Xiaomi Yeelight LED: Levnější alternativa k Philips Hue (recenze)

Xiaomi-Yeelight-LED-uvod-1

Chytré osvětlení se začíná rozšiřovat i do běžných domácností, a proto jsme otestovali vcelku levnou žárovku Xiaomi Yeelight LED. Jak dopadla v našem testu a recenzi?

Xiaomi Yeelight LED – obsah recenze

Konstrukce a zpracování

Xiaomi Yeelight LED je oproti běžné žárovce opravdu rozměrná, což je dáno chytrou elektronikou uvnitř. Stříbrné pouzdro není kovové, jak by se na první pohled mohlo zdát, ale plastové. Díky standardní patici E27 najde žárovka široké uplatnění, LED diody jsou kryty mléčným sklem. Hmotnost žárovky je poměrně vysoká, konstrukce se ale zdá celkem bytelná.

Konstrukcí i rozměry bychom mohli žárovku přiřadit k testovanému řešení Philips Hue. Uvnitř se ukrývá 19 LED diod, které dokážou zobrazit barevné odstíny. Na trhu se nachází i varianta bez možnosti změny barev. Maximální svítivost činí 600 lumenů, barevnou teplotu lze měnit ve škále od 1700-6500 Kelvinů. Výrobce pak uvádí spotřebu 9 W.

Xiaomi Yeelight LED


Spárování a nastavení – alespoň v angličtině

Časy, kdy uživatelé museli k Xiaomi příslušenství stahovat neoficiální aplikace s angličtinou, se zdají být pryč. Oficiální aplikace Yeelight se nachází přímo v Obchodu Play a je v angličtině. Spárování žárovky je velice snadné a provede vás tím jednoduchý průvodce. Žárovku stačí připojit a přihlásit se nebo vytvořit Xiaomi účet.

Celý proces proběhl bez větších problémů, žárovka se přes Wi-Fi (bohužel bez podpory 5GHz Wi-Fi sítě) připojila do domácí sítě a šlo ji ovládat nejen z lokální sítě, ale i z internetu.

Yeelight
Yeelight

Jednoduché ovládání a základní možnosti

Ovládání aplikace je velmi jednoduché a intuitivní. Ve spodní části se nachází série ikon, které definují ovládání a efekty žárovky. Lze spustit režim bílé barvy a tahem ve vertikálním směru měnit jas a samozřejmostí je i barevný režim, kde lze navíc posuvem prstu v horizontální rovině měnit barevný odstín. V režimu Flow se podle nastavení mění barvy automaticky.

V sekci Scene jsou uloženy přednastavené barevné profily. Lze vytvářet i vlastní scény, což lze prostřednictvím ikony srdce v sekci Hue. Barvu žárovky lze dokonce definovat i z libovolného obrázku či pořízené fotografie.

Automatizace skrze aplikaci je poměrně strohá a zahrnuje pouze možnost časového vypnutí a zapnutí. Možností je použít časovač a scénu Sunrise, která dokáže po dobu 15 minut zvyšovat svoji intenzitu od 0 až do 100 % a navíc měnit barvu z nádechu červené do bílé, což by vás mělo probudit. Zkrátka simulace východu slunce.

Chytrá žárovka se přidá i mezi vaše zařízení v aplikaci Mi Home, kde lze vytvářet pravidla pro automatizaci a kombinovat více různých zařízení. Pro žárovku samotnou zde ale nejsou detailnější nastavení než v aplikaci Yeelight.


Slušná svítivost, spotřeba a spousta barev

Do rukou se nám dostala barevná verze Xiaomi Yeelight LED, díky čemuž jsme si mohli nastavit libovolný barevný odstín. Díky svítivosti 600 lumenů bylo možné osvítit i menší místnost, v případě potřeby lze použít žárovek více a sdružovat je do skupiny, kterou lze následně ovládat celou.

Samotná interpretace barev žárovky se nám líbila, problémem je ale pro nás minimální jas, který je příliš vysoký. I když v aplikaci nastavíte nejnižší možný jas, žárovka stále svítí, a to ne zanedbatelně. Postupné buzení je kvůli tomu téměř nemožné. Ovládání skrze aplikaci i IFTTT bylo po dobu testu spolehlivé.

