LG zůstalo samo. Je pro vás vyměnitelná baterie důležitá?

lg-g4-hands-battery-angle

Máme za sebou první třetinu roku 2015, během které představili své vlajkové lodě pro letošní rok velcí výrobci, jako jsou Samsung, HTC, Huawei a do jisté míry i Sony. Nová zařízení se od sebe liší v některých parametrech, ovšem na rozdíl od loňského roku mají jednu společnou vlastnost: uživatelsky nevyměnitelnou baterii. Samsung byl přitom dlouhé roky jedním z výrobců, pro jehož produkty byl snadno vyměnitelný akumulátor takřka typickým rysem.

Podobné to bylo s podporou paměťových karet, které se jako první vzdala zařízení řady Nexus, aby tento trend následovali další významní výrobci, jako jsou LG, Motorola, HTC a jiní. Nicméně s modely HTC One M8 a LG G3 se slot pro paměťovou kartu vrátil zpět do hry. To ovšem nelze říci o vyměnitelných bateriích.

LG G4 zůstal jedinou vlajkovou lodí s vyměnitelnou baterií LG G4 zůstal jedinou vlajkovou lodí s vyměnitelnou baterií

V loňském roce nabídl možnost výměny akumulátoru Samsung ve svých modelech Galaxy S5 a Galaxy Note 4. Kromě nich nechyběla tato možnost ani v případě domácího konkurenta – LG G3. U letošních novinek – Galaxy S6 a Galaxy S6 Edge – si majitelé baterii sami nevymění (tedy přesněji řečeno – ti zručnější možná ano, ale určitě ne tak snadno, jako v minulosti). Jediným výrobcem, který v tomto směru nabízí alternativu, je LG se svým modelem G4. Pokud tedy zákazník bude chtít špičkový model s možností výměny akumulátoru, zbývá mu jediná volba.

Samsung Galaxy S6 Edge výměnu akumulátoru nenabízí Samsung Galaxy S6 Edge výměnu akumulátoru nenabízí

Samozřejmě existují zařízení nižší třídy, která výměnu baterie podporují, nicméně na špici to vypadá tak, že většina výrobců od této možnosti postupně upustila. Jako by následovali Apple, u jehož telefonů iPhone nebylo možné vyměnit akumulátor nikdy.

Je poněkud paradoxní, že zatímco nároky na odběr elektrické energie rostou ruku v ruce s QHD obrazovkami, čtyř a osmijádrovými procesory, možnost snadného nahrazení zdroje energie postupně mizí v propadlišti dějin. Je tak otázkou, zda s vyměnitelnou baterií přijde ještě alespoň Samsung Galaxy Note 5, nebo jestli v tomto směru bude následovat cestu započatou modelovou řadou S6.

Jaké výhody přináší vyměnitelná baterie?

  • Pokud se vám v terénu telefon vybije, jednoduše nahradíte baterii za jinou – nabitou. Ne všude je k dispozici možnost nabíjet nabíječkou, navíc výměna baterie za plnou je rychlejší.
  • Každý akumulátor má určitou životnost. Poté, co jeho parametry klesnou, a přestane plnit svůj účel, ho může uživatel vyměnit během několika minut bez návštěvy servisu.
  • Možnost vypnout telefon v případě zamrznutí vytažením baterie.
Jedním z rysů Samsungu Galaxy Note 4 je vyměnitelná baterie Jedním z rysů Samsungu Galaxy Note 4 je vyměnitelná baterie

Jaké výhody přináší nevyměnitelná baterie?

  • Méně dílů, které mohou být poškozeny – zejména odpadá možnost zlomení západek zadního krytu.
  • Výrobce může své zařízení zeštíhlit.
  • Omezení průniku prachu a vlhka do telefonu.
  • Absence mezery zadního krytu, vypadá lépe z hlediska designu a tělo je pevnější.
Vodotěsné a prachuvzdorné telefony Sony výměnu akumulátoru nepodporují Vodotěsné a prachuvzdorné telefony Sony výměnu akumulátoru nepodporují

Je pro vás vyměnitelná baterie důležitá?

Nicméně je tu ještě jedna zásadnější otázka: je možnost výměny baterie pro zákazníky důležitým faktorem? Vyjádřete se v následující anketě a přidejte svůj názor do diskuze pod tímto článkem!

Z aplikace můžete hlasovat zde.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (72)