Jak vybrat mobilní telefon #3: Paměť (rady pro začátečníky)

Jak_vybrat_mobilní_telefon (3)

Po týdnu opět přicházíme s dalším dílem našeho seriálu „Jak vybrat mobilní telefon„, tentokrát se již nebudeme věnovat chipsetu, o jehož součástech byla řeč v předešlých dílech věnovaných procesoru a grafickému čipu. Namísto toho se zaměříme na parametry, které mohou být pro řadu uživatelů ještě důležitější než použitý chipset. Dnešní díl ponese název paměť. Něco málo si tak řekneme o operační paměti RAM a zaměříme se také na problematiku interního úložiště a paměťových karet.

Nepodceňujte operační paměť

Operační paměť nebo chcete-li RAM je jednou z velmi důležitých součástí nejen mobilních telefonů. Oproti paměti v podobě interního úložiště poskytuje kratší přístupové časy a rychlejší přenos dat. Dalším rozdílem je pak fakt, že informace se v ní uchovávají pouze krátkodobě a po odpojení od napájení ztrácí veškerá data v sobě. Operační paměť si spravuje sám operační systém a slouží jako prostor k uchování spuštěných aplikací, případně procesů. Zjednodušeně řečeno – v operační paměti telefonu se nachází v první řadě aktivní systémové součásti/procesy a v řadě druhé aplikace spuštěné uživatelem samotným.

operační paměť

Pokud systém telefonu usoudí, že nemá dostatek volné operační paměti RAM, začne ukončovat nejdříve nepotřebné procesy a následně i procesy na pozadí. Jistě jste se někdy v minulosti setkali například s tím, že jste na telefonu hráli nějakou hru (či měli spuštěnou jinou náročnou aplikaci) a po jejím ukončení jste museli chvilku počkat, než se znovu načetla domovská obrazovka telefonu – to je jedním z typických jevů, kdy telefon potřeboval k bezproblémovému běhu dané aplikace uvolnit více operační paměti, a tak byl nucen ukončit aplikaci launcheru. V případě, že je systém špatně optimalizovaný, špatně pracuje s operační pamětí nebo ji již nemá kde uvolnit, se setkáváme se záseky či i pády aplikací.

2 GB RAM – optimum nebo minimum?

Z velikosti operační paměti se, zejména v nižší střední třídě, stává jeden z rozhodujících faktorů při výběru telefonu. V současnosti totiž začínají 2 GB RAM pronikat i mezi telefony s cenou jen o něco málo přesahující 4 tisíce korun. Na trhu však najdeme velké množství telefonů, u nichž operační paměť nepřesáhne 1 GB. Ne, že by telefony s takto velkou RAM byly v zásadě nepoužitelné, velmi u nich však záleží na optimalizaci systému a rozsáhlosti výrobcem dodané uživatelské nadstavby. Bohužel, v kategorii telefonů s 1 GB RAM se jen velmi těžce hledají takové, které by velikost operační paměti nelimitovala.

samsung-memory

O poznání lepší je situace u telefonů se 2 GB RAM. Pokud výrobce při optimalizaci systému něco vyloženě nepokazí, jedná se o naprosto dostatečnou hodnotu pro většinu uživatelů. Pokud se však výrobci nepodaří systém dostatečně dobře odladit, nepomohou ani 3 nebo 4 GB RAM, které se v současnosti nalézají zejména v telefonech vyšší třídy.

Aby si toho telefon hodně pamatoval

Zapomínat však nesmíme ani na paměť pro uživatelská data. Tu v telefonech můžeme najít dvojího typu. Prvním je eMMC, takzvané interní úložiště, kterým disponuje každý telefon, druhým typem úložiště je pak paměťová karta – tu současné telefony využívají ve formátu microSD a u řady výrobců zažívá pozvolný ústup. Mezi výrobce, kteří se nechali slyšet, že své vlajkové modely nebudou osazovat slotem na microSD, patří například čínský drak Xiaomi, ovšem například také Samsung se u aktuální generace své vlajkové lodi Galaxy S6 od paměťovek odvrátil.

Transcend-emc

Možná si říkáte, z jakého důvodu výrobci od microSD karet upouští? Vždyť se jedná o snadný a především levný způsob, jak zvětšit prostor pro uživatelská data. Hlavním důvodem je mnohem nižší rychlost paměťové karty v porovnání s interním úložištěm a s tím spojené pomalejší přístupové časy. Díky tomu se obsah uložený v paměti samotného telefonu může načítat, s ohledem na svou velikost a rychlost použité microSD karty, mnohem rychleji než ten na paměťové kartě.

Samotný Google paměťové karty dlouho bojkotoval a nejen že je nenabízely telefony z programu Nexus, ale také byla částečně omezena jejich funkčnost v čistém Androidu. S příchodem Androidu 6.0 Marshmallow se toto sice mění a paměťová karta lze použít i jako interní úložiště, neznamená to však, že by Google změnil názor o 180°. Důvodem pro tento krok jsou telefony pro rozvojové trhy z programu Android One, u kterých hraje hlavní roli cena. Větší interní úložiště totiž vyjde mnohem dráž než paměťová karta, a tak mají tyto telefony obvykle malé interní úložiště kombinované se slotem pro microSD.

Některé telefony již nyní umožňují například přesun dat z interního úložiště na paměťovou kartu, v tomto případě je potřeba v první řadě vybírat kvalitní paměťové karty, které nabízí co nejvyšší rychlost čtení a zápisu. I tak ale mějte na paměti, že microSD karta nikdy nebude fungovat stejně rychle jako interní úložiště. Při použití pomalé paměťové karty se tak můžete v lepším případě setkat s pomalejším načítáním například fotografií a videí v galerii. Pokud na takovouto kartu přesunete také data aplikací, je velmi pravděpodobné, že vás potká i sekání dané aplikace. Před výběrem paměťové karty tak doporučujeme prostudovat článek, který jsme konkrétně tomuto tématu již věnovali.

Při výběru telefonu mějte také vždy na paměti, že výrobcem udávaná kapacita paměti se od prostoru pro vaše data a aplikace liší. Část této paměti totiž zabírá systém a předinstalované aplikace, které nelze odstranit. Skutečná kapacita paměti je u každého telefonu jiná a rozdíly mohou být poměrně značné. U některých telefonů si systém vystačí třeba se 2 GB a jinde jich spolkne klidně 8. Je tak naprosto běžné, že telefon s 16GB úložištěm ve skutečnosti uživateli nabídne pouze 12 GB prostoru.

Co nás čeká příště?

V příštím díle již komponenty určující výkon telefonu definitivně opustíme a pro změnu se budeme věnovat displejům. Popíšeme si základní technologie displejů a řekneme si něco o jejich výhodách a nevýhodách. Nezapomeneme ani na fenomén současné doby – vysoké rozlišení, které by některým telefonům mohl závidět kdejaký televizor.

Všechny díly seriálu „Jak vybrat mobilní telefon“

Vašek Švec
O Autorovi - Vašek Švec

Vaška prakticky od dětství zajímaly nové technologie, ať už se jednalo o telefony, počítače či třeba auta. V době, kdy většina jeho kapesného padla na… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (8)