Telefon Zopo ZP998 – nástupce čínské legendy s osmijádrem (recenze)

ZP-998-uvod

V létě nám do redakce dorazil starší bráška Zopo C2 Platinum, který nás uchvátil. Našemu testování se dnes podrobí nástupce – telefon Zopo ZP998, který se pochlubí skvělými parametry v čele s osmijádrovým procesorem. Bude pokračovat ve stejných šlépějích?

Obsah recenze – telefon Zopo ZP998

Obsah balení

Tajuplně černá krabička se zářícím stříbrným nápisem Zopo ukrývala klenot, který nám dorazil do redakce. Svou velikostí nám dává čínský výrobce tušit, že se nejedná o žádný laciný šunt, ale o plnokrevníka asijského původu, který přišel dobývat Evropu. Pohled pod víko již tak slavný není – kromě přístroje jsme „obdarováni“ ještě datovým kabelem, nabíječkou a sluchátky. Co víc ale chtít, že?

Sympatická krabička nabídne vše podstatné - telefon, nabíječku, USB kabel a sluchátka Sympatická krabička nabídne vše podstatné – telefon Zopo ZP998, nabíječku, USB kabel a sluchátka

Vzhled a dílenské zpracování

Celá přední strana je zahalena do černého kabátku, který naruší pouze tři senzorová tlačítka ve spodní části – tedy pouze za předpokladu, že je použijeme a rozsvítí se. Nejvíce prostoru tradičně vyplnil displej, jehož úhlopříčka činí 5,5 palce a obklopují jej poměrně úzké rámečky po stranách. Šířka brady a horní části nad displejem je srovnatelná s ostatními telefony. Nad displejem sídlí standardní součásti výbavy – reproduktor, objektiv přední kamerky, notifikační LED dioda a série senzorů pro přiblížení a osvětlení. Ale počkat, kde je logo výrobce? Zopo jako by se za svůj model styděl – na přední straně bychom tvůrce telefonu Zopo ZP998 hledali marně.

Design přední strany nezaujme, ale ani nezklame Design přední strany nezaujme, ale ani nezklame

Standardní výbava na přední straně – fotoaparát, senzory, reproduktor a notifikační dioda Standardní výbava na přední straně – fotoaparát, senzory, reproduktor a notifikační dioda

Senzorových tlačítek se Zopo nevzdalo. A my jsme rádi Senzorových tlačítek se Zopo nevzdalo. A my jsme rádi

Zadní strana působí na obrázcích velmi sympaticky, naživo je to už o poznání horší. Plastový zadní kryt se po vzoru telefonu Samsung Galaxy Note 3 snaží napodobit kůži, což se stejně jako u jihokorejského modelu příliš nedaří a zanechal na nás laciný dojem. Čočka fotoaparátu je až trochu nezvykle „nalepená“ u horní části přístroje, sídlí pod ní přisvětlovací LED dioda. Z nápisu ve střední části se konečně dozvídáme, kdo vlastně za testovaným přístrojem stojí. Zdířky pro zadní  hlasitý reproduktor jsou velmi titěrné, ale jsou zároveň rozesety po velké ploše, takže by nemuselo docházet k utlumení reproduktoru zakrytím.

Povrch zadního krytu imituje kůži Povrch zadního krytu imituje kůži

Čočka fotoaparátu je až nebezpečně blízko okraji telefonu Čočka fotoaparátu je až nebezpečně blízko okraji telefonu

Reproduktor má zdířky téměř po celé šířce telefonu, nehrozí tedy časté zakrývání Reproduktor má otvory téměř po celé šířce telefonu, nehrozí tedy časté zakrývání

Čínský výrobce se nenechal zdeptat a Zopo ZP998 si stejně jako starší bráška zachovává koncept vyměnitelné baterie – lze tedy odejmout zadní kryt. Rázem zjišťujeme další výhody přístroje – podporu dvou SIM karet (jednu MicroSIM a druhou standardní velikosti) a možnost použit paměťových karet MicroSD. V zadním krytu je také NFC.

