Motorola Moto X (2014) – Nexus 6 v menším balení (recenze)

Motorola Moto X (2014) – náhledový obrázek

Zklamal vás Nexus 6, protože je zkrátka moc velký? Pak by do vašeho hledáčku mohla padnout Motorola Moto X (2014), která na první pohled připomíná Nexus 6 a blíží se i výbavou, jen je o poznání menší. Jak dopadl tento přístroj v našem testu?

Obsah recenze

Obsah balení

Balení poskytne jen to nejdůležitější – telefon, USB kabel, nabíječku (americkou zásuvku, náš telefon pochází přímo z USA) a sadu papírových materiálů.

Motorola Moto X (2014) - obsah balení

Vzhled a dílenské zpracování

Design telefonu Motorola Moto X (2014) pro nás není žádnou neznámou – stejně vypadá totiž i Nexus 6, který jsme pro vás recenzovali zde. Snížila se pouze úhlopříčka displeje, která nyní činí 5,2 palce. Celá přední strana telefonu je pak zahalena do černé barvy, reproduktory jsou umístěny pod i nad displejem. Rámečky po stranách displeje jsou průměrně široké, stejné je to i s prostorem nad displejem, kde se nachází rovněž objektiv přední kamerky a senzory. Navigační tlačítka se přesunula na displej, pod displej se tedy vešel pouze hlasitý reproduktor. Na přední straně jsme postrádali funkční notifikační diodu, kterou mají suplovat aktivní notifikace. Rohy přístroje a všeobecně všechny hrany jsou příjemně zaobleny, takže žádná část neřeže uživatele do rukou.

Motorola Moto X (2014) - přední strana telefonu

Zadní strana i materiál je opět totožný s modelem Nexus 6, rozhodně se tedy není za co stydět. Matný plast je příjemný na dotyk a dobře také vypadá, zachytává ale bohužel nečistoty a mastnotu více, než je zdrávo. Objektiv zadního fotoaparátu je lemován kroužkem s přisvětlovacími LED diodami, pod ním pak sídlí zapuštěné logo Motorola. Celá záda jsou příjemně zaoblena, díky čemuž padne Motorola Moto X (2014) dobře do ruky.

Zakulacená záda stejně jako u Nexusu 6 způsobila, že je přístroj opticky velmi tenký, ve skutečnosti to není o nic horší. Dobře vypadá i kovový rámeček. Ovládací tlačítka jsou umístěna na pravé straně telefonu a lze na ně velmi snadno dosáhnout palcem. Povedený design snad trochu kazí horní část, která je možná až nepříjemně široká. Zde se nachází jack pro sluchátka a slot pro nanoSIM kartu. MicroUSB konektor nalezneme v dolní části telefonu.

Motorola Moto X (2014) - 3,5mm jack

Motorola Moto X 2014 – Nexus 6 v malém balení

Konstrukce nové Motoroly se nám líbí – telefon je krásný na pohled a rozhodně ani nezklame kvalitou provedení či použitými materiály. Motorola Moto X (2014) sedí v ruce velmi dobře a žádná z hran neřeže. Také na ovládací tlačítka člověk dosáhne bez sebemenších problémů. V průběhu testování se nám ale zdálo, že telefon nám z rukou utíkal častěji, než jsme zvyklí. Záda telefonu si pamatují mastnotu a nečistoty opět o trochu více než jiné telefony. S ovládáním displeje jsme neměli žádné problémy – může za to úhlopříčka 5,2″ a poměrně tenké rámečky v okolí displeje. Váha 144 gramů je v dnešní době možná trochu vyšší, přesto v praxi žádné problémy nezpůsobuje. Celkově se nám Motorola Moto X (2014) po stránce konstrukce a ovládání zamlouvá.

Na trhu jsou navíc další dvě varianty – černá s koženými zády a bílá se zády z bambusu. Komu by tyto barevné varianty přesto nestačili, může využít službu Moto Maker, díky které lze vytvořit ještě další velmi zajímavé kombinace. Služba je dostupná například ve Velké Británii.

Choose the new Moto X

Choose the new Moto X

Hardware a displej

Vlajkový model od Motoroly rozhodně neudělá ostudu ani hardwarem v útrobách – pomyslným tažným motorem je známý čtyřjádrový procesor Snapdragon 801 od Qualcommu, který v kombinaci s 2GB RAM pamětí a grafickým akcelerátorem Adreno 330 zajistí dostatek výkonu i pro běh nejnáročnějších herních titulů. Námi testovaný model pak disponoval 16GB vnitřní pamětí, kterou ale bohužel nelze uživatelsky nijak doplnit a na majitele čeká něco málo přes 10 GB místa pro svá data. Zklamáním je hned z kraje kapacita baterie, která činí pouze 2300 mAh.

