Vernee Thor: nejlepší smartphone do 3 tisíc Kč? (recenze)

Vernee Thor nahled

V čínských eshopech lze koupit celá řada telefonů, které nabízejí za nízkou cenu až neuvěřitelně dobré parametry. Ne vždy se však šetřit vyplatí a nízká cena bývá vykoupena například mizernou kvalitou zpracování, špatnou optimalizací systému či prakticky nulovou podporou. Mladá společnost Vernee však chce jít na věc trochu jinak, než její soukmenovci. Také sice nabízí za málo peněz hodně muziky, ale zároveň slibuje kvalitní zpracování či příkladnou softwarovou podporu. My jsme se rozhodli tvrzení výrobce patřičně prověřit a na test jsme si vzali nejlevnější telefon z nabídky tohoto výrobce – Vernee Thor. Podaří se mu přesvědčit nás o kvalitách této značky, nebo hodí Vernee do jednoho pytle mezi další „bezejmenné“ čínské výrobce?

Obsah recenze

Obsah balení

Pryč jsou časy, kdy bezejmenní čínští výrobci lákali zákazníky na bohatý obsah příslušenství v základním balení. V černé krabičce se stříbrným nápisem Vernee Thor se tak ukrýval pouze telefon samotný, 2A nabíječka, microUSB kabel a základní manuál v angličtině.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Design a konstrukce

Kvalita zpracování bývá u extrémně levných telefonů od méně známých čínských výrobců často přinejmenším problematická. Je to i pochopitelné, když výrobce někde přidá, musí logicky někde jinde ubrat. To naštěstí není problém Vernee Thor. Konstrukci telefonu tvoří plast, mile nás však překvapilo tvrzené krycí sklo Corning Gorilla Glass 3 opatřené oleofóbní vrstva, díky které displej příliš neláká otisky.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Celkově kvalitu zpracování hodnotíme jako dobrou, máme však dvě připomínky. Obě směřují k zadnímu krytu. Ten je odnímatelný a i když po krajích lícuje dobře, prostředek spodní strany se na testovaném telefonu mírně prohýbal a vrzal. To je způsobeno poměrně měkkým zadním krytem. Naštěstí domácí řešení tohoto problému je velmi snadné – stačí kousek přeloženého papíru pod prohýbající se místo. Dalším nedostatkem konstrukce je pak ostrá hrana okolo čtečky otisků prstů.

Plastový oblázek

Design Vernee Thor sice není nijak zvlášť nápaditý, rozhodně to však neznamená, že by nemohl být líbivý. Díky znatelně zakulaceným hranám a 2.5D krycímu sklu telefon připomíná oblázek a především velmi dobře padne do rukou. Okraje okolo displeje sice rozhodně nejsou nijak zvlášť tenké, v rámci nejnižší cenové kategorie se však displej zabírá poměrně velkou část čelní plochy. Líbil se nám soft-touch povrch na zádech přístroje. Ve spojení s rozumnými rozměry a zakulacenými hranami se telefon velmi příjemně drží a z rukou neklouže.

Na pravém boku přístroje naleznete kolébku hlasitosti a kousek pod ní umístěné zapínací tlačítko – obojí pohodlně dostupné palcem. MicroUSB konektor pro nabíjení se nalézá na spodní hraně přístroje, kdežto 3,5mm jack konektor nalezneme u Vernee Thor na horní hraně. Výstup hlasitého reproduktoru je umístěn v pravém dolním rohu na zádech přístroje, kousek od loga společnosti Vernee. Kousek pod displejem se nalézá trojice senzorových tlačítek. Tlačítka postrádají podsvícení a krom toho prostředního také piktogramy prozrazující jejich funkci. Oproti zaběhnutým standardům se u Vernee Thor seznam naposledy spuštěných aplikací nevyvolá pomocí postranního tlačítka, ale podržením tlačítka domů. Pravému tlačítku je přiřazena funkce zpět a levé vyvolá kontextové menu. Výrobce bohužel zapomněl na notifikační diodu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Čtečka otisků prstů na zádech sice rozhodně nepatří mezi  nejrychlejší ani nejpřesnější, čemuž nepomáhá ani její zapuštění poměrně hluboko pod úroveň zadního krytu. Na druhou stranu je čtečka i tak dobře využitelná při každodenním používání, musíte si jen zvyknout, že je zapotřebí prstem na čtečku lehce zatlačit. Telefon si zapamatuje maximálně 5 otisků prstů.

Obraz a zvuk

Vernee Thor disponuje LTPS IPS displejem o úhlopříčce 5″ a HD rozlišení, ten tak nabídne jemnost 294 ppi. U takto levného telefonu nás mile potěšil dobrý kontrast a poměrně syté barvy. Naprosto bezproblémové jsou i pozorovací úhly. Čitelnost na přímém slunci je sice slabší, stále se však jedná o jasný nadprůměr v této cenové kategorii a informace na displeji jsou stále ještě čitelné. Vernee šetřilo na dotykové vrstvě, která dokáže rozpoznat maximálně 5 dotyků naráz. Zobrazení můžete upravovat díky přítomnosti MediaTek MiraVision. To uživateli umožní nastavit si například kontrast, sytost a jas obrazu na displeji.