Zadní kryt lze odejmout - vyměníte si baterii Zadní kryt lze odejmout – vyměníte si baterii

Zopo ZP998 nabídne slot pro kartu MicroSD i druhou SIM Zopo ZP998 nabídne slot pro kartu MicroSD i druhou SIM

Ovládací tlačítka se skrývají na bocích – ovládání hlasitosti na levé straně, napájení na pravé. Co to? Nad tlačítkem napájení se objevilo ještě další záhadné tlačítko. No skvělé, Zopo ZP998 disponuje hardwarovým tlačítkem pro rychlý přístup do fotoaparátu.

Kromě tlačítka napájení vidíme i spoušť fotoaparátu. Skvělé Kromě tlačítka napájení vidíme i spoušť fotoaparátu. Skvělé

Standardní tlačítka pro ovládání hlasitosti Standardní tlačítka pro ovládání hlasitosti

Zbývají nám už pouze konektory pro sluchátka na horní straně a zdířka pro MicroUSB ve spodní části. Obě části telefonu jsou rovněž vybaveny zdířkami pro mikrofon.

Povedená konstrukce s několika nedostatky

Popis přístroje Zopo ZP998 máme za sebou, tak si pojďme říci, jak kvalitní a praktická je samotná konstrukce. Příjemně nás překvapila váha 169 gramů – na tak obrovský telefon to není hodně. Do rukou se přístroj hezky zahnízdil, i když už je příliš velký na pohodlné ovládání jednou rukou. S tím ovšem všichni, kdo si přístroj pořídí, počítají předem. Tlačítko napájení je správně umístěno, aby na něj člověk dosáhl palcem při standardním držení telefonu. To samé se už ovšem nedá říci o ovládání hlasitosti, na které jsme zkrátka nedosáhli a většinou jsme si pomáhali druhou rukou. Jiné výtky k ovládání nemáme.

A co samotná konstrukce? Předchozí model C2 Platinum jsme za konstrukci chválili, v případě mladšího brášky Zopo ZP998 tak pozitivní nebudeme. Zadní plastový kryt se nám příliš nelíbil a navíc je viníkem nepříjemných zvuků, které si při namáhání konstrukce občas ozývají. Všechny díly lícovaly správně a dílenské zpracování vypadá dobře, všimli jsme si ale jedné podivné skutečnosti – přístroj je znatelně ohebný a zpočátku jsme si vzpomněli na nedávno testovaný LG G Flex. Trochu se bojíme, že po nějakém nešťastném ohnutí třeba v kapse by takové prohnutí displej nevydržel. Naší recenzi přístroj vydržel, ale obavy jsme celkem měli. Možná ale zbytečné.

Porovnání s předchozím modelem Zopo C2 Platinum Porovnání s předchozím modelem Zopo C2 Platinum

Porovnání s předchozím modelem Zopo C2 Platinum Porovnání s předchozím modelem Zopo C2 Platinum

Hardware a displej

Osm jader v plné polní

Co dostanete za cenu okolo 8500 Kč? Budete koukat! Osmijádrový procesor MediaTek MT6592, silný grafický akcelerátor Mali-450 a 2GB RAM. Zní to skvěle, že? A on zde ani žádný háček vlastně není. Osmijádrový procesor od MediaTeku sice nenabídne tolik výkonu jako konkurenční Snapdragon 800 od Qualcommu, ale o to se při své ceně ani nesnaží. A čip MT6592 má výkonu na rozdávání dostatek, i když je složen „jen“ z osmi jader Cortex-A7, která jsou spíše úsporná, než že by se pyšnila brutálním výkonem.

Přítomnost 2GB RAM paměti nás velmi potěšila, neboť právě poloviční paměť byla tak trochu slabinou předchozího modelu. Běžně nám zbývá kolem jednoho gigabajtu volné paměti, což je výborné. O poznání horší už je to s vnitřní pamětí, která je rozdělena možná trochu nešťastně – 4 GB pro aplikace a 9,55 GB pro data. Celé to zachraňuje alespoň slot pro paměťovou kartu.

