Huawei P8 Lite: Klenot ze střední třídy dokořeněný příznivou cenou (recenze)

Huawei P8 Lite titul

U výrobců chytrých telefonů se v poslední době rozmohl trend, kdy se snaží z jejich vlajkového modelu vytěžit maximum a tak na trh uvádí také modely, které sice nabídnou podobný vzhled i název jako vlajkový model, avšak cena takovéhoto telefonu je o poznání nižší. Nižší cena je ale vykoupena o poznání horší výbavou, a tak se tyto telefony obvykle řadí do záplavy smartphonů střední třídy. Jediné, čím vyčnívají, je právě jejich název. Bude podobný případ i Huawei P8 Lite, nebo nabídne něco navíc, čím se odliší a vyvýší se nad své konkurenty? To se dozvíte v naší recenzi!

Obsah recenze

Obsah balení

Huawei P8 Lite k nám dorazil ve stylové krabičce, která je orientovaná na šířku a do níž se telefon poněkud netradičně vsunuje. Bohužel kus, který jsme měli k dispozici, dorazil bez jakéhokoli příslušenství, a tak nemůžeme obsah prodejního balení nijak posoudit.

Huawei P8 Lite balení

Vzhled a dílenské zpracování

Telefon se prodává ve dvou barevných variantách, přičemž testované bílé s rámem ve zlatavé barvě podlehne zpravidla nejedna žena či dívka. Vedle ní existuje telefon také v černé variantě, která se spíš zalíbí konzervativnějším uživatelům. Vzhled telefonu Huawei P8 Lite se pak nese v duchu vlajkového modelu P8 a je jedním slovem povedený. Čelní stranu překrývá tvrzené krycí sklo Gorilla Glass 3, okolo nějž mírně vystupuje rámeček, který jej chrání před poškrábáním při položení telefonu displejem dolů na rovnou plochu. Ve spodní části přední strany se nalézá pouze lesklé logo výrobce, hardwarové ovládací klávesy zde nečekejte. Displej je lemován černým rámečkem, díky němuž telefon ve vypnutém stavu vypadá, jakoby měl jen minimální okraje, škoda, že Huawei displej po přední straně skutečně takto neroztáhl. Nad displejem pak nalezneme běžnou sestavu telefonního reproduktoru, notifikační LED diody, 5MPx fotoaparátu a senzoru přiblížení spolu se světlocitlivým pro regulaci jasu.

Huawei P8 Lite přední strana

Záda telefonu zaujmou povrchem připomínajícím broušený hliník, ačkoli se jedná pouze o jeho imitaci, telefonu tato úprava rozhodně sluší, povrch je příjemný na dotyk a příliš neláká otisky prstů. Zajímavé designové řešení přináší oblast fotoaparátu. V horní části zad se totiž nalézá tenký proužek skla, pod nímž se nalézá čočka fotoaparátu a přisvětlovací LED dioda. Byť je tento proužek tvořen odolným krycím sklem Gorilla Glass 3, není nijak zapuštěn pod rovinu zad, kvůli čemuž jsme měli trochu obavy o jeho poškrábání, zvlášť v oblasti samotného fotoaparátu. Dokola telefonu je zlatavý rám, který sice na první pohled připomíná kov, ale jedná se o plast. Nicméně natolik dobře zpracovaný, že jsme se na něj museli nejdříve patřičně zaměřit, abychom jej odhalili. Na pravém boku přístroje se nachází kolébka hlasitosti a zapínací tlačítko, a vedle nich zde nalezneme také dvojici šuplíčků. Zatímco jeden slouží pro primární micro SIM, u druhého si musí uživatel zvolit, zda jej osadí microSD paměťovou kartou či druhou SIM kartou, avšak tentokrát již menšího nano formátu. Na horní straně telefonu se nalézá sekundární mikrofon a zdířka pro 3,5mm jack konektor, zatímco na spodu telefonu nalezneme microUSB obklopené žebrovanými mřížkami.

