TOPlist

Samsung Galaxy S5 dostane akumulátor nové generace. Bude to stačit?

s5_acu_ico

Podle zpráv serveru Phone Arena bude nová vlajková loď Samsungu Galaxy S5 vybavena akumulátorem s kapacitou 2 900 mAh. Udělejme si nejprve malou odbočku a připomeňme si, jak rostla kapacita baterií řady Galaxy S:

  • Samsung Galaxy S I9000 – 1 500 mAh
  • Samsung Galaxy S II I9100 – 1 650 mAh
  • Samsung Galaxy S III I9300 – 2 100 mAh
  • Samsung Galaxy S4 I9505 – 2 600 mAh
  • Samsung Galaxy S5 – 2 900 mAh ?
Samsung Galaxy S4 má akumulátor s kapacitou 2 600 mAh Samsung Galaxy S4 má akumulátor s kapacitou 2 600 mAh

Proti stávajícímu „top modelu“ by to znamenalo nárůst kapacity přibližně o 11 %, což není mnoho. Baterie Galaxy S5 má ale nabídnout přidanou hodnotu v podobě podpory funkce rychlého nabíjení – konkrétně se mluví o méně než dvou hodinách potřebných „z nuly“ k úplnému nabití, což je při této kapacitě velmi dobrá hodnota.

Zdroj dále tvrdí, že Galaxy S5 bude používat nový typ lithium-iontového akumulátoru, který při stejných rozměrech nabídne o 20 % vyšší kapacitu, takže při nárůstu kapacity o uvedených 11 % zabere méně místa. Výrobcem těchto baterií je relativně nový startup Amprius a Galaxy S5 bude jedním z prvních telefonů, jenž tento typ akumulátoru dostane.

Vzhledem k předpokládanému nárůstu velikosti telefonu ve srovnání s jeho předchůdcem (úhlopříčka displeje se zvýší o dalších 0,25 palce), mírnému zvýšení kapacity a dalším inovativním technologiím můžeme celkem spolehlivě předpokládat, že telefon bude velmi tenký – tedy určitě tenčí než Galaxy S4.

Akumulátor ze Samsungu Galaxy S4 Akumulátor ze Samsungu Galaxy S4

Otázkou ovšem je, zda bude stačit zvýšení kapacity baterie pouze o 300 mAh při poměrně výrazném nárůstu velikosti displeje a zvýšení rozlišení (z 1920 x 1080 na 2560 x 1440 obrazových bodů). Možná Samsung vyřeší problematiku spotřeby jiným způsobem – například energeticky účinnějším a úspornějším čipem nebo optimalizací softwaru. Většina zahraničních zdrojů ale o dobré výdrži při této kapacitě akumulátoru více či méně pochybuje.

Jaký opravdu bude Samsung Galaxy S5 se dozvíme pravděpodobně za dva měsíce, kdy by měla být nová vlajková loď oficiálně představena.

Zdroje: Hi-Tech, ITNews, 4PDA, Phone Arena.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (48)