Zopo-ZP998-obsazeni-pameti (1)

Strach nám nahání baterie, jejíž kapacita 2400 mAh nevypadá zrovna nejlépe. Podobné obavy jsme ovšem měli u předchozího modelu C2 Platinum s 2000mAh baterií, které se nakonec nevyplnily. Jak to bude vypadat u tohoto přístroje s obrovským 5,5″ FullHD displejem? To vše v sekci baterie a výdrž.

Konektivita je na danou cenovou třídu také velmi dobrá a v podstatě jediné, co postrádáme, je LTE. Rychlé 3G sítě jsou samozřejmostí, stejně tak bezdrátové technologie Wi-Fi 802.11 b/g/n a Bluetooth ve verzi 4.0. Nově se přidává i NFC, které jsme u přístroje C2 Platinum tak postrádali. Radost budou mít uživatelé dychtící po možnosti používání dvou SIM karet naráz. Zopo ZP998 se totiž pochlubí podporou Dual SIM v režimu Dual standby, což znamená, že jsou obě SIM aktivní, ale při přijmutí hovoru na jednu SIM se na druhou nedá dovolat.

Papírově výtečně je na tom fotoaparát, který nabídne 14MPx snímač a možnost natáčet Full HD video. Přední kamerka se pochlubí 2 MPx, což je dostačující. A jak vlastně Zopo ZP998 fotí? Podívejte se sami.

Specifikace v bodech – Zopo ZP998

  • displej: 5,5″, IPS, rozlišení 1920 x 1080 pixelů, jemnost 401 PPI
  • procesor: osmijádrový MediaTek MT6592, Cortex-A7, frekvence 1,7 GHz
  • GPU: ARM Mali-450 MP4
  • paměť: 2GB RAM, 16GB vnitřní + Micro SD
  • fotoaparát: 14MPx zadní, 2,1MPx přední 
  • GPS: ano, A-GPS
  • Wi-Fi: Wi-Fi 802.11 b/g/n/ac
  • Konektivita: HSPA, UMTS
  • Bluetooth: 4.0
  • NFC: ano
  • baterie: 2 400 mAh
  • speciální vlastnosti: USB OTG
  • rozměry: 151,4 x 76,1 x 9,1 mm
  • hmotnost: 169 g

[aps_product_sz image=“https://www.svetandroida.cz/wp-content/plugins/sz-catalog-extend/catalog-default.png“ title=“Katalog Android zařízení“ subtitle=“Specifikace, recenze, galerie, video, hodnocení, porovnávání…“ desc=“Pro více informací navštivte náš katalog zařízení.“ button=“Zobrazit katalog“]

Displej – parádní podívaná s Full HD rozlišením

Displej je obrovský – úhlopříčka 5,5 palce není pro každého. Nebylo tedy překvapením, že jsme se dočkali Full HD rozlišení, což přístroji velmi sluší. Kvalitní je i technologie IPS, která nabízí vynikající barevné podání a čitelnost na slunci. U čitelnosti na slunci se zastavíme – byli jsme zvědaví, zda se Zopo poučilo a fungovala zde korektně automatická regulace jasu, protože u modelu C2 Platinum se nepřidal jas na 100 % při automatické volbě. Nyní můžeme potvrdit, že je tato chyba v novém telefonu opravena.

Co tedy říci závěrem k této části recenze? Zopo ZP998 nabídne skvělý displej, který budoucím uživatelům udělá radost – na danou cenovou kategorii je zkrátka výborný.

 

Test výkonu (benchmarky)

Čínský stroj Zopo ZP998 jsme podrobili sérií testovacích nástrojů, které mají prověřit surový výkon. Výsledky musíme ale brát s velkou rezervou, neboť nemusí vůbec zobrazovat reálný výkon a jsou pouze orientační. Nutno říci, že osmijádrový MediaTek nemají nejspíše testovací nástroje v oblibě, neboť výsledné skóre by šlo označit jedním slovem – propadák.

