Přes WhatsApp se šíří podvodné kupony. Můžete přijít o peníze

podvodne kupony

Společnost Avast upozorňuje na podvodné kupony, které se šíří mezi českými uživateli přes aplikaci WhatsApp. Zpráva nabízí kupony několika obchodních řetězců, jako je Albert, Penny nebo Tesco.

Pozor na podvodné kupony

Na první pohled vypadají kupony lákavě, kdo by taky nechtěl slevu do obchodních řetězců. Jenže po kliknutí na odkaz jste přesměrování na útočníkovu webovou stránku hxxps://myprize.club/czhv. Po načtení stránky uvidíte jednoduchý formulář, který je popsán lámanou češtinou. To je první znamení toho, že něco není v pořádku. Využívá se také toho, že nabídka je časově omezená, tím chtějí zmást uživatele, aby se tak nezaměřovali na chybný obsah. Po vyplnění formuláře se uživatel dostane k tomu, že musí nabídku sdílet s minimálně 15 přáteli přes WhatsApp. Díky tomu se šíří podvod dále.

Další kroky se liší v tom, jestli jste na počítači, nebo na telefonu. Na PC vás podvodná stránka zavede k instalaci nástroje pro opravu systému. Ten se tváří jako užitečný program, ve skutečnosti ale skenuje antivirové ochrany, firewall, systémové procesy anebo si přečte cookies. Po dokončení testování jsou uživatelé vyzváni k tomu, aby za odstranění chyb zaplatili. To rozhodně nedělejte a nic neplaťte!

Na telefonu funguje obdobně, skript nasbírá informace pro identifikaci vašeho telefonu a zamíří na stránku, kde bude požadovat zaslání prémiové SMS, která je zpoplatněna. V tomto případě také nic neplaťte, jedná se o podvod. Společnost Avast také dodává, že v některých případech odkaz přesměruje na stránky, které nabízejí instalaci aplikace. Tu rozhodně neinstalujte.

WhatsApp Messenger
WhatsApp Messenger

Setkali jste se s touto nabídkou na kupon ve WhatsAppu?

Zdroj: blog.avast.com

David Trlica
O Autorovi - David Trlica

Už od dětství ho bavily telefony, na půdě byste určitě našli mnoho a mnoho časopisů o telefonech. První setkání se smartphony proběhlo právě u Androidu.… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (10)