TOPlist

APK File Manager: udělejte si pořádek ve své sbírce APK souborů

apk_file_manager_ico

Máte v počítači uložené desítky, nebo dokonce stovky instalačních balíčků APK? Pak vám jistě přijde vhod aplikace, která na pevném disku zjedná dokonalý pořádek. Jmenuje se APK File Manager a umí toho opravdu hodně, jak ostatně uvidíte v následujících řádcích a obrázcích.

APK File Manager: udělejte si pořádek ve své sbírce APK souborů APK File Manager: udělejte si pořádek ve své sbírce APK souborů

Co APK File Manager slibuje?

V popisku na oficiálním webu se dočtete, že s tímto programem budete moci uspořádat (legálně získanou; jak jinak ostatně) sbírku APK souborů. Mezi zajímavé funkce patří schopnost získávání informací a snímků obrazovek přímo od zdroje, tedy z Obchodu Google Play a jejich ukládání pro pozdější použití v režimu offline.

Hlavní vlastnosti a funkce:

  • Načte APK soubory ze zadaného adresáře, extrahuje z nich ikony a informace.
  • Stáhne z Obchodu Play podrobnosti a popisky.
  • Nabídne prohlédnutí snímků obrazovky dané aplikace.
  • Možnost přesunutí starších verzí balíčků do jiné složky, kde je můžete zkontrolovat, případně i odstranit.
  • Dávkové nebo individuální přejmenování souborů pomocí uživatelem definovatelné masky.
  • Automatické přesouvání souborů do složek podle kategorie aplikace v Obchodě Play.
  • Náhled operací přesunutí a přejmenování.

Zbývá dodat, že aplikace je šířena pod licencí Mozilla Public License 2.0 – je tedy pro běžné použití k dispozici zdarma.

Jak APK File Manager funguje v praxi?

APK File Manager ve verzi 0.7.11 (poslední aktualizace z konce března 2014) jsme stáhli z webu SourceForge – instalační balíček byl velký pouhé 3 MB. Ze staženého souboru apkFileManager_v0.7.11.zip jsme extrahovali složku apkFileManager_v0.7.11, ve které jsme našli spustitelný soubor apkFileManager.exe. Z toho je zřejmé, že aplikaci není nutné instalovat – stačí ji stáhnout, rozbalit a spustit (podporovány jsou operační systémy Windows XP, Vista, 7 a 8).

Spustitelný soubor apkFileManager.exe Spustitelný soubor apkFileManager.exe

Při prvním spuštění se zobrazí dialogové okno s upozorněním, že program ke své práci potřebuje spustitelný soubor aapt, který je součástí Android SDK (pokud nemáte nainstalovaný Android SDK, můžete ho stáhnout z webu Android Developers).

Aplikace vyžaduje spustitelný soubor aapt Aplikace vyžaduje spustitelný soubor aapt

Na redakčním počítači s Windows XP jsme tento soubor nalezli ve složce c:Program FilesAndroidandroid-sdkplatform-tools).

Určení cesty k souboru aapt Určení cesty k souboru aapt

Po určení požadované cesty se již zobrazí uživatelské rozhraní aplikace.

Uživatelské rozhraní aplikace APK File Manager Uživatelské rozhraní aplikace APK File Manager

Složku s APK soubory vyberete přes tlačítko Choose, případně zatržítkem Include Subdirectories určíte, že aplikace má procházet také podřízené složky. Pokud označíte například celý disk a necháte prohledávat podřízené složky, najde aplikace i ty nejzastrčenější APK balíčky, což jistě ocení chroničtí „bordeláři“.

Složku s APK soubory vyberete přes tlačítko Choose Složku s APK soubory vyberete přes tlačítko Choose

Následně tlačítkem Scan APK Directory spustíte načtení souborů v zadané složce. Prohledání 105 souborů, uložených v samostatných složkách, trvalo necelých třicet sekund.

Načtení souborů v zadané složce Načtení souborů v zadané složce

Načtení souborů v zadané složce Načtení souborů v zadané složce

V seznamu, zabírajícím většinu okna aplikace, se zobrazí všechny nalezené soubory s následujícími informacemi:

Všechny nalezené soubory s informacemi Všechny nalezené soubory s informacemi

  • Status – informace, zda se jedná o nejnovější dostupnou, nebo zastaralou verzi aplikace.
  • Icon – ikona programu.
  • App Name – celý název aplikace.
  • Version – číslo verze.
  • File Name – název souboru APK.
  • File Path – cesta k souboru.

Klepnutím na záhlaví sloupce lze seznam seřadit podle kteréhokoli kritéria.