S Quadrantem si Zopo ZP998 vůbec nerozumělo a dopadlo na úplném chvostu S Quadrantem si Zopo ZP998 vůbec nerozumělo a dopadlo na úplném chvostu

Ani 3D Mark nedopadl dobře Ani 3D Mark nedopadl dobře pro Zopo ZP998

Jediný AnTuTu novému modelu Zopo ZP998 sedl - skóre není vůbec špatné Jediný AnTuTu novému modelu Zopo ZP998 sedl – skóre není vůbec špatné

Herní výkon

Čísla z předchozího odstavce jsou sice mnohdy pravdivým ukazatelem výkonu, ale pravidlo to není. Proč si tedy výkon nevyzkoušet tam, kde ho skutečně potřebujeme – ve hrách? Vyzkoušeli jsme několik titulů s perfektním grafickým zpracováním, které prozradí, jak si osmijádrový procesor v telefonu Zopo ZP998Zopu stojí.

Need for Speef: Most Wanted

Závodní titul, jehož jméno si získalo slávu zejména na PC, zvládl testovaný přístroj Zopo ZP998 s přehledem – hraní bylo plynulé.

Oblíbený závodní titul nečinil Zopu žádné problémy Oblíbený závodní titul nečinil telefonu Zopo ZP998 žádné problémy

Real Racing 3

Ani třetí díl série Real Racing nečinil Zopu problémy a my si mohli zahrát s plnou parádou.

Skutečné závodění s číslem 3? Ani zde žádný problém Skutečné závodění s číslem 3? Ani zde žádný problém

N.O.V.A. 3: Near Orbit

Akční pecka dokáže potrápit mnoho přístrojů, které na vykreslení náročných scén zkrátka nestačí. A Zopo ZP998? To není ten případ, pánové a dámy. My si hru užili bez sebemenších problémů.

Akční pecka nabídne opravdu vynikající grafickou podívanou. Osmijádrový procesor a GPU Mali ovšem zvládají vše Akční pecka nabídne opravdu vynikající grafickou podívanou. Osmijádrový procesor a GPU Mali ovšem zvládají vše

Modern Combat: Zero Hour

Ani poslední akční hra, která slouží zároveň k testování výdrže přístroje, nečinila Zopu problémy. Osmijádrový procesor a grafický čip Mali-450 zkrátka nabízejí dostatek výkonu.

S touto akční peckou neměl testovaný přístroj problémy S touto akční peckou neměl testovaný přístroj problémy

Závěr – osmijádro v praxi obstálo na výbornou

I když si model Zopo ZP998 v syntetických testech v předchozí části recenze nevedl moc dobře, ve hrách nás přístroj v žádném případě nezklamal. Všechny hry běžely přesně tak, jak bychom očekávali, a výkonu bylo tedy dost. A to je hlavní.

Konektivita

Wi-Fi, Bluetooth, NFC a datové sítě

Bezdrátovou síť Wi-Fi jsme testovali každý den a velmi intenzivně. Vše se obešlo bez komplikací a my byli s internetovým připojením skrze tuto technologii spokojeni. Možná o něco málo horší to bylo s modrým zubem (Bluetooth), který v kombinaci s hodinkami Sony SmartWatch 2 nefungoval úplně na 100 %. Čas od času se totiž spojení mezi těmito dvěma přístroji přerušilo a my ani nevíme proč.

Přítomnost NFC nás potěšila a po několika pokusech jsme věděli, že s ní ani problém nebude a pracuje správně. Stejný případ nastává i s podporou rychlých sítí či přepínání na pomalejší standardy. Opět žádný problém, i když bychom přítomnost LTE uvítali.

USB OTG

Přítomnost technologie USB OTG nás potěšila, ale zase tolik nepřekvapila – starší model to uměl také. A k čemu je to vlastně dobré? Telefon díky speciální redukci (není součástí balení) dokáže zobrazovat obsah vašeho USB Flash disku či pevného disku a zvládne také přijímat povely od klávesnice či myši. Hlavně připojení Flash Disku je šikovné.

Připojení k počítači

Autoři přístroje Zopo ZP998 umožnili použít pro připojení k PC i protokol USB MSC, což se dnes už jen tak nevidí. Na výběr ale stále máme i dnes typičtější MTP protokol, který jsme otestovali při přenosu souboru z přístroje do PC a naopak.