Huawei P8 Lite záda

Co se zpracování týče, nemáme si nač stěžovat. Byť je celý telefon z plastu, v ruce rozhodně nepůsobí lacině, ba právě naopak. Pokud telefon srovnáme s konkurenty z podobné cenové hladiny, bude Huawei P8 Lite nad většinou své konkurence kralovat a svému uživateli přinese pocit prémiového telefonu. Nerozebíratelná konstrukce sebou nese výhodu v podobě bezchybného lícování a slušné pevnosti bez nežádoucího vrzání. Vzhledem k hranatým tvarům a přece jen ne úplně nejmenším rozměrům telefon nemusí hned padnout do rukou každému, většinou se však bude jednat pouze o čas, než si na tvary smartphonu zvyknete.

Huawei P8 Lite – první pohled

Huawei P8 Lite - první pohled

Fotogalerie telefonu Huawei P8 Lite

Hardware a displej

Stylové telefony zpravidla nenabízí nijak zvlášť zajímavé hardwarové parametry, v případě Huawei P8 Lite však tato premisa rozhodně neplatí. Telefon v sobě totiž ukrývá chipset z dílny společnosti Huawei – HiSillicon Kirin 620. Tento 64bit chipset vyrobený 28nm technologií disponuje osmi jádry Cortex-A53 taktovanými na 1,2 GHz a grafickým čipem Mali-450MP4. Velkým plusem je pak použití 2GB operační paměti RAM. Interní úložiště nabídne kapacitu 16 GB, přičemž dostupných je něco málo přes 10 GB. Interní úložiště je naštěstí rozšířitelné o microSD paměťovou kartu, ovšem pouze za předpokladu, že v telefonu nehodláte provozovat dvě SIM karty zároveň, jelikož si musíte zvolit, zda druhý slot telefonu osadíte nano SIM či právě microSD kartou. Paměťovou kartu můžete zvolit také jako primární úložiště. Hlavní fotoaparát disponuje rozlišením 13 MPx a světelností objektivu f/2.0, zatímco přední kamerkou pořídíte až 5MPx snímky. Tenký a stylový design si zde vybral oběť v podobě kapacity použité integrované baterie, ta činí pouze 2200 mAh.

Huawei P8 Lite specifikace v bodech

    • displej: 5″, IPS, HD rozlišení
    • procesor: HiSillicon Kirin 620, 64bit, 8 jader Cortex-A53, 1,2 GHz
    • GPU: Mali-450MP4
    • RAM: 2 GB
    • úložiště: 16 GB, rozšířitelné o microSD (až 32 GB)
    • fotoaparát: zadní 13 MPx, BSI, f/2.0, přední 5 MPx
    • baterie: 2200 mAh, Li-Ion
    • konektivita: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.0, LTE, GPS + GLONASS, NFC
    • OS: Android 5.0
    • rozměry: 143 x 70 x 7,7 mm
    • hmotnost: 131 gramů

[aps_product_sz image=“https://www.svetandroida.cz/wp-content/plugins/sz-catalog-extend/catalog-default.png“ title=“Katalog Android zařízení“ subtitle=“Specifikace, recenze, galerie, video, hodnocení, porovnávání…“ desc=“Pro více informací navštivte náš katalog zařízení.“ button=“Zobrazit katalog“]

Displej

Huawei P8 Lite nabízí IPS displej o velikosti 5″ a vzhledem k této úhlopříčce i o rozumném HD (1280 x 720 px) rozlišením. Daná kombinace úhlopříčky a rozlišení znamená, že displej má naprosto dostatečnou jemnost obrazu 294 ppi (pixelů na palec). Už tak poddimenzovanou baterii tak alespoň zbytečně nezatěžuje energeticky náročný displej s nesmyslně vysokým rozlišením. K pozorovacím úhlům displeje nemáme výhrad. Co se týče barevného podání, to je například při prohlížení fotografií věrné, avšak někdo by možná ocenil trochu výraznější barvy. Ocenit pak musíme možnost snadné úpravy teploty barev. Ani čitelností na slunci nepatří displej telefonu Huawei P8 Lite mezi premianty, pokud se však nenacházíte za letního dne na přímém slunci, jsou údaje na něm čitelné.

