Samsung Galaxy Alpha – první kovová vlaštovka od Samsungu (recenze)

Samsung Galaxy Alpha

Mobilní zařízení od společnosti Samsung se dlouhodobě drží jednotného vzhledu a celoplastové konstrukce. Obě dvě tyto vlastnosti však převrátil naruby jeden z nejnovějších mobilních telefonů – Samsung Galaxy Alpha. Jedná se o zcela první chytrý mobilní telefon z dílny Samsungu, který vystupuje z řady nejen kovovým rámečkem, ale také mírně odlišným vzhledem. Pojďme se podívat na to, jak si obstál v našem redakčním testu.

Samsung Galaxy Alpha render

Obsah recenze

Obsah balení

Pokud si objednáte mobilní telefon Samsung Galaxy Alpha, tak vám domů přijde v menší světle hnědé krabičce, která má texturu tvořenou z malých křížků. Uvnitř naleznete přesně to, na co jste od Samsungu zvyklí. Uvnitř se tak kromě samotného mobilního telefonu dále nachází krátký manuál, nabíjecí kabel, adaptér do elektrické zásuvky, sluchátka a několik špuntů různých velikostí.

Samsung Galaxy Alpha obsah balení 1

Vzhled a dílenské zpracování

Na přední straně zařízení se usídlil 4,7palcový Super AMOLED displej. Pod ním naleznete již klasicky tři ovládací tlačítka – zpět, multitasking a domů. V tlačítku domů je navíc zabodována čtečka otisků prstů. Na vrchní přední straně se poté nachází logo Samsungu, sluchátko pro telefonní hovory, kamerka a několik senzorů různých funkcí.

Samsung Galaxy Alpha přední strana 1

Největší novinkou je jistě kovový rámeček okolo celého telefonu. Ten je po bocích mírně zúžený, pravděpodobně kvůli lepšímu držení a hezčímu vzhledu.

Samsung Galaxy Alpha kovový rámeček

Na levém boku naleznete pouze tlačítko ovládání hlasitosti a na pravém poté tlačítko pro vypínání a zapínání zařízení.

Samsung Galaxy Alpha pravá strana

Vrchní strana disponuje pouze konektorem pro připojení sluchátek a mikrofonem pro tlumení zvuků kolem vás.

Samsung Galaxy Alpha vrchní strana

Na spodní straně se nachází konektor pro připojení nabíjecího kabelu, reproduktor a mikrofon pro snímání vašeho hlasu.

Samsung Galaxy Alpha spodní strana

Zadní strana je vytvořena opět z velmi ohebného a odnímatelného plastového krytu, který je navíc pogumovaný. Mobilní telefon vám tak nebude sám cestovat například po stole. Kromě toho je na zadním krytu textura, která je tvořena velmi malými křížky.

Samsung Galaxy Alpha zadní strana

Na zadní straně je dále umístěno logo Samsungu, fotoaparát s LED bleskem a senzor pro měření srdečního tepu.

Samsung Galaxy Alpha senzor srdečního tepu a fotoaparát

Po odejmutí zadního krytu se odkryje samotný vnitřek mobilního telefonu. Naleznete zde vyměnitelnou baterii a slot pro nano SIM kartu. Paměťové karty však neočekávejte.

Samsung Galaxy Alpha uvnitř 1

Fotogalerie

Hardware a displej

Na přední straně telefonu je umístěn 4,7palcový Super AMOLED displej, který má HD rozlišení (720 x 1280 pixelů). O dostatečný výkon by se měl postarat osmijádrový procesor Exynos 5 Octa 5430 (čtyřjádrový Cortex-A15, taktovaný na frekvenci 1,8 GHz & čtyřjádrový Cortex-A7, taktovaný na frekvenci 1,3 GHz). Uvnitř se dále nachází 2GB paměť RAM, vnitřní úložiště s kapacitou 32 GB, tentokrát bez možnosti rozšíření o micro SD kartu, či 12MPx fotoaparát na zadní straně a 2,1MPx kamerka na straně přední. Baterie má v tomto případě kapacitu 1860 mAh.

