TOPlist

Samsung v roce 2014 představí telefon se 64bitovým procesorem. Bude to Galaxy S5?

samsung_ico

Šéf mobilní divize Samsungu Shin Jong-kun sdělil deníku Korea Times, že budoucí chytré telefony společnosti budou mít 64bitové procesory. Termín uvedení prvních modelů by měl být v průběhu příštího roku, z čehož lze dedukovat, že kromě kovového těla a 16Mpx fotoaparátu bude mít vlajková loď roku 2014 Samsung Galaxy S5 právě 64bitový procesor.

Pokud si kladete otázku, co přinese procesor se 64bitovými instrukcemi proti stávajícím čipům, vězte, že výhod je celá řada. Tou nejmarkantnější je možnost osadit zařízení větší operační pamětí – zatímco 32bitový systém na 32bitovém procesoru dokáže spolupracovat jen se čtyřmi gigabajty paměti RAM, 64bitový systém si poradí s mnohem větší velikostí v řádech gigabajtů. Kromě toho také 64bitové aplikace poběží na takovém procesoru výrazně rychleji. Pochopitelně běh 32bitových aplikací je na takovém systému o něco pomalejší, neboť program běží v režimu emulace, která sama o sobě spotřebuje část výkonu.

Některé zdroje k tématu uvádějí, že Samsung reaguje na čerstvě oznámený iPhone 5S, který přišel jako první se 64bitovým procesorem, nicméně takto postavená tvrzení považujeme za postavená mimo realitu. Přechod ze 32 bitů na 64 bitů je v oblasti výpočetní techniky běžným trendem a dříve nebo později se dal očekávat i u mobilních zařízení. Bylo jen otázkou času, kdy se tak stane. Takové kroky bývají načrtnuty dopředu ve dlouhodobé firemní strategii a určitě k nim nedochází tak, že Korejci viděli u Apple 64bitové CPU a vydali se stejným směrem. Nejde tedy o nic náhlého, nečekaného, ani překvapujícího.

Uvedení iPhonu se 64bitovým CPU je zatím, s ohledem na velikost RAM (jen 1 GB), spíše marketingovým tahem, než aby přineslo reálný užitek. V případě Galaxy S5 se očekává operační paměť velká 4 GB.

Zdroje: Hi-Tech, 4PDA a Android Authority.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (15)