Rychlost přenosu

  • Soubor s velikostí 1,64 GB (1 770 450 437 bajtů) se přenášel do zařízení 3 minuty a 29 sekund, což znamená rychlost přibližně 8 MB/s.
  • Tentýž soubor jsme zpět do počítače přenesli za 1 minutu 50 sekund, což je přibližně rychlost 15,3 MB/s.

GPS

Čipy od MediaTeku měly s GPS odjakživa problémy, proto jsme testovali lokalizaci polohy v testovaném přístroji možná až přehnaně důkladně. Naše testy ovšem odhalily, že zde opět není něco v pořádku. Fix polohy často trval i v řádech minut, údaje o poloze byly nepřesné a signál se často ztrácel. Při použití autonavigace jsme se často podle navigace ocitli na silnicích několik desítek metrů od naší polohy, signál často vypadával. Na Geocaching se kvůli nepřesné lokalizaci polohy telefon Zopo ZP998 vůbec nehodí, špatně fungoval i digitální kompas, který se občas točil dokola jako káča.

Tajně doufáme, že se jednalo pouze o vadu testovaného přístroje, ale opět se ukázalo, že MediaTek GPS zkrátka neumí. A bohužel ani příliš neřeší.

Baterie a výdrž

Na otestování baterie jsme byli zvědaví snad nejvíce z celé recenze. Trochu nás totiž strašila kombinace 5,5″ displeje a baterie s kapacitou pouhých 2400 mAh. A vlastně oprávněně. Při intenzivnějším používání dokážeme Zopo ZP998 vybít i za půl dne, při „normálním“ používání (stále zapnuté datové přenosy, občasné telefonování, SMS, brouzdání…) se na jeden den výdrže tak tak dostaneme. To rozhodně není vizitka, kterou by se chtěli tvůrci jinak povedeného telefonu chlubit, že? Samozřejmě jsme vyzkoušeli i sérii syntetických testů baterie.

Nejvíce dal zabrat testovanému přístroji Zopo ZP998 herní test, ve kterém vydržela baterie pouhé dvě hodiny a pak si přístroj řekl o přísun energie. To je velmi špatný výsledek. Testovali jsme ve hře Modern Combat 4: Zero Hour s polovičním jasem a zvukem do sluchátek.

Při hraní her si čip od MediaTeku bere spoustu energie a telefon moc dlouho nevydrží Při hraní her si čip od MediaTeku bere spoustu energie a telefon moc dlouho nevydrží

O moc lépe na tom nebyl ani test prohlížení internetových stránek – načítání naší stránky po 15 sekundách s polovičním jasem. Výsledkem jsou necelé 3,5 hodiny.

Zopo-ZP998-vydrz-prohlizeni-internetu

Nejlepšího výsledku dosáhl přístroj Zopo ZP998 při přehrávání videa, což vydržel více než 5 hodin.

Zopo-ZP998-vydrz-prehravani-videa

Pokud přístroj Zopo ZP998 „vyšťavíte“ na úroveň baterie k 15 %, do plného stavu nabití se dostanete za necelé tři hodiny.

Nabití baterie trvá necelé tři hodiny Nabití baterie trvá necelé tři hodiny

 

Uživatelské prostředí

Starší Android 4.2.2 s minimem úprav

Jak je na tom duše telefonu – systém Android? K našemu mírnému zklamání se dosud společnosti nepodařilo do modelu Zopo ZP998 dostat Android alespoň ve verzi 4.3 a stále tak setrváme na – již poněkud starším – Androidu 4.2.2.

O dost více nás ale potěšil fakt, že se inženýři samotnému systému jen tak dotkli a vylepšili jej o pár ne zcela zásadních vylepšení. Na první pohled se jedná o ryze čistý Android, což je oproti některým zběsilým nadstavbám velmi vítaná změna. Vylepšení je patrné jen po stránce designu, kde se tu a tam změnily barvičky, v notifikační liště přibylo pár jiných tlačítek a telefon nabídne možnost skinů. Pokud ovšem ponecháme skin podobný čistému Androidu, budeme v sedmém nebi.

