TOPlist

Samsung Galaxy S4: 7 bodů, které by mohly odradit od koupě

samsung_galaxy_s_iv_fotoaparat

Prodej Samsungu Galaxy S4 se blíží a tento přístroj se stává terčem veškeré pozornosti androidích fanoušků. Ačkoliv je nová vlajková loď jihokorejského výrobce prakticky to nejlepší, co můžete dnes vlastnit, pojďme otočit list a podívat se, proč naopak zařízení nechtít a které aspekty by nám mohly koupi rozmluvit. Ale nebojte, již brzy otočíme minci a podíváme se, čím si naopak „esčtverka“ urve zákazníky na svou stranu.

1) Žádný styl – kabátek se změny nedočkal

Je jasné, že vzhled zařízení nemusí hrát velkou roli, stejně tak je jeho posouzení čistě subjektivní záležitost. Přesto si Samsung koleduje. My jej totiž podezíráme, že po představení modelu Galaxy S III propustila společnost veškeré designéry. Všechny modely po legendárním modelu jsou si totiž podobné jako vejce vejci a veřejnost to již začíná dávat najevo. Bohužel ani čtvrté pokračování nejslavnější řady Galaxy S se nedočkalo razantní změny a téměř s jistotou se novým majitelům stane, že si jejich nový přístroj někdo splete se starou dobrou „estrojkou“. Nelze si nevšimnout podoby se společností Apple, která podobnou režii razí i u svých iPhonů. To je ale náhoda, že?

Vzhled předchozího modelu je až příliš podobný Vzhled předchozího modelu je až příliš podobný

2) Plast, kam se podíváš

Další věc, kvůli které se odpůrci Samsungu do nového modelu rádi opřou – zpracování. A my jim musíme dát částečně za pravdu. Můžeme se zde bavit o výhodách či nevýhodách plastu a na nic moc kloudného nepřijdeme – výběr materiálu není ta zásadní chyba. Ta je v jeho úpravě. Lesklý plast, který společnost Samsung používá, vypadá až neskutečně lacině (materiál se dá na první pohled přirovnat k reklamním propiskám). Možná se někdo zeptá – jak jinak to udělat? Stačí se podívat na konkurenci u HTC či Nokie, kde výrobci sáhli po probarveném polykarbonátu, nebo na třeba zpracování Nexusu 7 od Asusu. I plast lze udělat tak, aby zařízení v rukou dodávalo pocit luxusu a elegance. Samsung to prostě neumí.

SAMSUNG CAMERA PICTURES Plastová konstrukce vypadá lacině

3) Vysoká cena

Nový model nejvyšší třídy. Ani jsme nemohli počítat s tím, že by se cena dostala pod 15 000 Kč, přesto si Samsung za svůj klenot říká trochu moc. A to hlavně v porovnání s konkurencí – 32GB verze HTC One, který letos velmi mile překvapil, začíná na 15 000 Kč. Za 16GB verzi Samsungu Galaxy S4 budeme muset zaplatit ještě o dva tisíce více, tedy 17 000 Kč. To nám přijde trochu moc, neboť HTC One se skutečně povedl a tak velký cenový rozdíl rozhodně není adekvátní.

Cena přístroje startuje na 17 000 Kč - to je příliš Cena přístroje startuje na 17 000 Kč – to je příliš

4) 5 palců je moc

Zde narážíme na nepříjemný faktor, který zapříčinil vývoj trhu – všechny telefony se zvětšují. Patříte-li tedy mezi uživatele, kteří si chtějí vychutnat ten nejlepší hardware, ale přesto zachovat kompaktnější rozměry zařízení, zapláčete. Nejde ani tak o samotnou velikost přístroje, ale o velikost displeje – více jak 4,3″ už začíná způsobovat problémy při ovládání jednou rukou. Samsung Galaxy S4 má palců rovnou pět a již na něj můžeme nalepit titul „pádlo“. Chcete menší displej a stejnou výbavu? U většiny výrobců včetně Samsungu máte smůlu.

