Qualcomm říká: 4K displeje si najdou cestu i do telefonů a tabletů

lg-g3-displej

Je to pořád dokola, před pár lety jsme si o Full HD displejích v telefonech mohli nechat jenom zdát. Dnes jsou realitou a už se objevují snahy rozlišení opět navýšit. V letošním roce jsme zaznamenali pár přístrojů s rozlišením QHD, ale podle společnosti Qualcomm se ani v tomto bodě vývoj nezastaví. Naopak se máme připravit na displeje s rozlišením 4K, které zavítají do našich telefonů a tabletů.

4K vs full HD

Nestane se tak zítra, přesto Qualcomm obhajuje svou myšlenku. Obecně vzato nastavil Apple svými retina displeji přesvědčení, že naše oko není schopné rozpoznávat více než 300 pixelů na palec ze vzdálenosti 30 centimetrů. Podle výrobce čipů je však tato hranice chybná, protože pracuje s velmi podprůměrným lidským okem. Ostříží zrak prý zvládne rozpoznat až 573 ppi.

qualcomm 4K

Ať tak či onak, na pěti palcovém Full HD displeji, který dosahuje jemnosti 441 ppi, je rozpoznávání jednotlivých pixelů, dle našeho názoru, takřka nadlidský úkol. Na druhou stranu sám Qualcomm si je vědom, že případné 4K displeje budou mít větší využití v tabletech. Podle výrobce by zároveň neměla spotřeba 4K panelů výrazně převyšovat ty s QHD. Dalším logickým aspektem je, že ve chvíli, kdy víc a víc kamer i mobilních telefonů dokáže natáčet 4K video, je snaha vidět výsledek v nativním rozlišení logická.

4K-display-spotřeba

Co si o zvyšování rozlišení displejů myslíte vy?

hlasovat tlacitko

Zdroj: Mashable.

Matěj Machytka
O Autorovi - Matěj Machytka

Akční a věčně pozitivní člověk, studující svůj vysněný obor - marketingovou komunikaci a PR. Ujíždím na elektronické hudbě, zajímám se o DJing a jsem pravidelným… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (23)