Xiaomi-Yeelight-LED-svetlo-1

[aps_product_sz id=“424866″]

Automatizace – IFTTT i plugin do Taskeru

Trochu jsme se báli, že Xiaomi Yeelight LED ztroskotá hlavně na softwarových možnostech v oblasti automatizace. Naštěstí byla nedávno přidána podpora IFTTT a existuje dokonce i plugin pro Tasker, který umožní ovládání žárovky zautomatizovat. Začněme ale s IFTTT.

IFTTT – funguje jen v Singapuru

V prvních chvílích se nám propojit žárovku s IFTTT nedařilo, vždy jsme při vytváření pravidla narazili na problém, kdy nešla daná žárovka vybrat. Po chvilce pátrání jsme zjistili, že IFTTT je zatím v testovací fázi a funguje, jen když oblast změníte na Singapore. To jsme provedli (restartovali jsme žárovku a znovu připojili) a najednou již pravidla vytvářet šla. IFTTT dokáže ovládnout napájení, jas, barvu i scénu.

Pokusili jsme se vytvořit například pravidlo pro probouzení světlem – tedy postupné zvyšování jasu od 1 do 100 % během 15 minut. Pravidlo fungovalo dobře, bohužel žárovka kvůli minimální jasu tuto úlohu neplnila dobře. V momentě, kdy IFTTT nastaví na žárovce jas 1 %, se stejně poměrně hodně rozzáří, což většinu lidí ihned probudí. Následné zvyšování jasu tak nemá příliš velký vliv. Změna barvy, vypínání či korekce jasu fungovala dobře, s něžným probouzením ale nepočítejte.

Plugin pro Tasker součástí oficiální aplikace

Milým překvapením pro nás byla podpora Taskeru, a to při pouhé instalaci oficiální aplikace. Plugin do Taskeru dokáže podobně jako IFTTT ovládat napájení, jas či barevnou scénu. Funguje však v lokální síti, což vás odmění rychlejšími reakcemi než IFTTT.


Závěr

Testovanou žárovku lze již zakoupit i na českém trhu, kde se cena pohybuje okolo 800 Kč za barevnou variantu, bílá pak stojí přibližně o 200 Kč méně. V Číně pak seženete barevnou verzi za cenu okolo 500 Kč, což je výborná nabídka.

Xiaomi Yeelight LED je povedeným kompromisem pro ty, kteří chtějí chytré žárovky, ale nechtějí za ně utratit příliš mnoho peněz (jako třeba za Philips Hue). Hardwarově se jedná o vcelku povedenou žárovku, která nyní navíc podporuje kromě své aplikace i služby automatizace IFTTT či Tasker. S provedením, svítivostí i podáním barev jsme za danou cenu spokojeni.

Zklamáním je pro nás zejména minimální jas, který je příliš vysoký a velmi to komplikuje funkci probuzení postupným rozsvícením. Oficiální aplikace funguje poměrně dobře, navíc lze její možnosti rozšířit díky IFTTT. Tato služba je ale stále jako beta a funguje, pouze pokud nastavíte lokalitu Singapur.

Závěrečné hodnocení: Pokud si chcete pořídit chytrou žárovku za rozumné peníze a kromě změny barev na dálku plánujete využít i určité prvky automatizace, Xiaomi Yeelight LED bude dobrou volbou. Pokud ovšem chcete chytré osvětlení bez kompromisů, vyplatí se připlatit a pořídit Philips Hue, které jsou zejména po stránce softwaru o poznání dále.

Klady

+ Kvalitní LED světlo (19 LED).
+ Jednoduchá a intuitivní aplikace.
+ Automatické vypínání i zapínání.
+ Automatizace díky podpoře IFTTT a Taskeru.
+ Funguje samostatně (nepotřebuje HUB jako Philips Hue).

Zápory

– Příliš vysoký minimální jas.
– IFTTT zatím pouze jako beta (nutnost nastavit jako lokalitu jako Singapur).


Za zapůjčení děkujeme společnosti Beryko.

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (15)