SAMSUNG CAMERA PICTURES Obrovský displej může potrápit při ovládání

5) Super AMOLED nevydrží věčně

Velká chlouba výkonnějších přístrojů od Samsungu – displej s technologií Super AMOLED (Plus). Díky technologii OLED se tyto displeje pyšní skvělým podáním barev (místy ovšem až nereálnou saturací), vysokým kontrastem, dobrou čitelností na slunci a skutečným podáním černé barvy – jednotlivé pixely si samy emitují světlo, a tak je vznik černé barvy velice jednoduchý – pixel se prostě nerozsvítí, což u LCD nejde (zde je podsvícení konstantní).

Organické diody ovšem nepřináší pouze výhody, ale nesou s sebou i jednu podstatnou nevýhodu – životnost. Jednotlivé barvy začínají postupem času ztrácet na intenzitě a umíte si představit, co se s barevným podáním děje. Nejvíce trpí modrá barva, která může nenávratně ztrácet svou intenzitu již za 1 000 hodin, životnost zelené je asi 10 000 hodin a červené přibližně 30 000 hodin (údaje u SuperAMOLEDů se můžou lišit). Je tedy naprosto normální jev, že když k sobě postavíte model s dvouletým používáním a nový, rozdíly budou znatelné. Stejně tak trpí displeje tzv. vypalováním, kdy se vám může určitá část displeje, která se velmi často zobrazuje, vštípit do displeje nadobro – typicky notifikační lišta.

Dobrou zprávou zůstává, že ke „stárnutí“ barev dochází postupně a velmi pomalu, takže si vaše oči zvyknou a nemáte-li po ruce referenční porovnání, nejspíše to ani nebudete vnímat. Pokud měníte přístroj po dvou letech, pak by vás tento jev trápit neměl.

Super AMOLED je chlouba Samsungu. Dokonalý však není Super AMOLED je chlouba Samsungu. Dokonalý však není

6) Absence FM rádia zamrzí

FM rádio v telefonu? To ještě někdo používá? Ano. Trochu překvapením byla zpráva, že na novém přístroji si FM rádio jen tak neposlechnete. To bychom od tak vybaveného telefonu nečekali. Samsung údajně provedl průzkum, který zjistil, že se dnes drtivá většina uživatelů věnuje především digitálnímu obsahu ze sociálních sítí a Youtube. To je dozajista pravda, bylo by však zajímavé udělat průzkum také v naší zemi, kde kvůli strašákovi jménem FUP nepřipadá streamování hudby přes internet příliš v úvahu. FM rádio tak mnoho uživatelů stále používá a jeho absence je problém.

Samsung_Galaxy_S3_review_101-580-100 FM rádio v telefonu většina lidí nepoužívá, absence ale může hodně mrzet

7) Výrazně modifikovaný systém nemusí sednout

Poslední bod se oproti předešlým netýká „železa“, ale softwarové části. Telefony Samsung jsou již od pradávných časů vybaveny upraveným systémem Android. Tato úprava dostala název TouchWiz a našla si své zastánce i odpůrce. Tato grafická nadstavba mění systém poměrně zásadně a již delší dobu se nejedná pouze o designovou stránku, ale přidává také nové funkce a možnosti. TouchWiz si již několikrát získal přezdívku nepěkných omalovánek a oproti čistému vzhledu Androidu je to rozdíl markantní. Stejně tak mnoho aplikací, které jsou v přístroji nainstalovány, nikdy nepoužijete, ale také ani neodstraníte. V tomto případě zůstává útěchou to, že Galaxy S4 je již natolik výkonný, že nějaké brzdění vůbec nepocítíte.

Grafická nadstavba TouchWiz upravuje občas systém až moc a nemusí každému sednout Grafická nadstavba TouchWiz upravuje občas systém až moc a nemusí každému sednout

Závěr – přístroje se nebojte, není však dokonalý

Než se v diskuzi spustí tradiční vlna odpůrců a zastánců jedné či druhé značky, pojďme si ujasnit záměr článku. Ten nemá za smysl srážet zbytečně Galaxy S4, ale pouze poukázat na drobné či větší nedostatky, které se v reklamních materiálech daného zařízení rozhodně nedočtete. Jeden bod může určité skupině uživatelů připadat jako naprosto nepodstatný, pro jiného důvod „esčtyřku“ nekoupit a pro třetího naopak výhodou. Led je mezi těmito názory velmi tenký.

Jak se na dané body díváte vy?

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (69)