Samsung Galaxy Alpha uvnitř telefonu

Samsung Galaxy Alpha – specifikace

  • displej: 4,7palcový Super AMOLED s HD rozlišením (720 x 1280 pixelů)
  • procesor: Osmijádrový procesor Exynos 5 Octa 5430 (čtyřjádrový Cortex-A15, taktovaný na frekvenci 1,8 GHz & čtyřjádrový Cortex-A7, taktovaný na frekvenci 1,3 GHz)
  • GPU: Mali-T628 MP6
  • RAM: 2 GB
  • vnitřní úložiště: 32 GB, bez možnosti rozšíření o micro SD kartu
  • fotoaparát: 12 MPx zadní, 2,1 MPx přední
  • baterie: 1860 mAh
  • konektivita: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Wi-Fi Direct, DLNA, Wi-Fi hotspot, Bluetooth 4.0, NFC, HSDPA, HSUPA, LTE-A
  • OS: Android 4.4.4
  • rozměry: 132,4 x 65,5 x 6,7 mm
  • hmotnost: 115 gramů

[aps_product_sz image=“https://www.svetandroida.cz/wp-content/plugins/sz-catalog-extend/catalog-default.png“ title=“Katalog Android zařízení“ subtitle=“Specifikace, recenze, galerie, video, hodnocení, porovnávání…“ desc=“Pro více informací navštivte náš katalog zařízení.“ button=“Zobrazit katalog“]

Displej – AMOLED s malým rozlišením

Mobilní telefon Samsung Galaxy Alpha disponuje 4,7palcovým Super AMOLED displejem s rozlišením 720 x 1280 pixelů. Barvy jsou, jako u všech ostatních displejů tohoto typu, výraznější a černá je opravdu černá. Pozorovací úhly byly na vynikající úrovni a Samsung musíme také pochválit za maximální a minimální hladinu jasu. Při maximálním jasu telefon doslova září, při minimálním vás zase nebude oslňovat ani za tmy. Po prvním prozkoumání specifikací jsme však měli obavy z nižšího rozlišení, což se nám následně v testu potvrdilo. Mobilní telefon z této kategorie by měl mít jistě o něco větší rozlišení. Takto se Galaxy Alpha vrací o několik let zpět a s dnešními Full HD či QHD telefony nelze porovnávat. Jednotlivé pixely byly viditelné pouhým okem, na což si jde zvyknout, ale určitě by to nemělo být standardem ve vyšší kategorii.

Samsung Galaxy Alpha výřez displeje Samsung Galaxy Alpha výřez displeje

Viditelnost na slunci byla na dobré úrovni. Nebudete se tak muset bát, že na displeji za slunečného dne nic neuvidíte.

Samsung Galaxy Alpha displej na slunci

Zvukový výstup a reproduktor

Reproduktor mobilního telefonu Samsung Galaxy Alpha se nachází na spodní straně zařízení. Jeho kvalita byla v průběhu testu velmi dobrá – hraje čistě a hlasitě. Bohužel občas při vyšší hlasitosti u některé muziky mírně rezonoval. Umístění však již tak šťastné není, velmi často se nám stávalo, že jsme si reproduktor zakryli prsty v průběhu hraní her či sledování videa. Z tohoto důvodu by bylo jistě lepší umístění na zadní či přední straně.

Samsung Galaxy Alpha zvukový výstup

Kvalita zvukového výstupu do sluchátek byla velmi dobrá a nikterak se nelišila od ostatních zařízení v této cenové kategorii.

Test výkonu (benchmarky)

Geekbench 3

Samsung Galaxy Alpha Geekbench 3 - 1

3D Mark – Ice Storm Unlimited

Samsung Galaxy Alpha 3D Mark Ice Storm Unlimited 1

AnTuTu Benchmark

Samsung Galaxy Alpha AnTuTu benchmark 1

Quadrant Standard Edition

Samsung Galaxy Alpha Quadrant Standard Edition

Herní výkon

V průběhu testování mobilního telefonu Samsung Galaxy Alpha jsme zkoušeli mnoho graficky náročných herních pecek, jako například Need for Speed: Most Wanted, N.O.V.A. 3, Modern Combat 4: Zero Hour, Real Racing 3 či Clash of Clans. Se všemi tituly si telefon poradil bez jediného problému.

Samsung Galaxy Alpha Real Racing 3

Konektivita

Wi-Fi a Bluetooth

Mobilní telefon byl dlouhodobě připojen k bezdrátové síti Wi-Fi a v průběhu testování jsme se nesetkali s jediným problémem. Stejně tomu tak bylo i u technologie Bluetooth, kterou jsme použili nejen pro přenos souborů, ale také pro dlouhodobé připojení k chytrým hodinkám.

Datové sítě

Samsung Galaxy Alpha disponuje, co se týče bezdrátových sítí, velmi rozsáhlou konektivitou. Kromě klasického 3G se dokáže připojit i k LTE. V průběhu testování jsme byli mnohdy velmi mile překvapeni, kde všude se již dnes LTE nachází. Rychlost bezdrátového připojení byla velmi dobrá a nevybočující z dnešního průměru.