Zopo-ZP998-system-android (1)

Rychlost a stabilita prostředí

Reakce přístroje Zopo ZP998 jsou bleskové a systém v nás zanechal velmi dobrý dojem. U nějaké animace občas testovaný model Zopo ZP998 trochu škobrtne, ale ruku na srdce – který Android toto neudělá? S pádem aplikace jsme se nesetkali, občas se ale přístroj na nějakou dobu odmlčel a trošku jsme nevěděli, co se v tu dobu dělo. Musíme také zmínit jednu výjimku – telefon se nám jednou za celou dobu testování nepodařilo probudit a následovalo odstranění baterie. Těžko říci, co se v přístroji událo, ale byl to naštěstí jen jeden případ.

Oproti modelu C2 Platinum je vidět, že softwaroví inženýři opět ušli nějakou tu cestu kupředu a je to jen dobře, přesto nějaký ten krůček k dokonalosti (Nexusům či MIUI) chybí.

Zopo-ZP998-system-android (2)

Prostředí systému Android 4.2.2

Zopo-ZP998-system-android (4)

Zopo-ZP998-system-android (7)

Softwarová výbava

Výběr tématu

Výchozí podoba systému Android nás trochu vyděsila – autoři nejspíše chtěli, abychom nabyli dojmu, že je v testovaném Zopu ZP998 systém MIUI od Xiaomi. Přesně tak totiž vypadá schéma po prvním spuštění telefonu. Komu se ovšem tento vzhlede nelíbí, může si díky šikovné aplikaci téma změnit. My volili podobu čistého Androidu.

Zopo-ZP998-zmena-tema (1)

Plánované vypnutí a zapnutí

Tato funkce není pouze výsadou tohoto přístroje a může se jí pochlubit spousta čínských telefonů, ale nás překvapila. Testovaný přístroj se dokáže podle časového plánu sám vypnout a sám zapnout. V případě vypnutí jsme nijak zvlášť ohromeni nebyli, ale že se vypnutý přístroj zapne přesně ve zvolený čas, jsme tak trochu nečekali. Tato funkce by se dala skvěle využít v kombinaci s budíkem – telefon stačí naprogramovat na zapnutí o nějakou tu minutku dříve, než má začít zvonit budík. Skvělé.

Zopo-ZP998-planovane-vypnuti-a-zapnuti (1)

Kontakty, telefonování a klávesnice

Aplikace, která se stará o správu kontaktů, zůstala nezměněna. Nabízí tedy vše, co čistá verze systému Android. A vlastně ani víc nepotřebujeme.

Zopo-ZP998-kontakty

Trošku horší je to s Dialerem, který si příliš dobře neporadí s diakritikou při funkci T9 – vytáčení jména pomocí číselníku.

Zopo-ZP998-dialer

Při volání na nás možná někteří zírali trochu nechápavě, neboť i Zopo ZP998 se řadí mezi obry, kteří vypadají u hlavy vtipně, ale to nic neměnilo na tom, že hlas byl přenášen čistě a jasně.

Předinstalovanou klávesnici moc chválit nebudeme – jedná se verzi z čistého Androidu, která toho příliš nenabízí. Chyběly nám další znaky pod klávesami či třeba zadávání tahem. Kdo to myslí s psaním na mobilním telefonu trochu vážněji, jistě sáhne po nějaké alternativě z Google Play.

Zopo-ZP998-klavesnice (2)

Zopo-ZP998-klavesnice (1)

Multimédia

Přehrávání videa

S přehráváním testovaného videa nemělo Zopo ZP998 problémy, titulky však předinstalovaný přehrávač nezobrazil. Poradili jsme si tedy aplikací Mx Player z Obchodu Play, což problém vyřešilo. A s touto kombinací nebyl problém ani v případě dalších videí.

Zopo-ZP998-prehravani-videa

Přehrávání hudby

Z pohledu softwaru je to jednoduché – o přehrávání se stará standardní aplikace systému Android s názvem Hudba, aplikace Google Music zde chyběla.

