Xiaomi AmazFit: Vzhled na úkor funkcí? (recenze)

xiaomi amazfit – náhled

Společnost Xiaomi se za svou existenci pustila už do lecjakých projektů a její logo na sobě nesou kromě skvělých telefonů i televize, routery, kamery, power banky či hrnce na rýži. Trhu s oblíbenými fitness náramky se čínský magnát také nevyhnul – a celé odvětví s náramkem MiBand náležitě provětral. K dispozici byl najednou zajímavý fitness tracker se základními funkcemi, který strčil do kapsy dvakrát či třikrát dražší zařízení. Xiaomi AmazFit si chce podat chytrý fitness svět ještě jednou – a to stylovým designem.

Od MiBandu i jeho druhé vylepšené verze se však Xiaomi poněkud vzdálilo a zcela nečekaně vsadilo na úplně nový design i aplikaci.  Dočkali jsme se však pouze zajímavého vzhledu na úkor funkcí a celkové použitelnosti?

Rychlá navigace

Netradičně reprezentativní balení – na hnědý karton zapomeňte

Xiaomi AmazFit Equator má být luxusní zboží a přesně tak se i tváří. Elegantní černé balení s matným finišem vás při rozbalování nesmírně potěší. V podlouhlé krabičce naleznete fitness tracker a pod ním příslušenství v podobě bezdrátové nabíjecí stanice a jednoduchého manuálu. Ten je sice v mandarinštině, pomocí obrázků však rozklíčujete, jak se zařízením manipulovat – především se v něm nachází QR kód s potřebnou aplikací. 

Nabíjecí stanice se skládá z podložky, na kterou AmazFit při nabíjení odložíte, a pevně připevněného USB kabelu. K samotnému dobíjení tedy budete potřebovat svůj adaptér.

Xiaomi AmazFit - balení detail

Stylový šperk nebo fitness tracker? Obojí!

Od původního MiBandu se Xiaomi vzhledem u nového zařízení nemohlo posunout dále. Design hraje prim a AmazFit budete jako zástupce kteréhokoli pohlaví nosit rádi i jako doplněk. Celý fitness tracker je tvořen ze dvou částí – z příjemně hladkého keramického plíšku tvarem připomínajícím donut a náramku, do kterého se jednoduše zacvakne. Systém je jednoduchý a praktický.

Nezvyklý tvar, použitá odolná a naleštěná keramika rozhodně neindikují chytré fitness zařízení a celkově působí velmi exkluzivním dojmem. K dostání jsou dvě barevné varianty, černá a bílá. U samotného náramku máte možností několik. AmazFit můžete nosit jako bezciferníkové hodinky – jedná se o verzi s páskem, kterou jsme testovali my – k dispozici je i klasický náramek.

Xiaomi AmazFit - rozebráno

Xiaomi AmazFit můžete nosit i jako přívěšek

Netradiční disketový tvar s volnou plochou uprostřed umožňuje různé variace používání. Kromě náramků jsou vám k dispozici i řetízky na krk přímo od Xiaomi, případně není problém použít tradiční řetízek či koženou šňůrku. V aplikaci určené pro AmazFit je i speciální mód pro tento typ použití.

Připnutí na krk však není úplně optimální použití, a pokud si AmazFit neplánujete pořídit vyloženě pro parádu, zůstaňte raději u klasického zápěstí. Na malý Xiaomi AmazFit Equator si zvyknete opravdu lehce – není skoro cítit a minimalistický náramek také ničemu nepřekáží.

 

Design na úkor funkcí?

Nečekejte zázraky, budete zklamáni. Asi tak by se dala shrnout celková funkčnost už poměrně dražšího zařízení Xiaomi AmazFit. Co do stylu se sice jedná o zajímavý doplněk, vzhledem k ceně však zkrátka funkce chybí. Jestli se už jedná o zvyk fanoušků Xiaomi dostat za směšnou cenu nálož super funkcí nebo je cena opravdu vzhledem k výkonu poněkud nadsazená, necháme na vás. Nás však po designovém okouzlení čekalo celkem nemilé vystřízlivění.