Motorola Moto X (2014) nabídne kromě Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac a Bluetooth 4.0 také NFC či LTE. Nejrychlejší datové přenosy běží na různých frekvencích podle dané verze telefonu. V případě verze pro Evropu jsou to použitelné 800/900/1800/2100 a 2600 MHz.

Špatně na tom není papírově ani 13MPx fotoaparát vzadu, který si poradí s automatickým HDR či pořizováním videa ve 4K.

Specifikace

  • displej: 5,2″, Full HD rozlišení (1920 x 1080 pixelů), AMOLED, Gorilla Glass 3
  • procesor: Qualcomm Snapdragon 801, 4 jádra, frekvence 2,5 GHz
  • GPU: Adreno 330
  • paměť: 2 GB RAM, 16/32 GB vnitřní
  • fotoaparát: 13 MPx, HDR, 4K video, 2 MPx přední
  • baterie: 2300 mAh
  • konektivita: Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0, NFC, LTE (800/900/1800/2100/2600 MHz u EU verze)
  • OS: Android 5.0
  • rozměry: 140,8 x 72,4 x 10 mm
  • hmotnost: 144 gramů

[aps_product_sz image=“https://www.svetandroida.cz/wp-content/plugins/sz-catalog-extend/catalog-default.png“ title=“Katalog Android zařízení“ subtitle=“Specifikace, recenze, galerie, video, hodnocení, porovnávání…“ desc=“Pro více informací navštivte náš katalog zařízení.“ button=“Zobrazit katalog“]

Displej

Motorola na rozdíl od většiny konkurence nesáhla po rozšířených IPS panelech, ale použila AMOLED displej (podobně jako Samsung). Díky tomu získává Motorola Moto X (2014) pestré barvy, skvělé podání černé a špatně na tom rozhodně nejsou ani pozorovací úhly či čitelnost na slunci (ta je ale spíše průměrná). Díky Full HD rozlišení je obraz také dostatečně jemný a problémy nedělalo ani automatické řízení jasu. Displej je velmi citlivý a přesný, což jsme u takto vybaveného modelu také čekali.

Motorola Moto X (2014) - displej - 1

Aktivní notifikace

Telefonu jsme vyčítali absenci notifikační diody, tu ale supluje aktivní displej či aktivní notifikace. Jak to funguje? V případě, že vám přijde libovolná notifikace, se tato informace zobrazí bílým písmem na displeji a její zobrazení se opakuje podobně jako u signálů notifikační diody. Díky přítomnosti AMOLED displeje by tento způsob notifikací neměl být tak energeticky náročný. V případě, že podržíte prst na ikonce dané notifikace, jsou zobrazeny detaily a tahem prstu lze přejít přímo do dané notifikace.

Motorola Moto X (2015) - aktivní notifikace

Druhé velmi dobré použití aktivního displeje – vždy, když telefon uchopíte, se displej rozsvítí. Podá vám tedy minimálně informace o čase, nechybí pak samozřejmě ani zmíněné informace o notifikacích. Není nutné připomínat, že právě zobrazení času bývá velmi často důvodem, proč z kapsy telefon vytahujeme a rozsvěcíme displej. To je s telefonem Motorola Moto X (2014) již minulostí.

Zvukový výstup a reproduktor

Po stránce zvukového výstupu do sluchátek nemáme co vytknout – zvuk je pro běžný poslech dostatečně kvalitní. Dobře jsou na tom také reproduktory, které hrají nahlas a hlavně kvalitně. Zvuk není ani při plné hlasitosti tolik zkreslený, jak to u mobilních telefonů bývá. Bohužel se nejedná o stereo reproduktory a do kvalit reproduktorů u HTC  One M9 či Sony Xperia Z3 ještě něco chybí.

Test výkonu (benchmarky)

Herní výkon

Výkonný čipset slibuje provoz i těch nejnáročnějších herních titulů na trhu. Postupně jsme vyzkoušeli hry Modern Combat 4, Modern Combat 5, Real Racing 3, N.O.V.A. 3 a Need for Speed: Most Wanted. Motorola Moto X (2014) ani v jednom případě nezaváhala a hraní bylo plynulé.

Konektivita

V prvních chvílích nebylo možné náš redakční telefon v českých sítích používat, je totiž určen pro americké sítě (Motorola XT1097). Telefon bylo nejprve nutné odblokovat, což se podařilo velmi snadno – je ovšem potřeba zaplatit přibližně 300 Kč (na internetu existuje spousta společností, které po uhrazení poplatků zašlou funkční kód). Poté jsme již s voláním a používáním sítě neměli problémy, fungovalo dokonce i LTE. Náš model od operátora AT&T (XT1097) podporuje pouze frekvence  700/850/1700/1800/1900/2100/2600 MHz, což znamená, že nelze využívat nejrozšířenější LTE na frekvencích 800 a 900 MHz. Model pro EU ovšem podporuje frekvence 800/900/1800/2100/2600 MHz, tedy vše potřebné pro LTE v našich končinách.

