Recovery TWRP 3.0 přichází s řadou nových funkcí a změn

teamwin_recovery_twrp_ico

Pokud potřebujete flashnout alternativní ROMku nebo nějaký soubor ZIP do svého zařízení, s velkou pravděpodobností se neobejdete bez alternativní konzole pro zotavení neboli „alternativní recovery.“ Jedním z největších hráčů na tomto poli je vedle ClockworkMod také TWRP, která koncem minulého týdne dostala velkou aktualizaci na verzi 3.0.0. Kromě mnoha dalších změn zaujme novým grafickým kabátkem, který by měl více ladit s designovou strategií OS Android.

Novinky v TWRP 3.0.0

Pojďme se podívat na seznam provedených změn (changelog), který na oficiálních stránkách publikoval tým vývojářů TWRP. Nejedná se o kompletní soupis všech vylepšení a oprav, ale pouze výčet hlavních bodů.

  • Zcela nový grafický motiv – mnohem modernější a hezčí.
  • Skutečný emulátor terminálu – obsahuje šipky, tabulátor, atd.
  • Překlady do několika jazyků – nejsou ale dokonalé a především některé jazyky, které vyžadují velké soubory písem, jako jsou čínština a japonština, nebudou na většině zařízení dostupné. Některé jazyky jsou zatím přeloženy jen částečně.
  • Podpora flashování obrazů typu „sparse image.“
  • Podpora ukládání dat na vybraných zařízeních – TWRP umí dešifrovat oddíl typu „adopted storage.“
  • Výzva SuperSU se již nebude zobrazovat, pokud je nainstalována ROM s Androidem Marshmallow.
  • Aktualizace exfat, exfat fuse a dosfstools.
  • Dlouhý seznam dalších drobných oprav a vylepšení.

Nová verze vypadá rozhodně mnohem lépe než ta předchozí. Sami autoři však upozorňují, že se jedná první vydání po dlouhé době, které obsahuje mnoho nových a zásadních změn. Změny v práci s grafikou mohou způsobit, že některá zařízení nemusejí s novou TWRP nastartovat správně nebo budou mít problémy se zobrazením. Doporučují tedy vyčkat na novou verzi pro konkrétní zařízení. Seznam podporovaných telefonů a tabletů naleznete na oficiálním webu.

Kromě toho byl také změněn princip číslování nových verzí. V dosavadním čtyřmístném čísle verze byla čtvrtá číslice vyhrazena pro aktualizace specifické pro konkrétní zařízení. Například pokud byl nalezen a opraven problém jako dešifrování dat na Nexusu 5, nesla opravná verze číslo 2.8.7.1. Po nějaké době se ale uživatelé začali ptát, kdy přijde verze 2.8.7.1 pro ostatní zařízení. Vývojáři se rozhodli změnit schéma číslování na 3.0.0-2, atd. Věří, že toto schéma číslování bude jasněji identifikovat, že čtvrtá číslice neindikuje změnu verze TWRP jako takové.

Zdroje: Android Police, oficiální web.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (8)