Stáhněte si nový Obchod Google Play 5.0 s modernizovaným vzhledem a ikonou!

obchod_play_50

Konečně jsme se dočkali! Klientská aplikace repozitáře Obchod Google Play dostává aktualizaci na verzi 5.0.31, čímž dospívá do své páté generace (předchozí verze měla číslo 4.9.13). Asi nejviditelnější změnou je kompletní převlečení aplikace do nového designu „Material“, který má být jedním z typických znaků připravovaného Androidu L.

Stáhněte si nový Obchod Google Play 5.0 s modernizovaným vzhledem a ikonou! Stáhněte si nový Obchod Google Play 5.0 s modernizovaným vzhledem a ikonou!

Nový vzhled dostala ikona, která je nyní plošší, samotná aplikace se vyznačuje výraznými barvami z palety „Material“, drobnými užitečnými animacemi a lepší aplikací stínů.

Vývoj vzhledu ikony Obchodu Play (původně Android Market) Vývoj vzhledu ikony Obchodu Play (původně Android Market)

Nové animace a ploché ikony lze zaznamenat například u postranní nabídky, asociované s tradičním „hamburgerovým“ tlačítkem, které se po otevření změní na šipku „zpět“. Také výpis „Co je nového?“ dostal výraznější vzhled a lepší pozici. Zásadně se změnily stránky aplikací – s mnoha změnami se uživatelé mohli seznámit již v poslední aktualizaci.

Všechno, včetně výsledků vyhledávání a seznamu nainstalovaných aplikací, má jednoho společného jmenovatele: snahu o vyšší rychlost programu. Celkový dojem z nového Obchodu Play se nese v duchu čistšího, minimalističtějšího a jednoduššího vzhledu. Další novinkou jsou nové widgety, které si můžete vytáhnout na domovskou obrazovku.

Nové widgety, které si můžete vytáhnout na domovskou obrazovku Nové widgety, které si můžete vytáhnout na domovskou obrazovku

Redaktor serveru Android Central Andrew Martonik konstatuje, že nový Obchod Play je skutečně plynulý, nezaznamenal žádné zasekávání, zpomalení, nebo dlouhé načítání. Otázkou je, jak se na výsledném dojmu podílejí animace a další triky, a jak moc jde o reálné zlepšení odezvy, ale celkový výsledek je určitě dobrý.

Stránka aplikace v novém Obchodě Play Stránka aplikace v novém Obchodě Play

Stránka aplikace v novém Obchodě Play Stránka aplikace v novém Obchodě Play

Stránka aplikace v novém Obchodě Play Stránka aplikace v novém Obchodě Play

Obchod Play je jako systémová aplikace aktualizován automaticky, bez nutnosti interakce s uživatelem. Update je uvolňován postupně, takže se ho uživatelé zařízení s Androidem 2.3 a novějším dočkají v následujících dnech. Pokud se vám čekat nechce, můžete si stáhnout a nainstalovat poslední verzi z některého z následujících odkazů. V takovém případě je ale nutné mít v systémovém nastavení povolenou instalaci programů z alternativních zdrojů. Velikost instalačního balíčku je 9,02 MB.

Očekává se, že nový Android L by mohl být představen ve středu 15. října, nicméně řada zdrojů uvádí ještě pozdější uvedení, blíže Halloweenu. Do té doby můžeme ochutnat alespoň kousek nového uživatelského prostředí třeba právě díky nové verzi Obchodu Play.

Google Play 5.0 Hands-on! (Download Link too)

Google Play 5.0 Hands-on! (Download Link too)

Zdroje: Android Central, Android Police, Phone Arena, Phandroid, Android Community, Android and Me, AndroidSPIN, XDA Developers, Droid Matters.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (36)