Sony pracuje na lithium-sírové baterii s delší výdrží. Dočkáme se za 4 roky

sony_baterie_li-s

Patrně by bylo zbytečné začínat další článek povídáním o tom, jak je výdrž současných chytrých telefonů na jedno nabití tristní. Vypovídají o tom i výsledky naší „víkendové hlasovačky,“ podle které více než dvě třetiny čtenářů musejí připojovat mobil k nabíječce alespoň jednou denně. Není proto překvapením, že přední výrobci elektroniky intenzivně řeší otázku baterií s lepší výdrží. Patří mezi ně i japonská firma Sony, jejíž technologická novinka by měla být k dispozici v roce 2020.

Inovativní články by přitom měly být k dispozici nejen pro telefony této značky, ale také pro další komerční využití. Samozřejmě je otázkou, která technologie se nakonec prosadí v praxi – ve hře jsou například lithium-iontové baterie dobíjené slunečními paprsky. Sony jde trochu jinou cestou – chce zvýšit energetickou hustotu, tedy jinými slovy, „vměstnat“ do stejně velkého článku více energie.

Porovnání energetické hustoty různých typů baterií Porovnání energetické hustoty různých typů baterií

Sony tvrdí, že s použitím sloučenin síry v roli materiálu elektrody může zvýšit hustotu energie z 700 Wh/l na 1000 Wh/l, tedy o více než 40 %. To by znamenalo při stejné velikosti akumulátorů delší výdrž na jedno nabití, což jistě ocení nejen majitelé telefonů, ale i další elektroniky.

Od lithium-iontových (Li-Ion) baterií se tak možná za několik let dostaneme k lithium-sírovým článkům (Li-S), jakož i možná hořčíkovo-sírovým (Mg-S) akumulátorům. Li-S bude mít výhodu v kovové záporné elektrodě, zatímco kladnou elektrodou budou v tomto případě sloučeniny síry. Výsledkem tedy bude vyšší kapacita při zachování stejné hmotnosti, či naopak stejná kapacita při menší váze akumulátoru. Sony je přitom značkou, která se podílela na komerčním úspěchu baterií Li-Ion. S ohledem na aktuální situaci nemůže zůstat přední výrobce stát na místě, ale musí reagovat na nové požadavky, proto pracuje na novém typu baterie, která může nahradit dosavadní Li-Ion.

Sony pracuje na lithium-sírové baterii Sony pracuje na lithium-sírové baterii

Sony v roli technologického pionýra

Vůbec poprvé by tak pro zápornou elektrodu baterie bylo použité kovové lithium, označované jako „materiál snů.“ Kovovému lithiu se až dosud výrobci vyhýbali z důvodu možného vznícení nebo ohřívání způsobeného zkratem vyvolaným tvorbou dendritů, ke kterému dochází opakovaným vybíjením a nabíjením. Tento problém nebyl dosud vyřešen, nicméně Sony se na jeho řešení zaměřuje a budoucnost vidí v růžových barvách, neboť prý jde o slibnou technologii. Japonského producenta elektroniky sice čeká ještě několik let práce, nicméně ani konkurence jistě nehodlá zůstat pozadu a přinese ve stejné době konkurenceschopná řešení.

Věda a technologie se v tomto století rozvíjí rychleji, než tomu bylo v uplynulých desetiletích, takže je velkou výzvou být skutečně prvním, kdo objeví, vyvine a začne prodávat své řešení. Zpoždění je v tomto oboru nežádoucí (platí zde cimrmanovské „Kdo chvíli stál, už stojí opodál“) a firma Sony by se v této době měla hodně snažit, chce-li zlepšit prodeje svých produktů.

Zdroje: Android Community, Nikkey Technology.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (7)