Battery Stats Plus – Mějte výdrž vašeho telefonu pod kontrolou

battery_320x210

Dalo by se říci, že od té chvíle, co přišly na trh první chytré telefony, přišel s nimi i jeden velký problém – baterie. Bohužel ani po sedmi letech nemůžeme říci, že jsme se vrátili do starých kolejí, tedy jen co se výdrže na jedno nabití týče. Samozřejmě nedoufáme ve 14denní výdrž, ani v týdenní, ale nabíjet telefony mnohdy i 2x/3x za jediný den je prostě špatné a pro mnohé nedostačující. Situace se sice již zlepšuje a současné vlajkové lodě výrobců telefonů nabízejí delší výdrž, avšak stále to není ono a hlavně – ne každý si může dovolit měnit telefon každý rok jen kvůli dvěma hodinám výdrže baterie navíc.

531128_255983551194424_677746109_n

Proto se hledají způsoby, jak baterii co nejvíce ulevit a prodloužit tak její výdrž. Existuje mnoho aplikací, které slibují navýšení výdrže, my jsme se však rozhodli pro aplikaci, která nic neslibuje, pouze vám umožní detailně sledovat, která aplikace dává vaší baterce zabrat. Díky detailnímu analyzování vašeho telefonu tak můžete sami a mnohdy efektivněji zajistit to, že vám telefon vydrží nějakou tu hodinku navíc. Ukážeme vám tedy, proč je Battery Stats Plus lepší než ostatní. Aplikaci jsme zkoušeli primárně na telefonu s verzí Androidu Jelly Bean. Vyzkoušeli jsme také telefon s Android KitKat, avšak zde jsme příliš nepochodili. Android KitKat tuto aplikaci bohužel blokuje.

Battery Stats Plus – základní obrazovka

Ihned při spuštění aplikace jste upozorněni na to, že data mohou být nepřesná. Tak to samozřejmě nezůstane napořád, stačí nechat aplikaci jeden nebo dva dny běžet, aby si mohla sesbírat potřebná data, a poté již uvidíte přesnější výpočty a statistiky.

2014-07-09 19.37.33

Na první obrazovce uvidíme základní informace o baterii telefonu a tedy kromě procentuální úrovně nabití také za jak dlouho se baterie vybije, dobu výdrže baterie od posledního nabíjení, voltáž/teplotu a průměrnou voltáž/teplotu. Schválně jsem nezmínil položky, které mají v závorce cloud. Aplikace je totiž propojená se svým vlastním úložištěm, kam odesílají data uživatelé, a vytvářejí tak databázi a přehled pro ostatní. Díky tomu můžete porovnat vaše výsledky s ostatními a odhalit případnou nesrovnalost a nějakou chybu nebo dokonce závadu. Své výsledky do cloudu je možné odesílat anonymně, nebo pod nějakou přezdívkou či pravým jménem. Záleží na vás. Na hlavní obrazovce naleznete ještě položku Recharge, která zobrazuje historii nabíjení telefonu. Aplikace vám ukáže graf, kdy byl telefon připojen k nabíječce, kdy odpojen, zapnut nebo vypnut.

2014-07-10 19.56.08

Battery Stats Plus – battery usage

Baterry Stats Plus nabízí 9 dalších záložek, které vám pomohou ovládnout vaší baterii. Jako první tu máme „Battery usage“ nebo-li využití baterie. Celkem standardní položka, kterou dokonce nabízí sám Android, takže nic výjimečného, avšak chybět nemůže. Aplikace ale umožňuje pro všechny záložky použít filtr, kterým můžete zobrazit pouze vaše aplikace a skrýt tak systémové programy, naopak, nebo dohromady, dle vaší libosti. Přes filtr si máte možnost nastavit také periodu nebo kolik aplikací se vám má ukázat.

2014-07-09 20.02.53

8 dalších položek

Jak jste si mohli všimnout na některém z obrázků, kromě využití baterie se můžeme do této problematiky ponořit ještě o něco hlouběji a podívat se, které aplikace využívají procesor, síť (Wi-Fi i mobilní internet), GPS, senzory a tak dále. Podle vámi zvolené periody se můžete také například podívat, jak často jste měli zapnutý displej, kolik času jste provolali nebo jak dlouho hledal telefon signál či jak dlouho máte zapnutý Bluetooth.

2014-07-10 19.46.14

Draining Apps – žrouti baterie

Nejzajímavější položkou nejspíše ale bude Draining Apps. V ní totiž naleznete největší „žrouty“ baterie. A když už máte tyto aplikace zobrazené, můžete se rovnou podívat na detaily aplikace a zjistit, jak hodně vytěžuje procesor nebo jak moc dává baterii zabrat. Nechybí zde ani odhad, o kolik by se zvýšila výdrž baterie, pokud byste aplikaci ukončili nebo rovnou odinstalovali. Data z aplikace také můžete sdílet do cloudu a okamžitě se vám stáhnou informace od ostatních uživatelů a vy tak můžete začít porovnávat.

2014-07-10 19.34.05

Závěr

Aplikace Battery Stats Plus nabízí velmi detailní přehled o tom, co „šťaví“ vaší baterii. Velkým plusem pro nás byl cloud, kdy jsme mohli zjistit, zda je u té či oné aplikace využívání baterie normální a nejen to. Data z cloudu byla občas dost nepřesná, ale to jen u méně známých aplikací. Battery Stats Plus je k dispozici na Google Play zdarma. Za 53 Kč si můžete pořídit premium verzi, která vás sama oproti klasické verzi upozorní na aplikace, které drancují vaší baterku.

Battery Stats Plus
Battery Stats Plus
Battery Stats Plus Pro
Battery Stats Plus Pro
Jan Tipmann
O Autorovi - Jan Tipmann

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (20)