USB OTG

Společnost Samsung vměstnala do tohoto zařízení také funkci USB OTG, díky které si k telefonu budete moci pomocí speciálního kabelu připojit například externí harddisk, flashku, čtečku karet, myš a mnoho dalšího.

GPS

Zaměření polohy trvalo o několik vteřin déle než na mobilním telefonu Sony Xperia Z3, i přesto bylo ale na dnešní poměry velmi rychlé. V průběhu zkoušení navigace jsme bohužel zaznamenali občasné výpadky signálu a některé nepřesnosti v aktuální poloze. Telefon si mnohdy myslel, že jsme o několik desítek až stovek metrů jinde a kvůli tomu bylo navigování o něco obtížnější. Při testování jsme měli poblíž ještě mobilní telefon Sony Xperia Z3, u kterého jsme tyto nedostatky nezaznamenali. Signál byl i přes občasné nepřesnosti dobrý a stabilní.

Samsung Galaxy Alpha test GPS

Baterie a výdrž

Po prozkoumání samotných specifikací jsme měli obavy z velmi nízké kapacity baterie, která v tomto případě činí 1860 mAh. Naše obavy se nám bohužel později potvrdily. Telefon jsme podrobili několika testům výdrže – vysoká zátěž, střední zátěž a nízká zátěž. Nabití z 0 na 100 procent poté trvalo přibližně 3 hodiny a 40 minut.

Samsung Gear Live baterie

Vysoká zátěž

V tomto testu bylo na telefonu přehráváno video z YouTube, jas byl nastaven na 50 procent, hlasitost na 50 procent a telefon byl připojen k bezdrátové síti Wi-Fi. V tomto testu zařízení vydrželo přibližně 5 hodin 30 minut. V průběhu zapnuté navigace telefon poté vydržel přibližně 4 hodiny 30 minut.

Samsung Galaxy Alpha baterie vysoká zátěž 1

V druhém testu vysoké zátěže jsme po celou dobu hráli graficky náročné hry, používali fotoaparát pro fotografování a natáčení videa či brouzdali na internetu. Mobilní telefon byl nabitý na 100 procent a výdrž se pohybovala na přibližné úrovni 3 hodin. Na screenshotu si můžete všimnout některých nepřesností v měření. Chyba nastala v počátku testování, kdy telefon odečítal procenta baterie pomaleji, než měl. Následně je správně přepočítal po restartování.

Samsung Galaxy Alpha baterie vysoká zátěž 3

Střední zátěž

Ve střední zátěži jsme telefon používali v průběhu dne k vyřizování telefonních hovorů, emailů, textových zpráv, nebo k občasnému brouzdání na internetových stránkách. Jas byl přitom nastaven na 60 procent. Celková výdrž na jedno nabití se v tomto případě pohybovala na úrovni 7 hodin.

Nízká zátěž

V prvním testu nízké zátěže jsme telefon využívali pouze minimálně. V průběhu dne jsme s ním vyřídili několik hovorů a asi hodinu jsme ho využívali ke sdílení datového připojení. Celková výdrž se v tomto případě pohybovala přibližně na úrovni 13 hodin.

Samsung Galaxy Alpha baterie nízká zátěž 1

V druhém testu nízké zátěže jsme telefon nechali přes noc ležet na stole a druhý den jsme ho využívali asi hodinu a půl ke sdílení datového připojení a k občasnému vyřízení telefonních hovorů. Výdrž se v tomto případě pohybovala na přibližné úrovni 23 hodin.

Samsung Galaxy Alpha baterie nízká zátěž 3

Ultra nízká zátěž

Stejně jako ostatní zařízení od Samsungu, i Galaxy Alpha disponuje ultra úsporným režimem. V tomto módu se omezí celkový výkon telefonu, zpřístupní se pouze několik základních aplikací a displej funguje pouze ve stupních šedi. Tímto by měla být zaručena vyšší výdrž baterie, což můžeme jednoznačně potvrdit. Celkový test výdrže jsme však vzhledem k časovému omezení neměli možnost uskutečnit.

Uživatelské prostředí

Mobilní telefon Samsung Galaxy Alpha funguje na nejnovější verzi systému Android 4.4.4 KitKat, který je obohacen nadstavbou TouchWiz. Samsung si s vizuální stránkou systému velmi pohrál a změnil snad vše, co jen šlo. Celý systém tak hraje různými barvami, pozměněno bylo i samotné nastavení a mnoho dalšího.

