Peníze za vrácené aplikace bude Google odečítat vývojářům

obchod-play-vracene-aplikace-ico

Podle e-mailové zprávy, kterou Google rozeslal vývojářům, je na obzoru změna ve způsobu, jakým jsou řešeny refundace za vrácené aplikace. Technicky vzato se uvedená novinka nijak nedotkne uživatelů, ale právě vývojářů, publikujících své placené aplikace v Obchodě Play. Hlavní myšlenka je tato: Google již nebude platit náklady za aplikace vrácené uživatelem nad rámec 48hodinového limitu. Vynaložené výdaje bude odečítat od výplaty příslušnému autorovi programu.

Ačkoli byl dosavadní systém vracení peněz za zakoupené aplikace z uživatelského pohledu jednoduchý, na pozadí to bylo o něco komplikovanější. Jestliže si uživatel koupí placenou aplikaci, může ji během dvou hodin vrátit a získat tak vynaložené peníze okamžitě zpět. Celý proces proběhne bez jakýchkoli „ale“ a otázek. To je nejjednodušší a nejrychlejší způsob, jaký Obchod Play v tomto směru nabízí. Uživatel však může požádat o refundaci i 2 až 48 hodin po stažení aplikace. To už je sice o něco komplikovanější, nicméně jde to.

Peníze za vrácené aplikace bude Google odečítat vývojářům Peníze za vrácené aplikace bude Google odečítat vývojářům

Peníze za vrácené aplikace platil někdy Google ze svého. Už nebude.

Pokud uživatel požádal o vrácení peněz více než 48 hodin po nákupu, šla finanční náhrada z kapsy Googlu. Uživatel v takovém případě musel požádat o vrácení peněz prostřednictvím e-mailu, ve většině případů pak Google žádost akceptoval a vrátí peníze. To je právě ta skutečnost, kterou nyní vyhledávací gigant hodlá změnit. Ve zprávě je tedy řečeno, že vývojáři budou nyní 100% zodpovědní za náklady, které vznikly v souvislosti s vracením aplikací, a to bez ohledu na to, zda byly vráceny během prvních 48 hodin, nebo ne.

Aby zmírnil případné problémy ze strany vývojářů a, jak Google říká, „odradil od zneužívajícího chování“, zpřístupnil vyhledávací gigant API Voided Purchases („zrušené nákupy“). To umožňuje vývojářům deaktivovat jakékoli funkce nebo služby v aplikacích, které uživatel koupil a následně vrátil. Celý systém náhrad by tak měl být „spravedlivější pro všechny uživatele“. V e-mailu je také uvedeno, že tato změna politiky bude oficiálně zakomponována do distribuční smlouvy pro vývojáře Google Play („DDA“) v průběhu nadcházejících měsíců. To pravděpodobně znamená, v tuto chvíli jsou vývojáři pouze informováni o změně, ale její uvedení do praxe je otázkou příštích měsíců.

Abychom to tedy shrnuli: jediný podstatný rozdíl se dotkne vývojářů. Zatímco dosud Google absorboval náklady za vrácené aplikace, pokud uživatel požádal více než 48 hodin po nákupu, nyní bude částka odečtena přímo vývojáři.

Pokud byste nevěděli, jak můžete dostat zpět peníze za zakoupenou aplikaci, jistě vám přijde vhod náš návod Jak vrátit koupenou aplikaci a dostat zpět své peníze?

Věděli jste o tom, že peníze za vrácené aplikace více než 48 hodin po nákupu proplácel Google?

Zdroje: androidheadlines.com, androidauthority.com, 9to5google.com.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (0)