Majitelé telefonů Samsung Galaxy Nexus poslali Googlu petici za aktualizaci na Android 4.4

galaxy_notes

Konec minulého týdne přinesl pěkný příval poměrně zásadních novinek – dočkali jsme se pátého telefonu řady Nexus a Androidu 4.4 KitKat. Současně s tím přišly také informace, že aktualizaci na KitKat dostanou Nexus 4, Nexus 7 (2012 i 2013) a Nexus 10. Asi největší zklamání zažili majitelé Samsungů Galaxy Nexus – ačkoli jejich telefony s rezervou splňují minimální požadavky na nový systém, s aktualizací se pro ně nepočítá. Google toto rozhodnutí zdůvodnil tím, že „Galaxy Nexus, který se začal prodávat před dvěma lety, nespadá do 18 měsíčního aktualizačního „okna“, během kterého Google zajišťuje aktualizaci zařízení.“. Takový krok by byl pochopitelný, pokud by se jednalo o majoritní update, ale ne o minoritní „desetinkovou“ aktualizaci. Zákulisní zdroje tvrdí, že skutečnou příčinou je absence ovladačů, které výrobce čipu Texas Instruments neuvolnil.

Poptávka se setkala s nabídkou alespoň v případě pokročilejších uživatelů, kteří umí nahrávat alternativní firmwary, a během několika dnů se objevily hned dvě neoficiální ROMky s Androidem 4.4 pro Galaxy Nexus – SlimKat a „Shiny“. Zejména SlimKat prý funguje dobře a vadou na kráse jsou jen občasné problémy s grafikou. Tím se mimo jiné potvrdilo, že Galaxy Nexus Android 4.4 bez problémů zvládne.

Tisíce majitelů Samsungu Galaxy Nexus se ale nehodlaly smířit s faktem, že jim Google nepřinese oficiální KitKat, a připojily se k online petici, založené nespokojeným Maxem Duckwitzem. Od spuštění zaznamenala petice více než 14 tisíc podpisů a přes 3 400 komentářů, které Duckwitz vytiskl a poslal poštou viceprezidentovi Google Sundaru Pichaiovi. Celý balík vážil 1,3 kilogramů a na Pichaiově stole by měl přistát během následujících tří týdnů.

Petice majitelů telefonů Galaxy Nexus za aktualizaci na Android 4.4 Petice majitelů telefonů Galaxy Nexus za aktualizaci na Android 4.4

Je jisté, že Google má své důvody k tomu, proč se rozhodl neaktualizovat Galaxy Nexus na Android 4.4 a příčinou skoro určitě není hardwarová nedostatečnost tohoto mobilu. Bylo by proto dobré, kdyby Google poskytl veřejnosti dostatečné a úplné vysvětlení.

Zdroj: Android Headlines.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (23)