Huawei P8 Lite displej

Zvukový výstup a reproduktor

Byť se na spodní straně telefonu nachází dvojice mřížek, hlasitý reproduktor se ukrývá pouze pod jednou z nich. To však nemusí většinu uživatelů vůbec mrzet, jelikož zvuk, který tento jediný reproduktor produkuje je vysoce nad standardem běžných telefonů. Zvuk dokáže být velmi hlasitý a v rámci možností i kvalitní s jasně patrným náznakem basů, ani při vyšších hlasitostech reproduktor nerezonoval. Svůj podíl na nadprůměrně kvalitní reprodukci zvuku má nejspíš komůrkový systém, kterým se v případě hlasitého reproduktoru tohoto telefonu výrobce chlubí. Huawei P8 Lite nezklame ani zvukovým výstupem skrze 3,5mm jack konektor, i tím se totiž řadí k jasnému nadprůměru a ve spojení s kvalitním přehrávačem a sluchátky tak tento smartphone dokáže uspokojit nejednoho hudebního fanouška.

Huawei P8 Lite hlasitý reproduktor

Testy výkonu (benchmarky)

Telefon Huawei P8 Lite jsme podrobili také obvyklé sestavě benchmarků pro otestování jeho výkonu:

Herní výkon

Chipsetu HiSillicon Kirin 620 dodává grafický výkon čtyřjádrový čip Mali-450MP4. Jedná se sice již o poměrně starší řešení, nicméně díky použití displeje o rozlišení „pouze“ 1280 x 720 px si na telefonu zahrajete i na výkon náročnější tituly. Telefon nás po nepříliš přesvědčivých výsledcích syntetických benchmarků svým herním výkonem vcelku mile překvapil. S akční peckou Modern Combat 5: Blackout si poradil bez větších problémů, menší záškuby byly již tradičně pozorovatelné pouze při načítání další části pasáže. Žádný problém jsme nepozorovali ani při hraní závodů Real Racing 3. Největší překvapení nám však telefon připravil u hry XCOM: Enemy Within, u které se často zapotí i mnohem dražší přístroje, ta totiž byla i přes mírně snížený framerate bez větších problémů hratelná.

Konektivita

V oblasti bezdrátové konektivity Huawei P8 Lite značně vyčnívá nad svou konkurencí. Vedle Wi-Fi 802.11 a/b/g/n a Bluetooth 4.0 se může pochlubit také přítomností NFC čipu. Pro dnešní dobu nezbytná LTE konektivita v sobě zahrnuje frekvenční pásma 800/900/1800/2100/2600 MHz, použití rychlého mobilního datového připojení je tedy v rámci ČR naprosto bezproblémové. V telefonu můžete provozovat souběžně dvě SIM karty, tedy za předpokladu, že jej namísto druhé SIM raději neosadíte paměťovou kartou. Huawei P8 Lite je dual SIM standby, přičemž rychlá mobilní data můžete pomocí něj čerpat pouze z jedné SIM karty.

GPS

Spokojeni jsme byly také s možnostmi určování polohy. Vedle klasické GPS s podporou A-GPS telefon podporuje také ruský poziční systém GLONASS a geocachery rozhodně potěší také přítomnost digitálního kompasu. První fix polohy proběhl rychle a během testování jsme nezaznamenali žádné potíže s určováním polohy. Telefon jsme používali také jako navigaci v automobilu ve spojení s aplikacemi Sygic a Mapy Google, ani zde telefon v nejmenším nezaváhal.

Baterie a výdrž

Dostáváme se k Achillově patě celého telefonu. Zabudovaná baterie s kapacitou 2200 mAh nás strašila ještě před začátkem samotného testu, přičemž jsme měli vážné obavy, aby s telefonem bylo možné bez omezení absolvovat alespoň jeden pracovní den. Naše obavy se naštěstí naplnily jen z části. Během testování se nám ani při náročném pracovním dni nestalo, že by nás telefon nechal na holičkách, každodennímu nabíjení se však vyhnou nejspíš jen ti největší šetřílci energie. V telefonu pochopitelně nechybí ani správce napájení, ve kterém si může uživatel nastavit profil spotřeby energie.