Xiaomi AmazFit - na ruce

Souhrn specifikací a funkcí

  • Budík za pomocí vibrací: Ano
  • Propojení s telefonem: Komunikace s Bluetooth 4.0 a výše
  • Analýza aktivit: Krokoměr, sportovní aktivity, sledování spánku, počítání kalorií
  • Voděodolnost: Certifikát IP 68
  • Výdrž baterie: Nejméně 7 dnů, 15 mAh
  • Monitor srdeční aktivity: Ne
  • Nabíjení: Bezdrátové (0-100% za necelé 2 hodiny)
  • Notifikace pomocí vibrací: Příchozí hovor, notifikace vybraných aplikací

[aps_product_sz id=“394890″]

Baterie rozhodně není problém, měření i kompatibilita ano

Abychom se nepustili hned do rozebírání negativ, velmi nás potěšila výdrž opravdu malé baterie. Xiaomi AmazFit vydržel déle než deklarovaný čas, po osmi dnech používání byla baterie v aplikaci s 28% rezervou. Co se týče samotných funkcí, je fitness tracker téměř totožný s o třetinu levnějším Xiaomi MiBand. Krokoměr, sledování spánku nebo počítání kalorií na základě kroků a nastavené výšky a váhy. K tomu ještě nějaké ty vibrace pro notifikace, případně budík, a to je vše.

Xiaomi AmazFit Equator – stylový fitness tracker

Xiaomi AmazFit Equator - stylový fitness tracker

Vibrace jsou oproti prvnímu levnému chytrému náramku od Xiaomi poněkud silnější, o spolehlivou metodu ranního buzení se však nejedná. Kvalita krokoměru je zhruba stejná, jako u konkurenčních výrobků – zkrátka počítejte s tím, že pokud se budete po probuzení chvíli vrtět v posteli, „nachodíte“ i 200 kroků. To je však běžná nevýhoda podobných náramků, nikoli specifická vada Xiaomi AmazFit.

Sledování spánku na základě vašeho házení se v posteli

Sledování spánku bylo relativně přesné a ze všech funkcí se zdála být právě tato nejzajímavější a nejužitečnější. Náramek v noci sleduje vaše pohyby, z kterých dokáže vyvodit spánkové fáze a probudit vás v ten okamžik, kdy máte spánek nejslabší – vstávání tak může být příjemnější.

Notifikace vibrovaly spíše sporadicky – příčinu problému jsme sice neodhalili, bude mít však co dočinění s aplikací nutnou pro používání náramku, která si svou nefunkčností vysloužila speciální sekci v článku.

Xiaomi AmazFit - sledování spánku

Aplikace, která všechno zkazila

Protože náramek nemá displej, k chodu a přístupu k informacím je potřeba aplikace od Xiaomi. Zpočátku jsme si mysleli, že  budeme používat stejnou aplikaci, která je určená pro levnější MiBandy. Xiaomi se však rozhodlo pro AmazFit postavit aplikaci novou, a… tak úplně to nevyšlo. Jedná se o velký krok vedle a rovněž důvod, proč se relativně zajímavý fitness tracker promění v obyčejný náramek.

Dlouhé a nejisté párování součástí nepoužitelné aplikace

Bluetooth na použitém telefonu ke spárování bylo před náramkem používáno hned s několika zařízeními, včetně bezdrátových sluchátek a Huawei chytrého náramku – a to bez jakýchkoli potíží. Z nějakého důvodu bylo však spojení a konektivita s náramkem boj od začátku do konce. Od prvního nekonečné párování, které i přes nabitou baterii vyšlo až na třetí pokus, přes neustálé odpojování a nemožnost navázat Bluetooth spojení znovu, až po odinstalaci aplikace, restartování telefonu či opětovného plného nabití, odpárování a ztráty testovaných dat – to vše snižuje použitelnost náramku téměř na nulu.