Samsung Galaxy Alpha 3D Android 4.4.4 KitKat

Rychlost a stabilita systému

V průběhu testování byl systém rychlý a nesetkali jsme se s jediným zpomalením. V porovnání s mobilním telefonem Sony Xperia Z3 bylo však zapínání některých aplikací znatelně pomalejší. Bohužel jsme se setkali s občasným padáním některých aplikací. To však nemusí být chybou operačního systému Android, ale i samotné aplikace.

Samsung Galaxy Alpha prostředí TouchWiz 1

Kontakty, telefonování a klávesnice

Grafické úpravy nadstavby TouchWiz se dostaly i do základních aplikací, jako například kontakty a klávesnice. V případě kontaktů nás velmi potěšila možnost vytáčení přejetím prstu po daném kontaktu z levé strany na pravou. Napsání textové zprávy je poté možné vyvolat přejetím prstu z pravé strany na levou. Bez jediného problému fungovalo i vytáčení pomocí T9, které zvládalo i českou diakritiku.

Samsung Galaxy Alpha aplikace kontakty 1

Pokud se v průběhu telefonního hovoru přepnete na domovskou obrazovku, tak se ukáže malý widget, na kterém uvidíte základní informace o daném hovoru. Kvalita telefonních hovorů byla dobrá.

Samsung Galaxy Alpha widget volání

Samotná klávesnice na nás působila neutrálním dojmem – ani negativním, ale ani pozitivním. Z tohoto důvodu jsme raději sáhli po osvědčeném řešení od jiných vývojářů.

Samsung Galaxy Alpha klávesnice 3

Prostředí systému Android

Fotoaparát a natáčení videa

Mobilní telefon Samsung Galaxy Alpha disponuje 12MPx fotoaparátem na zadní straně a 2,1MPx kamerkou na straně přední. Hlavní fotoaparát dokáže natáčet 2160p@30fps, 1080p@60fps, 720p@120fps videa, přední poté 1080p videa. Výsledné fotografie, jak už to u zařízení od Samsungu bývá, nevypadají vůbec špatně. Na více se podíváme dále v této kapitole.

Aplikace

Aplikace Fotoaparát se nikterak zásadně neliší od ostatních modelů mobilních zařízení Samsung. Na jedné straně tak naleznete odkaz do nastavení, přepínání HDR režimu, selektivní ostření a přepínání fotoaparátů. Na druhé poté odkaz do galerie, změnu režimu, tlačítko fotografování a natáčení videa.

Samsung Galaxy Alpha fotoaparát 1

Fotografie

Fotografie – HDR

Samsung Galaxy Alpha ukázka HDR fotografií 1

Video – Full HD

Samsung Galaxy Alpha Full HD video

Samsung Galaxy Alpha Full HD video

 

Video – 4K

Samsung Galaxy Alpha 4K video

Samsung Galaxy Alpha 4K video

 

Video – 4K za tmy

Samsung Galaxy Alpha 4K video za tmy

Samsung Galaxy Alpha 4K video za tmy

 

Video – 4K za tmy

Samsung Galaxy Alpha 4K video za tmy

Samsung Galaxy Alpha 4K video za tmy

 

Video – slow motion

Samsung Galaxy Alpha slow motion video

Samsung Galaxy Alpha slow motion video


Zkušenosti z používání

Kovový rámeček je hezký, ale ostrý

Kovový rámeček okolo celého telefonu přidává na celkovém vzhledu. Jistě se jedná o značný posun kupředu a věříme, že se bude mnoha lidem líbit. Rámeček má však velmi ostré hrany, které vystupují nad displej, a držení telefonu tak nemusí být všem příjemné. V tomto ohledu si budete muset dávat pozor na to, abyste nevložili do kapsy s tímto zařízením i jiný telefon. Po vytažení byste mohli být velmi nemile překvapeni poškrábaným displejem druhého zařízení.

Samsung Galaxy Alpha vystouplé hrany

Displej je hezký, ale má malé rozlišení

Displej nikterak nevyniká nad ostatními Super AMOLED displeji – má výrazné podání barev. Použitý panel má však pouze HD rozlišení, což na nás nepůsobilo dobře. Při pohledu na displej zjistíte, že jsou jednotlivé pixely viditelné pouhým okem.

Výkon je dostatečný, telefon se nezahřívá

Výkon dostačoval prakticky pro všechny dnes dostupné hry a aplikace. Velmi příjemně nás překvapilo to, že se telefon nezahříval ani v té nejvyšší zátěži.

Žádné paměťové karty do něj nevložíte

Do telefonu Samsung Galaxy Alpha bohužel nevložíte žádné paměťové karty. Do jisté míry to může kompenzovat 32GB úložiště, které má ve skutečnosti 26 GB.

