je Waze na našem území velmi dobře použitelná nejen díky poměrně kvalitním mapovým podkladům, ale též průběžně aktualizovaným uzavírkám, takže prakticky nehrozí, že by aplikace naváděla do uzavřených ulic, kde například probíhají stavební práce. Nedávno byl také spuštěn oficiální web české podpory navigace Waze – Wazer.cz, kde lze najít řadu manuálů v češtině, diskuzní fórum a další užitečné informace.

Waze 4.0 nabídne přehlednější zobrazení varování před událostí. Waze 4.0 nabídne přehlednější zobrazení varování před událostí.

Pro uživatele operačního systému Android však máme neveselou informaci: jako první vyjde Waze 4.0 pro konkurenční platformu iOS. Přesný termín, kdy bychom se nové verze mohli dočkat na Androidu, není v tuto chvíli znám – patrně to nebude dříve než v rámci následujících několika měsíců.

Waze Navigation & Live Traffic
Waze Navigation & Live Traffic

Zdroj: Waze YouTube.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (39)