Aplikace samotná má v Google Play pouhé 2,6 hvězdičky – i to nám však přijde až až. Uživatelské prostředí rovněž není jedno z nejpovedenějších. Xiaomi mohlo zkrátka vsadit na již zaběhlou aplikaci pro MiBand náramky a vložit další zařízení. I sebelepší náramek odkázaný na telefon se neobejde bez funkční aplikace, která v tomto případě nejen že uživateli nepomáhá, naopak ještě dává zabrat nervovému systému.

Neustálé nevysvětlitelné odpojování a ztráta dat

Ačkoli bylo Bluetooth podrobeno zkoumání a dalším testům, zda problém neleží právě v této rovině, problémy jsme pozorovali pouze u Xiaomi AmazFit. Ze všeho nejvíc se jednalo o náhodné odpojování přístroje – po takovém odpojení by mělo být velmi jednoduché se s náramkem opět spojit, dokonce i zavibruje pro navázání spojení. V aplikaci se přesto nic nestane, ani po klikání na náramek – jakmile jednou spojení ztratíte, přesto že Bluetooth je neustále aktivní, už ho nenavážete, případně velmi sporadicky.

Pak nezbývá nic jiného, než zařízení odpárovat a přijít tak o všechna data. A čekat, až se situace bude opakovat, znova a znova. Chování aplikace tak z části zabránilo mnohem podrobnějšímu testování, jedná se však o reálnou zkušenost pokročilejšího uživatele. Problém však může jednoduše vyřešit update aplikace a firmwaru samotného náramku – je také možné, že vaše zařízení problém mít nemusí.

Cena a dostupnost

Dostupnost není problém ani v České republice, byť si za náramek trochu připlatíte. Zahraniční ceny začínají na 1 400 korunách, zde AmazFit nejlevněji pořídíte za cenu 1 999 Kč.

Závěr: Klasický MiBand ve stylovém balení a za trojnásobnou cenu

Závěr by se dal shrnout do jedné věty: Xiaomi MiBand za trojnásobnou cenu, ale zase v líbivém provedení. Žádný měřič tepu nebo funkce navíc nečekejte, za téměř 2 tisíce korun dostanete průměrný krokoměr a monitor spánku, který občas zavibruje při notifikaci. Na tom však není nic špatného a jiné přístroje v podobné cenové kategorii nabízí podobné funkce – u Xiaomi jsme však už bohužel a bohudík zvyklí na hodně muziky za málo peněz – což v tomto případě rozhodně neplatí.

Design je vskutku netradiční a praktický, keramické jádro působí luxusním dojmem a lehce se s ním manipuluje. Vhod přijde i voděodolnost – raději bychom se však vyhnuli zbytečnému namáčení kožené pásku. Pokud vám jde o styl, ten Xiaomi AmazFit Equator splňuje na jedničku.

Pokud ale chcete především funkční sport a fitness tracker, sáhněte raději jinam. Zejména pak, pokud nechcete řešit složité problémy s nekompatibilní aplikací a neustálou ztrátu dat. Doufejme, že závažné neduhy s aplikací vyřeší aktualizace.

Klady

+ Design a použité materiály
+ Luxusní vzhled
+ Praktická manipulace
+ Certifikát IP68
+ Zařízení má několik náramků a lze nosit i na krku

 

Zápory

– Nefunkční aplikace (může vyřešit aktualizace)
– Vysoká cena
– Nepřesný krokoměr

– Nespolehlivé notifikace
– Průměrné funkce

Za zapůjčení děkujeme společnosti Beryko – zde můžete Xiaomi AmazFit rovněž zakoupit.

Johanna Kovaczicz
O Autorovi - Johanna Kovaczicz

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (8)