Android L přinese podporu více účtů i na telefony

multi_user_ico

Počínaje Androidem 4.2 Jelly Bean dostali majitelé tabletů možnost nastavit více účtů pro různé uživatele. Před více než rokem pak Google představil Android 4.3 Jelly Bean, který přinesl řadu sice drobných, ale leckdy velmi užitečných novinek. Jednou z nich byla také podpora více uživatelských účtů s omezeným profilem na jednom zařízení. Ta umožnila vedle hlavního vytvořit více sekundárních účtů s omezeným výběrem aplikací, což ocenili především rodiče, kteří půjčují zařízení dětem. Bohužel tato funkce byla dostupná jen pro tablety – na telefonech se aktivovat nedala, ačkoli je poměrně časté, že rodiče půjčují svůj mobil potomkům, aby je zabavili. Majitele smartphonů tak Google nechal na holičkách.

Android L přinese podporu více účtů i na telefony Android L přinese podporu více účtů i na telefony

Připomeňme si, jak Rich Hyndman prezentoval podporu omezených uživatelských účtů v Androidu 4.3.

DevBytes: Restricted Profiles in Android 4.3

DevBytes: Restricted Profiles in Android 4.3

Přesuňme se nyní v čase do současnosti, kde můžeme konstatovat, že o několik aktualizací později vyhledávací gigant vyslyšel přání svých uživatelů. V reakci na požadavek číslo 1017, žádající o přidání podpory více účtů na chytré telefony, přišla odpověď od jednoho ze členů vývojářského týmu, podle které tato funkce skutečně dorazí v budoucí aktualizaci Androidu. Konkrétně zaznělo: „Vývojářský tým implementoval tuto funkci, která bude k dispozici jako součást dalšího veřejného sestavení.“ Požadavek byl následně označen jako uzavřený.

Požadavek číslo 1017, žádající o přidání podpory více účtů na chytré telefony Požadavek číslo 1017, žádající o přidání podpory více účtů na chytré telefony

Autor odpovědi bohužel blíže nerozebírá, co míní obratem „další veřejné sestavení“, tedy zda se novinky dočkáme v nějaké minoritní aktualizaci Androidu 4.4.x, nebo jestli se bude jednat o jednu z novinek Androidu L, který by měl být představen na podzim tohoto roku. Zahraniční média se ale shodují v tom, že se s největší pravděpodobností bude jednat o jednu z nových funkcí, které přinese Android L.

Tablety již omezené uživatelské profily umí Tablety již omezené uživatelské profily umí

Subjektivně řečeno je s podivem, že omezené uživatelské profily pro telefony přichází až nyní, neboť tato funkce by jistě byla přínosem pro ty, kteří občas nechávají děti používat svůj telefon pro hry, ale nechtějí, aby měli plný přístup ke všem aplikacím. Další možností využití je založení samostatného profilu chráněného heslem pro pracovní e-maily a dokumenty, což dovolí lepší oddělení pracovního a soukromého života uživatelů, kteří používají jeden telefon pro soukromé i pracovní účely.

Android L přinese podporu více účtů i na telefony Android L přinese podporu více účtů i na telefony

Využili byste podporu více uživatelských účtů na mobilních telefonech? Podělte se o své názory a postřehy v diskuzi pod článkem!

Zdroje: Phandroid, Google Issue Tracker, Android Authority, Android Police, TechRadar, Android Guys.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (10)