Zopo-ZP998-hudebni-prehravac (1)

A kvalita, ptáte se? Při přehrávání do sluchátek se nám zdálo, že nebyl zvuk tak nahlas, jako u jiných telefonů, ale to nás úplně tolik netrápilo. Když porovnáme kvalitu reprodukce, nemůžeme se zbavit dojmu, že například na redakční HTC One X+ něco chybí. V případě některých skladeb to vypadalo, jako by byly uloženy v horší kvalitě, než ve skutečnosti jsou, přitom se jednalo o stejné soubory, které jsme porovnávali i v jiných přístrojích. Na druhou stranu nemůžeme říci, že by to platilo u všech hudebních nahrávek a byla to katastrofa.

Reproduktor modelu Zopo ZP998 bychom zařadili do šedého průměru – nehraje špatně, ale zároveň neoslní. Jeho hlasitost je rovněž průměrná. Pochválit snad můžeme provedení a zejména široká děrování v zadním krytu, díky kterému se nám nestávalo, že bychom zakryli celý reproduktor a znatelně utlumili zvuk.

Fotoaparát a natáčení videa

Papírově jsou na tom fotoaparáty opravdu výborně – přední nabídne 2,1 MPx, zadní je pak rovnou 14MPx. Nechybí ani automatické zaostřování, režim nahrávání Full HD videa, tvorba Panorama či přisvětlovací LED dioda. A kvalita? Ta nás nezklamala, ale – nutno poznamenat – ani vyloženě nenadchla.

Aplikace fotoaparátu

Chválit ale budeme prostředí fotoaparátu, které nabízí několik nadstandardních a zajímavých funkcí. Zalíbilo se nám například sledování objektu, kdy prstem označíte objekt na fotografii, který telefon stále sleduje a ostří na něj. Zajímavé byly i další režimy fotoaparátu, které oživí vaše focení. Aplikace je velmi jednoduchá a přehledná.

Zopo-ZP998-aplikace-fotoaparatu (1)

Zopo-ZP998-aplikace-fotoaparatu (3)

Fotografie – Zopo ZP998

telefon-zopo-zp998-fotografie (3)

telefon-zopo-zp998-fotografie

HDR

telefon-zopo-zp998-fotografie-hdr (2)

telefon-zopo-zp998-fotografie-hdr

Horší světelné podmínky

telefon-zopo-zp998-fotografie (4)

Telefon Zopo ZP998 – test zadní kamery

Telefon Zopo ZP998 - test zadní kamery

Nezmenšené fotografie z přístroje Zopo ZP998 naleznete zde.

Kdy, kde a za kolik?

S cenou čínských přístrojů je to vždy trochu složité. Pokud se totiž podíváme na ryze čínské obchody, odkud lze dnes telefony objednat i z ČR, cena se pohybuje okolo 6 000 Kč (poplatky za nákup nepočítáme). Telefon Zopo ZP998 sídlí i na našem trhu, kde jej nabízí více obchodů. Cena se pohybuje okolo 9 000 Kč (8 990 Kč u společnosti ZopoMobile.cz).

Resumé – telefon Zopo ZP998

Pojďme to rozlousknout – povedl se čínský telefon Zopo ZP998, nebo ne? Odpověď nakonec nebude tak snadná, jak jsme si před testováním mysleli. Namlsáni recenzí předchozího modelu C2 Platinum jsme doufali, že výrobce odstraní mouchy a vydá telefon, který světu ukáže, že i za málo peněz může hrát celý orchestr. Bohužel se tak nestalo. Ale popořadě.

Začněme u kladných stránek. Osmijádrový procesor od MediaTeku šlapal v našich očích výborně, telefon byl rychlý a rovněž všechny testované hry běžely parádně. Všechny informace na nás chrlil kvalitní 5,5″ IPS displej s Full HD rozlišením, který nabídne výborné podání barev a dobrou čitelnost na slunci. Vysoké rozlišení se zase postará o vynikající jemnost displeje. Oproti některé konkurenci nabídne telefon Zopo ZP998 také podporu dvou SIM karet, MicroSD či šikovnou funkci USB OTG. Mile nás překvapilo, jak dobře chytal testovaný přístroj signál – v hůře pokrytých oblastech zachytil více signálu než konkurenti.

