TOPlist

Remote Notifier: Jednoduchá upozornění z mobilu na desktop

No Image-02

Dnes si představíme multiplatformní aplikaci Remote Notifier for Android, díky které budete moci na počítači sledovat, kdo vám volá nebo píše.

Aplikaci do telefonu nainstalujete běžným způsobem – tedy stáhnete z Android Marketu. Aby fungovala, musíte si ještě stáhnout a nainstalovat klienta pro svůj počítač – na stránce projektu jsou 32- a 64-bitové verze pro Windows, Linux (RPM a DEB balíčky) a Mac OS. Kdybyste na tento krok zapomněli, Remote Notifier vás na nutnost instalace upozorní při prvním spuštění. Instalační proces nepřekvapí žádnou záludností – v podstatě vystačíte s klikáním na tlačítko Next. V posledním kroku pak můžete nechat aplikaci spustit – usídlí se v podobě malé ikonky v systémové oblasti (tj. vedle hodin).

Aplikace sama upozorní na nutnost instalace desktopového klienta

Aplikace sama upozorní na nutnost instalace desktopového klienta

Určitě doporučujeme ještě předtím, než se začnete zabývat programem v telefonu, projít nastavení (kliknete pravým tlačítkem na ikonku a zvolíte Preferences). Zde si můžete vybrat, zda se má klient spouštět automaticky se systémem (zatržítko Start at login) a jakým způsobem má probíhat komunikace (k dispozici je Wi-Fi, Internet, nebo Bluetooth). Zejména v případě připojení přes Internet je z bezpečnostních důvodů vhodné komunikaci šifrovat zadáním Passphrase.

V dolní části okna pak na jednotlivých záložkách určíte, na jaké události má Android Notifier upozorňovat – konkrétně jsou v nabídce příchozí hovory, SMS, MMS, stav baterie a hlasová schránka, přičemž na každou událost lze reagovat kromě upozornění také spuštěním zvolené aplikace.

Vraťme se nyní k telefonu. I zde najdeme celou škálu nastavení. Pod položkou Notification Service nastavíte chování služby – tedy především zda se má spouštět automaticky a má-li být činnost indikována ikonkou v notifikační liště.

Aplikace sama sestává jen z nastavení

Aplikace sama sestává jen z nastavení

Aby se telefon korektně spojil s počítačem, určitě bude vhodné projít si sekci Notification methods, kde nastavíte detaily Wi-Fi a/nebo Bluetooth připojení. Doporučujeme specifikovat cílovou IP adresu (Target IP address a poté Custom IP addresses), protože jinak budou upozornění posílána do celé sítě a přijmout by je tak mohl jakýkoli počítač s nainstalovaným klientem (to platí samozřejmě jen pro případ, kdy si nenastavíte šifrování). Neméně užitečné je automatické zapínání Wi-Fi v případě, že je nutné odeslat upozornění na nějakou událost – k tomu slouží zatržítko Auto-enable wifi.

V sekci Notification methods zvolíte způsob komunikace mezi telefonem a PC

V sekci Notification methods zvolíte způsob komunikace mezi telefonem a PC

Taktéž na straně telefonu je možné zvolit, na jaké události bude upozorňovat. Možnosti jsou prakticky stejné, jako jsme uvedli u desktopové verze.

Na jaké události má Remote Notifier odesílat upozornění?

Na jaké události má Remote Notifier odesílat upozornění?

Konečně v sekci Security lze aktivovat šifrování a zadat šifrovací klíč. Správné nastavení pak můžete otestovat tapnutím na Send test notification, které odešle zkušební notifikaci, jež by se vzápětí měla objevit na počítači.

Aplikace pak běží na pozadí jako služba a čeká na zvolené události. Jestliže telefon přijme novou textovou zprávu, zobrazí v „bublině“ v systémové oblasti jméno jejího odesílatele (přebírá z adresáře), telefonní číslo a text zprávy. Bohužel v případě dlouhých zpráv ukáže jen část textu. Podobně, pokud telefon vyzvání, je na obrazovce PC zobrazeno jméno volajícího a jeho telefon. Praktické využití je například v případě, kdy necháte/zapomenete telefon v tašce, v bundě, v kapse, nebo pokud při práci na PC posloucháte hudbu do sluchátek a nemuseli byste tak slyšet vyzvánění telefonu. Aniž byste museli mít telefon na očích, stále budete v obraze o tom, kdo vám volá nebo píše.


Upozornění na příchozí hovor

Upozornění na příchozí hovor

Samozřejmě existují sofistikovanější řešení, umožňující kompletní vzdálenou správu telefonu, včetně možnosti odpovídat na přijaté zprávy, vytáčení hovoru a mnoha dalších funkcí. Remote Notifier doporučujeme těm, kdož hledají jednoduchou a nenáročnou aplikaci, která je upozorní na přijaté SMS, nebo příchozí volání. Velkou výhodou je, že program bez problémů zprovozníte jak pod Windows, tak i na Linuxu a Mac OS.

hi 256 0 4e23772360a0b2ff5cc97c44c77faecfb2a01b46
Remote Notifier for Android
Rodrigo Damazio
Verze 0.2.8 (27. 9. 2010)
Velikost 154 kB
1.5+


Zdarma

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (16)