Greenify vs. Doze: Je Greenify ještě vůbec k něčemu?

android 6.0 návod – Náhled

Spousta uživatelů zná Greenify jako populární aplikaci, která díky násilnému uspání dokáže uspořit baterii telefonu. Android 6.0 však přináší svůj vlastní integrovaný spořič energie Doze. Jsou tedy aplikace jako Greenify na novějších zařízeních vůbec potřeba?

Jak funguje Greenify?

Pokud jste ještě neměli tu čest, Greenify je bezplatná aplikace pro kontrolu ostatních aplikací a jejich nastavení v Android zařízení, která za pomocí omezení ruchu na pozadí šetří baterii. Aplikací typu Greenify je mnohem více – mezi nimi také stejnojmenná aplikace nativní funkce Androidu 6 Doze. Greenify bylo dříve dostupné pouze pro uživatele s rootem, nyní je však dostupná všem uživatelům.

Jestliže používáte určitou aplikaci, je to pravděpodobně proto, že vás v danou chvíli zajímá její obsah. Spuštěná aplikace však kvůli mnohdy zbytečným notifikacím a upozorněním může běžet na pozadí – ačkoli o reklamní upozornění nebo lákání k opětovnému spuštění už nestojíte. Greenify vámi vybraným aplikacím udělí stopku a s menším nárokem na chod systému tak šetříte baterii.

Výhody

+ Je aktivní i při používání zařízení.
+ Uspané aplikace zůstanou uspané, dokud jejich aktivitu opět nepovolíte.

Nevýhody

-Uspané aplikace jsou kompletně neaktivní a nedočkáte se ani důležitých notifikací.

Jak funguje Doze?

Nikoli aplikace Doze, ale Doze obsažený v systému Android 6 a výše, funguje na podobném principu jako Greenify – je však o něco chytřejší. Android Marshmallow dokáže rozpoznat, kdy vaše zařízení opravdu nepoužíváte. Pokud zařízení nečinně leží na stole, přichází na řadu aktivace funkce Doze, která zařízení nasadí jakýsi „úsporný režim“. Výsledkem je zjednodušeně zredukování spotřeby baterie při klidovém režimu.

Doze se ale od Greenify samozřejmě liší – celý proces je zautomatizovaný a žije si svým vlastním životem. Nemusíte nastavovat aplikace, dělat seznam povolených nebo nežádoucích procesů – zkrátka si jen užíváte ušetřené energie. Funkce obsažená v systému rovněž nejde do extrémů a aplikace úplně nezneškodní, jako to dělá to Greenify.

Android 6.0 Marshmallow – první pohled

Android 6.0 Marshmallow - první pohled

Výhody

+ Vše se děje automaticky.
+ Výrazná redukce baterie například přes noc bez toho, aniž byste museli něco zapnout.

Nevýhody

-Funkce se spustí pouze pokud je telefon úplně v klidu, ne jen v případě ztmavené obrazovky.

Závěr

Doze je funkce, nad kterou zkrátka nemusíte přemýšlet – prostě je a dělá svou práci. Greenify oproti tomu nabízí úsporu i při běžícím zařízení, vše se však musí zadat manuálně. Obě funkce můžete samozřejmě využívat současně, otázkou však zůstává: Je Greenify efektivní i pro zařízení s Marshmallow a Doze stejně, jako je pro uživatele bez nejnovějšího Androidu?

Odpověď zní ano, Doze zkrátka Greenify zcela nenahradí – nemá to však ani v plánu. Úspora s Doze probíhá jen v určité okamžiky, kdežto za pomoci aplikace a vašeho nastavení dosáhnete úspory baterie i při samotném používání zařízení. Pokud vám tedy nevadí pohrát si s nastavením, Greenify doporučujeme i uživatelům s Androidem 6.

Greenify
Greenify

Jste uživatelem Greenify či podobné aplikace?

Zdroj: AP.

Johanna Kovaczicz
O Autorovi - Johanna Kovaczicz

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (10)