Nové zavaděče Sony Xperia usnadní instalaci alternativních ROM

sony_xperia_ico

Sony Mobile činí kroky, jejichž výsledkem bude mimo jiné i zjednodušení instalace alternativních ROMek. Společnost pro řadu Xperia uvolnila nový zavaděč („bootloader“), který umožní bootování z oddílu pro obnovení („recovery“), což je klíčový požadavek při instalaci a spuštění alternativní ROM. Mimo jiné to také znamená, že uživatelé budou moci používat obrazy pro obnovení jakéhokoliv projektu na bázi AOSP nebo provádět zálohu celého systému, včetně všech aplikací a nastavení. Alternativní recovery také umožňuje uživatelům testovat nová (a potenciálně nestabilní) jádra s možností návratu zpět ke stabilní verzi.

Informace pochází od týmu FreeXperia, podle kterého bylo dosud nutné obcházet omezení, spočívající v nemožnosti nastartovat z recovery. Dosavadní způsob vyžadoval provedení změn v sestavení systému, které mohlo být obtížné obnovit v případě problému s instalací. Nový bootloader znamená především to, že vývojáři již nebudou muset upravovat sestavení systému.

Flash tool for Xperia devices Flash tool for Xperia devices

Jako první dostanou nový zavaděč zařízení Sony Xperia postavené na Cortex-A7, tedy Xperia T2 Ultra, Xperia T3, Xperia M2 a Xperia E3. Později byla přidána podpora pro Xperie Z1, Z1 Compact, Z Ultra a další zařízení budou postupně přibývat. Instalovat lze pomocí vlastního flashovacího nástroje Sony Flash tool for Xperia devices, ve kterém je po rozpoznání přístroje nabídnut „Open devices Boot loader.“ Podmínkou je ale odemčený bootloader.

Sony tak pokračuje v silné podpoře vývojářské scény. Karl-Johan Dahlström, vedoucí vztahů s vývojáři, to komentuje slovy: „Naším hlavním cílem programu otevřených zařízení je nabídnout vývojové prostředí podobné tomu pro zařízení Nexus. Nyní, výrazným usnadněním ladění, hodláme dále podporovat inovace a rozvoj jádra na zařízeních Xperia.“

AOSP recovery mode available for selected unlocked Xperia devices

AOSP recovery mode available for selected unlocked Xperia devices

Zdroje: Xperia Blog, Xperia Blog.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (17)