Na telefonu jsme rovněž provedli řadu testů, simulujících výdrž baterie při různém použití. Při všech testech byl jas obrazovky na maximu a telefon měl zapnutou Wi-Fi

  • Přehrávání videa – HD (720p) video vydržel telefon přehrávat 4 hodiny 40 minut
  • Hraní her – náročnější 3D hru si na telefonu Huawei P8 Lite zahrajete 2 hodiny a 40 minut
  • Prohlížení webu – při prohlížení webu s automatickou aktualizací stránky po 15 vteřinách se baterie odporoučela po 4 hodinách

Huawei P8 Lite výdrž baterie

Uživatelské prostředí

Telefon je již z výroby vybaven operačním systémem Android 5.0.2 Lollipop, nad nímž běží grafická nadstavba Emotion UI 3.1. Ta prostupuje celým systémem a mění jej prakticky k nepoznání. Celkově pak prostředí připomíná například známou nadstavbu MIUI, stejně jako nadstavba od Xiaomi je také EMUI velmi rozsáhlé a poměrně hodně barevné prostředí a její výchozí launcher postrádá menu aplikací. Pokud by se vám výchozí schéma systému nelíbilo, můžete si jej přizpůsobit prostřednictvím stažitelných témat. Panely oznámení a rychlých přepínačů jsou odděleny podobně jako u starších verzí Androidu, notifikace se řadí na časové ose. V systému, respektive jeho nadstavbě, je zabudována celá řada doplňkových funkcí a užitečných nástrojů. Vedle, dnes již obvyklého, zapnutí displeje poklepáním můžete nakreslením předvoleného písmena na zhasnutý displej rovnou spustit konkrétní aplikaci. V zimě zase oceníte režim ovládání telefonu v rukavicích. Telefon s úhlopříčkou 5″ se dnes sice řadí spíše mezi ty menší, avšak pokud byste i tak měli s ovládáním jednou rukou problém, přejetím po trojici softwarových kláves naspodu displeje zmenšíte obraz do okna tak, abyste na něj bez jakéhokoli problému dostali. Snadnější ovládání systému jednou rukou umožňuje také plovoucí tlačítko. Pokud vám například nevyhovuje rozložení softwarových kláves, můžete si jej v nastavení přizpůsobit dle svého a dokonce přidat klávesu pro rychlé otevření panelu oznámení. Užitečnou se nám jeví také aplikace Správce telefonu, která v sobě obsahuje řadu nástrojů. Za zmínku stojí například propracovaná správa datového provozu, kdy lze jednotlivým aplikacím dát či naopak odebrat přístup k datům skrze mobilní nebo Wi-Fi síť. Mezi další nástroje pak patří kupříkladu filtr obtěžování, správce vyskakovacích oken nebo zámek aplikace.

EMUI 3.1 jako celek můžeme rozhodně jen pochválit, byť se jedná o velmi rozsáhlou nadstavbu, působí svěže a uceleně. Nemusí se sice trefit do vkusu všem uživatelům, ale své příznivce si dozajista najde, a to právem. Pochvalu si zaslouží také optimalizace, systém běžel naprosto svižně a za celou dobu testování jsme se nesetkali se záseky či pády aplikací. Svou zásluhu na tom zajisté mají také 2 GB RAM, přičemž v průměru si systém řekl přibližně o 900 MB a zbytek nechal k dispozici jednotlivým aplikacím, díky tomu fungoval multitasking naprosto plynule i mezi náročnějšími aplikacemi.

