TOPlist

Woah: Ohebný displej, který se nechá stříhat?

Woah1

Už jsme si zvykli na články, které s větší nebo menší pravidelností informují o různých druzích displejů, které zatím ani nebyly použity v masové výrobě mobilních zařízení. Především se jedná o ohebné displeje, které se v některých případech dají i složit. Woah do této skupiny určitě patří, ale přeci jen se jednou svojí funkcí vymyká.

První „stříhatelný“ displej Woah

Samsung se svojí vlajkovou lodí v provedení Edge sklízí velký úspěch, a tak se výrobci snaží vymyslet další druhy ohebných displejů, které bychom časem mohli vídat u svých chytrých zařízení. Jedním z příkladů může být i projekt Woah. Projekt se zatím nachází v rané fázi vývoje, ale i přesto se japonským vědcům podařilo demonstrovat, že jejich displej funguje. A co umí? V této rané fázi zatím dokáže zobrazovat pouze jednu barvu, ale funguje i po poškození v podobě nastřihnutí nůžkami. Zajímavostí také je, že disponuje stejnou výhodou, jakou mají čtečky knih s E-Ink technologií. To znamená, že spotřebovává energii pouze v momentě, kdy změní zobrazované informace. Samozřejmě by to nebyl ohebný display, pokud by se nedal ohýbat. I tuto funkci tedy Woah má.

Woah

Jak to celé funguje?

Ptáte se, jak je možné, že lze displej stříhat? Celý vtip je v tom, že tento panel odstraňuje nevýhodu LCD nebo OLED displayů, které jsou náchylné na kontaminaci kyslíkem nebo vlhkostí, pokud se do nich střihne nebo se jinak poškodí. Proto je Woah vyroben z unikátní směsi organicko/kovového hybridního polymeru, který je aplikován na pružný podklad. Taková kombinace je odolná právě proti vlhkosti a kyslíku, a proto umožňuje stříhat nebo jinak poškozovat.

Způsobů využití může být několik

Každý úspěšný nápad musí mít i svoje využití a nejinak je tomu i u projektu Woah. Jeho tvůrci mají již teď velké ambice. Především jsou si ale vědomi veliké omezenosti svého nápadu a chtějí nadále pokračovat ve vývoji. Nehledě na omezení v podobě zobrazení pouze jedné barvy, tak displej je v současném stádiu pouze v malé velikosti. Tato velikost bohužel zatím nestačí na uvažované využití. Tvůrci nicméně počítají s využitím u nositelných zařízení v podobě chytrého oblečení. Tento projekt by se také mohl objevit u chytrých hodinek, které se přizpůsobí zápěstí svého uživatele. To jsou možnosti uplatnění, které by se daly očekávat, nicméně tvůrci jdou ještě dál. S pomocí Woah bychom snadno mohli změnit barvu interiéru vozu, brýle nebo okna. Některé displeje by se mohly objevit přímo na budovách.

Jaké jsou podle vás možnosti využití pro takovou technologii?

Zdroj: androidauthority.com.

 

Jan Vitásek
O Autorovi - Jan Vitásek

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (6)