TOPlist

Neoficiální Android 5.0 Lollipop pro Samsung Galaxy S5 a S4 ke stažení

s4_lollipop1

Pro telefony Samsung Galaxy S5 a Galaxy S4 vyšly neoficiální firmwary s Androidem 5.0 Lollipop, založené na AOSP a CyanogenModu 12. Obě zařízení se setkala s velkým komerčním ohlasem a vysokými prodeji, proto není překvapením, že jim vývojáři alternativních ROMek věnují značnou pozornost. Pokud vlastníte letošní či loňskou vlajkovou loď jihokorejského výrobce, patrně již netrpělivě vyhlížíte aktualizaci na Android 5.0, které byste se měli dočkat nejspíš na přelomu roku. Samsung své uživatele napíná – zatím totiž oficiálně neoznámil žádný konkrétní termín.

Neoficiální Android 5.0 Lollipop pro Samsung Galaxy S5 a S4 ke stažení Neoficiální Android 5.0 Lollipop pro Samsung Galaxy S5 a S4 ke stažení

Oficiální Android 5.0 pro uvedené telefony byl již zaznamenán na videu, které poté bylo možné zhlédnout na Internetu, nicméně jednalo se jen o testovací sestavení. Vydání přitom nelze čekat dříve než v následujících týdnech, možná až měsících. Jedním z prvních Samsungů, který dostane Lollipop, bude s největší pravděpodobností „es čtyřka“ ve verzi Google Play Edition.

Díky vývojářům kolem serveru XDA Developers je k dispozici zatím alespoň malá náplast v podobě firmware AOSP (Android Open Source Project) pro Galaxy S5 (konkrétně modely SM-G900I, SM-G0900F a SM-G900M) a CyanogenMod 12 pro Galaxy S4 (GT-I9505 tj. s procesorem Qualcomm Snapdragon).

AOSP Android 5.0 Lollipop pro Samsung Galaxy S5 AOSP Android 5.0 Lollipop pro Samsung Galaxy S5

AOSP Android 5.0 Lollipop pro Samsung Galaxy S5 AOSP Android 5.0 Lollipop pro Samsung Galaxy S5

AOSP Android 5.0 Lollipop pro Samsung Galaxy S5 AOSP Android 5.0 Lollipop pro Samsung Galaxy S5

Neoficiální firmware je teprve v rané fázi testování, takže lze očekávat řadu chyb a absenci některých funkcí. Navíc se jedná o upravený, ale jinak prakticky čistý systém bez grafické nadstavby. V případě Galaxy S5 je firmware poměrně stabilní, nicméně nefunguje fotoaparát a NFC. Majitelé staršího modelu musí počítat s většími potenciálními problémy – nefunguje například podpora pro připojení externích pevných disků, GPS, infračervený port, NFC, RIL a zvuk. Tyto nedostatky jsou poměrně zásadní a určitě proto firmware není vhodný pro běžné použití.

K instalaci neoficiálního firmware budete potřebovat alternativní recovery, stahovat můžete z následujících odkazů.

Zdroje: Galaxy Droid a Android Headlines.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (17)