Fotoaparát a natáčení videa

Telefon se pyšní fotoaparátem se 13MPx BSI senzorem a světelností objektivu f/2.0 přičemž video zvládne zaznamenávat maximálně ve FullHD při 30 fps. Přední fotoaparát má rozlišení 5 MPx. Papírové předpoklady má sice hlavní fotoaparát slušné, avšak výsledky, které podává, zůstaly mírně za našimi očekáváními. Největší problém fotoaparátu spočívá v barevném podání, jelikož produkované snímky trpí na vybledlé barvy. Problémy pak fotoaparátu činí také protisvětlo, naopak s horšími světelnými podmínkami se Huawei P8 Lite vypořádal na poměry telefonů střední třídy vcelku slušně. Celkově by se pak fotografické schopnosti telefonu daly označit jako lehce nadprůměrné.

Aplikace fotoaparátu

Předinstalovaná fotoaplikace je jednoduchá na obsluhu a nabízí i řadu nastavení a efektů. Za zmínku pak stojí především možnost pořídit časosběrné video. Chybět ovšem nemůže ani HDR, panorama či řada filtrů a automatických vylepšení v podobě vyhlazení obličeje při pořizování selfie fotografií.

Ukázkové snímky

Ukázka videa

Huawei P8 Lite – ukázkové video

Huawei P8 Lite - ukázkové video

Kdy, kde a za kolik

Telefon Huawei P8 Lite lze na našem trhu dle serveru Heureka.cz zakoupit za přinejmenším zajímavou průměrnou cenu 6000 Kč s DPH.

Závěr

Huawei P8 Lite pro nás představuje velmi příjemné překvapení. Výrobce dokázal přijít s vlastním stylovým a neotřelým designem, který navíc zkombinoval s přiměřenou hardwarovou výbavou, která zvládne uspokojit většinu současných uživatelů. Tyto dvě skvělé ingredience následně dokořenil příznivou cenou a rázem zde máme telefon, který má potenciál stát se skvělou volbou pro širokou masu obyvatel. Vedle stylového vzhledu a dostatečného hardwaru pak telefon dokáže zaujmout také povedenou a především propracovanou nadstavbou EMUI 3.1 v kombinaci s rychlým a hladkým během samotného systému. Konstrukce telefonu sice využívá vedle tvrzeného skla pouze plasty, i tak ale působí velmi kvalitně a uživatel má z telefonu Huawei P8 Lite dojem mnohem dražšího zařízení. Velmi mile nás pak telefon překvapil při přehrávání hudby, jak prostřednictvím 3,5mm jacku a sluchátek, tak skrze hlasitý reproduktor. Vyzdvihnout musíme také příkladnou bezdrátovou konektivitu v čele s NFC, rychlou Wi-Fi a LTE s podporou všech českých pásem.

Vyloženým negativem a hlavní slabinou celého telefonu je vestavěná baterie s opravdu malou kapacitou. Na druhou stranu, pokud jste zvyklí dávat telefon přes noc na nabíječku, nebudete mít většinou s výdrží telefonu problém. Další vyložené zápory se pak hledají s obtížemi. Zmínit můžeme například menší zklamání z fotoaparátu. Telefon také příliš nepotěší příznivce čistého Androidu 5.0 a material designu, a to právě kvůli rozsáhlé nadstavbě. Toto však záleží na vkusu každého uživatele. Ocenili bychom také o něco vyšší maximální jas displeje.

Klady

+ Příznivá cena.
+ Dostatečně výkonný hardware.
+ Plynulý Android 5.0 a propracovaná nadstavba EMUI 3.1.
+ Kvalitní zpracování.
+ Stylový vzhled.
+ Kvalitní zvukový výstup.
+ Široká bezdrátová konektivita.

Zápory

– Malá kapacita baterie.
– Sdílený slot pro druhou SIM a microSD kartu.
– Pro někoho možná příliš agresivní nadstavba.
– Nepříliš přesvědčivý fotoaparát.

Za zapůjčení děkujeme společnosti Huawei.

Vašek Švec
O Autorovi - Vašek Švec

Vaška prakticky od dětství zajímaly nové technologie, ať už se jednalo o telefony, počítače či třeba auta. V době, kdy většina jeho kapesného padla na… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (33)