Systém byl rovněž poměrně rychlý, i když k dokonalosti ještě nějaký kus chybí. V systému nás potěšilo zabudované ovládání práv aplikací, kdy se telefon pravidelně ptal, zda si přejeme dané aplikaci povolit určitá oprávnění. Funkce je navíc volitelná. Velice dobré je také plánované vypnutí a hlavně pak zapnutí přístroje, které fungovalo výborně. Neméně povedená je i aplikace pro fotoaparát, která se dočkala několika velmi zajímavých funkcí. Navíc ji skvěle doplňuje hardwarové tlačítko pro fotoaparát.

Nyní přejděme k vlastnostem, kterými nás telefon Zopo ZP998 nepotěšil. Design přístroje je čistě subjektivní (nám se telefon líbil), ale zpracování již ne a musíme poznamenat, že se nám vůbec nelíbil zadní kryt, který se stal zdrojem vrzání při namáhání telefonu. Použité plasty jsou poměrně laciné a žádný dojem luxusu na nás nečekal, což byla škoda. Trochu se také bojíme poškození telefonu, protože konstrukce je až – v našich očích – nebezpečně ohebná. Během našeho testování se ale telefonu nic nestalo, tak to nemůžeme zatím brát jako vážný nedostatek. Moc chytře není umístěna čočka fotoaparátu, kterou jsme si při focení pravidelně zakrývali levou rukou. Před samotnou recenzí jsme tak trochu tušili, že 2400mAh baterie nebude 5,5″ displeji a osmijádrovému přístroji stíhat. A měli jsme pravdu – výdrž na jedno nabití je spíše podprůměrná.

Kapitolou sama o sobě byla i GPS. Přítomnost čipu od MediaTeku v nás vyvolala oprávněné obavy, že to s lokalizací polohy nebude růžové. A opravdu nebylo. GPS sice v telefonu fungovala, někdy ale trval fix polohy i v řádech minut a signál GPS často vypadával. Pro použití autonavigace byla GPS v testovaném přístroji nepoužitelná, nemluvě o Geocachingu. Těžko odhadovat, zda to byla vada, nebo vlastnost přístroje.

Bezchybný nebyl ani systém, který sice oproti staršímu modelu zaznamenal lepší optimalizaci, ale chyby se našly. Telefon se sem tam podivně zadýchal (nějaký čas nereagoval), jednou se dokonce samovolně restartoval. Nemůžeme ovšem říci, že by to byla katastrofa a třeba se to s aktualizací zlepší.

Koupit, či nekoupit? Přikláníme se spíš k názoru, že za dané peníze to vůbec není špatná koupě. Přeci jen – který výrobce vám prodá telefon za částku okolo 8 500 Kč s osmijádrovým procesorem, 2GB RAM, 14MPx fotoaparátem a výborným 5,5″ displejem? Za danou cenu můžeme přimhouřit oči a některé nedostatky přehlédnout. Nemůžeme se ale ubránit dojmu, že kdyby Zopo nacpalo do ZP998 o dost silnější baterii, stoupne popularita přístroje o několik úrovní výše.

A konkurence? Největšího rivala vidíme v přístroji Xiaomi Mi2S, který je sice o nějakou tisícovku dražší a nenabídne Full HD displej, ale zase se pochlubí lepším systémem a výkon bude díky Snapdragonu 600 podobný.

Klady

+ Velmi výkonný osmijádrový procesor.
+ Výborný poměr cena/výkon.
+ Kvalitní Full HD displej s technologií IPS.
+ Hardwarová tlačítka fotoaparátu.
+ Možnost určování práv jednotlivých aplikací.
+ Propracovaná aplikace fotoaparátu.
+ Plánované zapínání a vypínání telefonu.
+ Slot pro MicroSD kartu.
+ DualSIM.
+ Funkce USB OTG a Root.

Zápory

– Horší výdrž na jedno nabití.
– Problematická GPS.
– Vrzající plastová záda.
– Systém by si zasloužil o něco lepší optimalizaci (občas delší reakce).
– Dialer si špatně poradí s českou diakritikou.
– Chybí podpora LTE.

Za půjčení telefonu Zopo ZP998 děkujeme společnosti Zopomobile.cz.

Líbí se vám recenzovaný telefon Zopo ZP998?

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (51)