S příjmem Wi-Fi signálu nebyl problém, jen se nám anténa zdála o něco méně citlivá. Vyzkoušeli jsme také Bluetooth či NFC a opět žádné potíže. USB OTG bohužel telefon nepodporuje.

GPS

Lokalizaci polohy jsme používali takřka denně, a to jak v případě chůze a použití v Google Mapách, tak i v autě za použití aplikace Sygic. Fix polohy je při pravidelném používání vždy otázkou několika sekund, zaměření je poté přesné a spolehlivé.

Motorola Moto X (2014) - GPS satelity

Baterie a výdrž

O tom, že Motorola Moto X (2014) nenabídne nadprůměrnou výdrž na jedno nabití, nebylo pochyb ještě před samotným testováním. Baterie totiž dostala kapacitu pouze 2300 mAh, což je na 5,2″ Full HD displej – přiznejme si – zkrátka málo. A to se potvrdilo i v praxi, kdy jsme při stále aktivních datových přenosech, občasném brouzdání, volání a poslechu hudby měli velký problém vydržet vůbec do večera. Naše testy také prozradily, že výdrž baterie je bohužel spíše nižší. Výjimku tvoří sledování filmu, což je způsobeno technologií AMOLED v případě displeje. Ta je totiž velmi úsporná v případě tmavšího obrazu. Rozhodně vnímáme ale slabší baterii jako jeden z největších nedostatků jinak výtečného smartphonu.

Motoro Moto X (2014) - test výdrže
  • Hraní her – hra Modern Combat 4, poloviční jas, poloviční hlasitost, sluchátka
  • Přehrávání filmů – Full HD film Edge of Tomorrow, 2 Mbit/s
  • Surfování – prohlížeč Dolphin, refresh stránky Svět Androida po 15 sekundách, Wi-Fi připojení
  • Nabíjení – čas z 15 % na 100 % pomocí kvalitní 2A nabíječky

Uživatelské prostředí

Téměř čistý Android 5.0.2

Velkou zbraní telefonu Motorola Moto X (2014) je systém, který je od čistého Androidu jen mírně upraven. Jedná se především o některé šikovné funkce od Motoroly, zbytek prostředí je doslova „pure Android“. A to vítáme. Material Design v novém Androidu se nám líbí, stejně tak zbytek prostředí. Nové změny Androidu 5 jsme vám již představili například v recenzi nejnovějšího Nexusu 6 zde. Musíme ovšem upozornit na jeden důležitý nedostatek – jelikož není Motorola Moto X (2014) oficiálně určena pro český trh, jazykem systému je angličtina.

Rychlost a stabilita

Telefon s čistým Androidem (nejčastěji Nexus) si uživatelé pořizují zejména kvůli rychlým aktualizacím, čistému prostředí a pak také celkové rychlosti a plynulosti prostředí. Právě poslední tři vlastnosti platí skvěle i v případě telefonu Motorola Moto X (2014) – systém je bleskový a s pády aplikací jsme se také nesetkali. No, a jelikož náš testovací kousek již disponuje oficiálním Androidem 5, není na tom ani po stránce aktualizací špatně.

Ovládání hlasem a gesta

Jednou z úprav systému Android je hlasového ovládání a šikovná gesta. Motorola Moto X (2014) se po vzoru staršího bratříčka naučila rozpoznávat a identifikovat hlas majitele telefonu a ostatní ignoruje. Můžete tak dokonce učinit i při vypnutém displeji. Skvěle se tak hodí například příkaz „Find my phone“, který rozezvučí „zašantročený“ mobilní telefon. Samozřejmě musí být na dosah vašeho hlasu, při našem testování to ale fungovalo výborně. Užitečných příkazů je spousta – můžete například pořídit snímek,  zeptat se na aktuální čas, přehrát video na serveru YouTube, otevřít kalendář apod. K rozpoznávání a zpracování hlasu by měl být použit samostatný čip, takže by tato funkce neměla být náročná na baterii.

Mezi další užitečné prvky patří ovládání gesty. Například opakovaným otočením displejem vzhůru a zpět lze spustit aplikaci fotoaparátu, přejetím rukou až 15 cm nad displejem pak třeba utlumit budík. Přiblížením ruky k displeji můžete zobrazit displej a notifikace. Motorola zkrátka ukazuje, že do telefonu lze zakomponovat i užitečné funkce, které lze využívat každý den.