Vychytávky od Samsungu – otisk prstů, měřič tepu

Telefon disponuje senzorem pro měření srdečního tepu a čtečkou otisků prstů. Ani u jednoho jsme však nenalezli žádnou přidanou hodnotu. V počátku jsme využívali odemykání pomocí otisku, později jsme tuto funkci však deaktivovali. Tento telefon nemá infračervený senzor pro ovládání televizorů.

Kdy, kde a za kolik?

V průběhu psaní recenze byl mobilní telefon Samsung Galaxy Alpha dostupný za cenu v rozmezí od 13 777 do 19 000 Kč. Ve větších obchodech cena poté startovala na 17 000 Kč. Telefon je v tuto chvíli dostupný ve dvou barevných variantách, a to v černé a bílé.

Resumé

Mobilní telefon Samsung Galaxy Alpha v nás vzbudil velmi rozporuplné pocity. Jistě se jedná o veliký posun kupředu, a to zejména v oblasti vzhledu a použitého materiálu. Na druhou stranu se jedná o telefon plný kompromisů, a to za nekompromisní cenu.

Na přední straně se nachází Super AMOLED displej, který má bohužel pouze HD rozlišení. Kvůli tomu jsou jednotlivé pixely viditelné pouhým okem, což u zařízení této cenové kategorie nepůsobí dobře. V tomto ohledu mohl Samsung odvést mnohem lepší práci. Výkon je dostatečný i pro hraní těch nejnáročnějších her. Telefon se i při vysoké zátěži zahřívá pouze minimálně, za což jsme velmi rádi. Otázkou zůstává absence micro SD karet pro rozšíření 32GB vnitřního úložiště. Nároky na kapacitu paměti jsou velmi individuální záležitostí, každý tak musí sám zvážit, jestli se jedná o nedostatek. Baterie má v tomto případě kapacitu 1860 mAh, což je na zařízení s tímto výkonem málo. Telefon tak vydrží pouze několik hodin ve vysoké zátěži a stěží jeden den při normálním používání.

Systém na nás v průběhu testování působil rychle, bohužel některé aplikace velmi často padaly. To sice může být způsobeno i samotnou aplikací, ale na jiných telefonech jsme se s tímto problémem nesetkali.

Telefon disponuje také některými vychytávkami od Samsungu. Jedná se zejména o měřič srdečního tepu a čtečku otisků prstů. V redakci jsme pro tyto vymoženosti bohužel uplatnění nenalezli, i přesto ovšem věříme, že si svoje fanoušky najdou. Bohužel chybí infračervená dioda pro ovládání televizorů.

Fotoaparát a výsledné fotografie Samsung umí a ukazuje se to i v tomto případě. Fotografie a videa vypadají dobře a lze je bez problému porovnat s ostatními mobilními zařízeními z této cenové kategorie. Kvalit mobilních telefonů LG G3 či Sony Xperia Z3 však Samsung Galaxy Alpha nedosahuje.

Samsung Galaxy Alpha je mobilní telefon plný kompromisů. Velmi váháme, jestli ho za cenu převyšující 17 000 Kč doporučit. V této cenové kategorii lze pořídit například mobilní telefon Sony Xperia Z3 Compact, větší verzi Sony Xperia Z3 či LG G3. Záleží tak na každém, jakou značku preferuje a která mu vyhovuje více. Dle našeho názoru je Galaxy Alpha první vlaštovkou, která bude určovat další směr vývoje mobilních zařízení od Samsungu. Z tohoto důvodu se dle našeho názoru vyplatí spíše počkat.

Klady

+ výkon, který dostačuje i pro ty nejnáročnější aplikace a hry
+ dobrá kvalita fotoaparátu a videí
+ čtečka otisků prstů, měřič srdečního tepu
+ povedený vzhled zařízení, kovové rámečky

Zápory

– velmi vysoká cena (převyšující 17 000 Kč)
– displej s HD rozlišením
– absence paměťových karet
– absence infračerveného senzoru pro ovládání televizí
– kovové rámečky jsou ostré
– nízká kapacita baterie
– některé aplikace velmi často padaly

Líbí se vám Samsung Galaxy Alpha?

Chcete se podívat na nejlepší telefony na trhu osobně? Neváhejte a registrujte se!

registraceHome
David Mysliveček
O Autorovi - David Mysliveček

David je již od mala fanouškem nových technologií. Začátky s telefony se nesly v duchu iPhone 3G. Po představení Galaxy S3 si však našel cestu… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (29)