Nás nyní bude zajímat nástrojová lišta programu. Tlačítko View Details vyvolá dialog pro zobrazení detailů označené aplikace. Dočtete se zde název, verzi, jméno balíčku, číslo revize, cestu a velikost. Tlačítkem Get Information v sekci Google Play Store načtete údaje o aktuální verzi téhož programu z Obchodu Play. Zde je k vidění název, číslo verze, kategorie, cena, počet stažení a hodnocení aktuálně dostupné verze.

Zobrazení detailů označené aplikace Zobrazení detailů označené aplikace

Get Information načte údaje z Obchodu Play. Get Information načte údaje z Obchodu Play.

Tlačítko Screenshots ukáže v samostatném dialogu snímky aplikace z Obchodu Play, které lze prohlížet ve formě zmenšených náhledů.

Snímky aplikace z Obchodu Play Snímky aplikace z Obchodu Play

Tlačítko Rename file slouží k přejmenování souboru, přičemž lze využít takzvaných masek (rozbalovací nabídka Rename Pattern), kdy je při přejmenování použit název balíčku, verze, jméno aplikace, volitelně lze také soubory přesouvat do složek podle kategorie v Obchodě Play. V posledním políčku dialogu je zobrazen náhled výsledku, tj. název souboru, případně i cesta po přejmenování respektive přesunutí.

Přejmenování souboru s použitím masky Přejmenování souboru s použitím masky

Význam tlačítka Delete file je asi jasný – slouží ke smazání označeného souboru. Get App Details stáhne informace o aplikacích z Obchodu Play, View Screenshots ukáže snímky obrazovky označeného programu z téhož zdroje.

Delete file smaže soubor Delete file smaže soubor

Nastolte pořádek s pomocí hromadného přejmenování

Chcete-li skutečně udělat pořádek ve své sbírce, určitě vás nadchne funkce Mass Rename, sloužící k hromadnému přejmenování souborů, případně i jejich roztřídění do složek podle kategorií. Opět je na výběr několik masek, případně lze nadefinovat vlastní.

Hromadné přejmenování souborů Hromadné přejmenování souborů

Soubory a složky mohou v názvu obsahovat:

  • Původní název souboru (%filename%).
  • Název APK (%apkname%).
  • Verzi (%apkversion%).
  • Číslo revize (%apkrevision%).
  • Název balíčku (%apkpackage%).
  • Jméno aplikace v Obchodě Play (%googlename%).
  • Název kategorie v Obchodě Play (%googlemaincat%).
  • Název podkategorie v Obchodě Play (%googlesubcat%).
Možnosti masky Možnosti masky

Pod výběrem masky jsou přepínače pro přesun souborů do cílové složky (Move files to Destination) a odstranění ne-ASCII znaků (Remove Non-ASCII Characters). Dále lze zvolit cílovou složku a prohlédnout si, jak budou vypadat jména souborů a cesty před a po provedení operace.

Další úklid může následovat pod tlačítkem Clean Up Files, které zajišťuje odstranění souborů (přesněji řečeno přesunutí do složky surplus_files) aplikací, které máte uložené v zastaralých verzích.

Odstranění zastaralých verzí aplikací Odstranění zastaralých verzí aplikací

Význam posledních dvou tlačítek je opět zřejmý: About zobrazí informace o aplikaci APK File Manager a Exit ukončí program.

Informace o aplikaci APK File Manager Informace o aplikaci APK File Manager

Resumé

APK File Manager je šikovným a promyšleným pomocníkem pro všechny uživatele, kteří na disku svého počítače „skladují“ instalační balíčky aplikací pro operační systém Android. Aplikace umožní získat rychlý přehled, zkontroluje aktuálnost verzí, její největší síla však tkví v možnostech přejmenování a přesunu aplikací podle názvů, čísel verzí a kategorií. Několika kliknutími tak celá sbírka souborů dostane logiku a řád. Jediným trochu složitějším úkolem tak je orientace ve způsobu definování masek, kde k pochopení postačí prohlédnout si připravené volby.

K ideálnímu hodnocení chybí snad jen překlad do češtiny, několikrát jsme také narazili na pád, objevující se převážně při správě velkého množství APK balíčků (řádově stovek souborů).

Pokud tedy chcete na svém pevném disku nastolit pořádek, pak je APK File Manager nástrojem, který byste rozhodně neměli nechat bez povšimnutí.

Používáte pro správu instalačních balíčků jinou aplikaci? Nenechávejte si své zkušenosti pro sebe a podělte se o ně v diskuzi pod tímto článkem! Těm nejzajímavějším programům se budeme věnovat v některé z následujících recenzí.

Pokud chcete stahovat soubory APK z Obchodu Play, můžeme vřele doporučit program, který jsme představili v podrobné recenzi APK Downloader: snadné stahování souborů APK z Obchodu Play do počítače.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (8)