Kontakty, telefonování a klávesnice

Nový Android si bez problémů poradí s T9 vytáčením a k našemu překvapení i s českou diakritikou. Zbylá prostředí se pak nesou v duchu čistého Androidu. Přenos hlasu při volání probíhal standardně – byl dostatečně hlasitý a čistý.

Klávesnice je opět použita z čistého Androidu – vychází z předchozích verzí, dostala pouze mírně pozměněný design. Nabídne příjemné rozložení, přímý přístup k hlasovému zadávání, smajlíkům či psaní tahem. Český slovník je pak samozřejmostí. Scházely nám ovšem další znaky pod klávesami, s čímž většina volitelných klávesnic na Google Play nemá problém.

Motorola Moto X (2014) - klávesnice

Prostředí systému Android 5.0.2

 

Fotoaparát a natáčení videa

Na kvalitu fotografií u modelu Motorola Moto X (2014) jsme byli zvědavi – slabší modely od tohoto výrobce totiž příliš dobře nefotí, loňský model Moto X na tom naopak špatně nebyl. Nakonec se ukázalo, že Motorola Moto X (2014) fotí poměrně dobře, líbivým barvám pomáhá i automatický HDR režim. Ne jinak je na tom i Full HD video, která vypadá také dobře. Trochu se nám ale zdálo, že fotografiím chybí ostrost a ve více případech je viditelný nepříjemný šum, v horších podmínkách je tento jev ještě viditelnější. Fotografie a videa v originálním rozlišení naleznete zde.

Aplikace

Motorola Moto X (2014) - aplikace fotoaparátu-1

Fotografie

Video

Motorola Moto X (2014) – test kamery (4K)

Motorola Moto X (2014) - test kamery (4K)

Motorola Moto X (2014) – test kamery (Full HD)

Motorola Moto X (2014) - test kamery (Full HD)

Motorola Moto X (2014) – test kamery (Slow Motion)

Motorola Moto X (2014) - test kamery (Slow Motion)

Kdy, kde a za kolik?

Motorola Moto X (2014) je dostupná už i na našem trhu, nejedná se ovšem o oficiální distribuci (ta totiž u nás doposud není). Za telefon pak zaplatíte přibližně 12 tisíc v případě 16GB varianty. Nakupovat lze i v zahraničí, například v Amazonu vyjde tento přístroj o nějakou tu tisícovku levněji, horší už je to potom ale se zárukou.

Resumé

Vlajkový model od společnosti Motorola může zaujmout především ty, které Nexus 6 zklamal. Jelikož za zrodem obou telefonů stojí stejná společnost, pochlubí se téměř totožnou konstrukcí a hardwarem, nechybí ani čistý systém Android. Hlavní výhodou telefonu Motorola Moto X (2014) pak může být fakt, že displej zůstal na stále rozumné úhlopříčce 5,2″, zachovány tedy byly kompaktní rozměry.

Podíváme-li se na telefon samotný, tak nás opravdu oslovil – zpracování je výborné, výkonu je dostatek, výborný je i displej a systém Android 5.0 šlape jako hodinky. Oproti Nexusu 6 máme ještě výhodu v propracovaném rozpoznávání hlasu a vylepšeném aktivním displeji a notifikací.

Horší je to potom s výdrží na jedno nabití, za což může baterie s nízkou kapacitou 2300 mAh. Nepotěší ani jazyk systému, který nelze přepnout do češtiny, a musíte se spokojit s anglickými texty. Ten, kdo je zvyklý na notifikační diodu, nemusí přijít aktivnímu displeji úplně na chuť. Rozhodně bychom se za použití notifikační diody (či volbu její aktivace) nezlobili. Přístroj by totiž diodou disponovat měl, jen je jako v případě Nexusu 6 nepoužitelná pro notifikace. Poslední výtka směřuje k materiálu zadního krytu, který zachytává mastnotu a nečistoty více než jiné materiály.

Co říci závěrem? Motorola Moto X (2014) je skvělý přístroj, který nejvíce sráží fakt, že se na našem trhu oficiálně neprodává. To s sebou nese horší dostupnost, systém v angličtině a vyšší náklady na pořízení. Za cenu v zahraničí se rozhodně jedná o lákavou nabídku, cena na českém trhu je ale přeci jen vysoká – za méně peněz totiž dokážete pořídit například LG G3, který toho nabídne více.

Klady

+ Kvalitní zpracování a konstrukce.
+ Výborný AMOLED displej s Full HD rozlišením.
+ Čistý Android 5.0 Lollipop.
+ Velmi rychlé a plynulé prostředí.
+ Vysoký výkon.
+ Ovládání hlasem a gesty.
+ Aktivní displej a notifikace.

Zápory

– Slabší výdrž baterie.
– Systém je pouze v angličtině.
– Chybí notifikační dioda.
– Záda zachytávají prach.

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (37)