Měkké, nebo tvrdé? Vypilujte vyjmenovaná slova

Měkké,-nebo-tvrdé-Vypilujte-vyjmenovaná-slova!

Znáte vyjmenovaná slova? Píšete měkké „I“ a tvrdé „Y“ přesně tak, jak se má? A co vaše ratolesti? Jak se potýkají s diktáty? Možnou cestou ke zdokonalení může být čerstvá aplikace Tomáše Jeřábka, nazvaná prostě Vyjmenovaná slova. Podívejme se, co nabízí.

Obsah článku

Co aplikace Vyjmenovaná slova slibuje?

Popisek v Obchodě Play je poměrně stručný, nicméně vystihuje to hlavní. Aplikace Vyjmenovaná slova slouží jako rychlý a snadný způsob, jak si procvičit znalost vyjmenovaných slov na spoustě vět a slovních spojení.

Jako hlavní výhody jsou jmenovány:

  • Přehled vyjmenovaných slov
  • Procvičování i/y
  • Tabulka nejlepších výsledků

Jak funguje v praxi?

Na úvodní obrazovce jsou připravena tři tlačítka: Vyjmenovaná slova, Procvičování a Výsledky. První sekce obsahuje prostý statický výčet vyjmenovaných slov po písmenech B, L, M, P, S, V a Z.

Podstatně zajímavější je druhá položka Procvičování. Zde na vás čeká test, sestávající ve výchozím nastavení z deseti otázek. Jedná se o použití tvrdého či měkkého Y/I ve větách. Zvolíte tedy správnou odpověď a okamžitě se dozvíte, zda je správná, nebo špatná. Aktuální skóre se zobrazuje také v horní části obrazovky. Situaci trochu komplikuje fakt, že jednou je měkké „I“ vlevo, jindy zase vpravo. Považujeme to za záměr a jakousi „kontrolu bdělosti“ žáka.

Na konci testu si můžete uložit výsledek, který pak lze porovnávat s ostatními či předchozími testy v sekci Výsledky. Možná trochu zbytečně je tatáž sekce také v postranní nabídce pod názvem Nejlepší výkony.

V Nastavení můžete určit počet otázek v testu od 10 do 50 a vybrat, zda mají být procvičovány všechny, nebo jen zvolené hlásky. Kromě toho je také možné vymazat tabulku výsledků.

Resumé

Aplikace je skutečně jednoduchá, takže její pochopení a ovládání nebude složité ani pro malé školáky. Přesto (a to oceňujeme) si autor dal práci s poměrně zevrubným návodem. Hodnotíme kladně, že testy nejsou časově limitované a neprobíhají tak ve spěchu a stresu. Líbí se nám také široká zásoba testovacích otázek. Poslední pochvala náleží za fakt, že Vyjmenovaná slova si můžete zkoušet zdarma a bez jakýchkoli reklam.

Po týdnu v Obchodě Play si tento program nainstalovalo přes padesát uživatelů. Průměrná známka 5,0 však vychází z jediného hodnocení. Balíček velký necelých 10 MB můžete používat na telefonech a tabletech s Androidem 4.1 a novějším.

Zvládáte vyjmenovaná slova „levou zadní“?
Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (0)