Hlasitý reproduktor nás příliš nenadchl. Jeho maximální hlasitost je přinejlepším průměrná avšak stále dostačující. Horší to je s celkovou kvalitou reprodukce. Zvuk je velmi plechový a postrádá byť jen jemný nádech basů. S výstupem skrze 3,5mm jack je situace o kus lepší. Vernee Thor sice rozhodně nelze označit jako telefon vhodný pro hudební nadšence, běžnému uživateli však pro každodenní přehrávání hudby poslouží dostatečně.

Hardware

Vzhledem k ceně pod 3 tisíce Kč telefon nabízí velmi zajímavé hardwarové parametry. Nejvíce zaujme přítomnost 3 GB RAM, v rámci cenové kategorie se jedná opravdu o velmi štědrou porci operační paměti. Rovněž 16GB interní úložiště lze za danou cenu považovat za velmi nadprůměrné. Uživatel má z interního úložiště k dispozici necelých 11 GB, ty lze dále rozšířit o microSD kartu. Výkon telefonu dodává chipset MediaTek MTK 6753, který představuje v nabídce tohoto tchajwanského producenta čipových řešení základní osmijádro určené pro telefony nižší-střední třídy. Procesor nabídne 8 jader Cortex-A53 pracujících na frekvenci 1,3 GHz. V populárním benchmarku AnTuTu telefon překonal skóre 38 tisíc bodů, což je na telefon s takto nízkou cenovkou velmi pěkný výsledek. Celkový výkon telefonu Vernee Thor je pak srovnatelný například s námi nedávno testovaným LG K10 (2017), které má nepatrně výkonnější grafický čip ale na svého čínského konkurenta ztrácí v oblasti operační paměti.

Specifikace telefonu Vernee Thor

[aps_product_sz id=“432379″]

Herní výkon

Jak jsme již zmínili, MediaTek MT6753 patří k základním chipsetům disponujícím procesorem s osmi jádry. Tomu odpovídá také použitý grafický čip, jímž je v tomto případě tříjádrová Mali-T720. Telefon tak sice nenabídne nijak ohromující grafický výkon, díky nižšímu rozlišení displeje si však poradí s naprostou většinou současných her. My jsme otestovali například hry XCOM, Real Racing 3, Gear Club či Modern Combat 5. Všechny zmíněné tituly běžely na Vernee Thor hladce. Jediná hra, která na telefonu neběžela plynule, byla F1 2016, ta však dokázala potrápit i více než 2x dražší Honor 6X, stejně jako další zástupce střední třídy.

Konektivita

Velkým úrazem čínských telefonů bývá konektivita, zejména pak podpora LTE sítí. To se naštěstí Vernee Thor příliš netýká, z u nás provozovaných LTE pásem mu totiž chybí podpora pouze 900 MHz, na které u nás již příliš často nenarazíte, a navíc stále ustupuje. Dalším problémem, se kterým se čínské telefony často potýkají, je příjem údajů o poloze. I s tím se Vernee Thor popral vcelku se ctí, satelity najde během chvíle a signál je naprosto dostatečný pro použití telefonu jako automobilové navigace. Geocachery však nepotěší absence digitálního kompasu. Velkým plusem je také přítomnost 2 slotů na SIM a jednoho na microSD kartu, nemusíte se tak rozhodovat, zda telefon osadíte druhou SIM nebo paměťovou kartou. Přenos dat přes LTE podporují oba sloty na SIM, stačí zvolit ten, který se postará o datové přenosy a druhý bude připojen jen na 2G síť. Zbylá konektivita zahrnuje Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0 či microUSB.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Výdrž na baterii

Telefon disponuje baterií s kapacitou 2800 mAh, to sice není nijak rekordní hodnota, vzhledem k použitému hardwaru je však kapacita baterie dostatečná. S průměrnou dobou aktivního používání 4 hodiny denně nám pak baterie vystačila s odřenýma ušima na 2 dny používání. Během toho byla pochopitelně zapnuta veškerá synchronizace, s telefonem se volalo, komunikovalo přes instant messengery a email, fotilo a také hrálo hry. Při méně náročném režimu by pak telefon Vernee Thor měl vydržet na baterii 2 dny i s menší rezervou. Chybět pochopitelně nemůže ani úsporný režim, který omezí synchronizaci a výkon zařízení. Přibalená nabíječka telefonu doplní hladinu energie z 15 na 100% za 1 hodinu 35 minut.

Systém

Společnost Vernee se sama profiluje jako výrobce, který naslouchá uživatelům a hodlá poskytovat svým produktům patřičnou podporu. Takových slibů jsme již slyšeli celou řadu, bohužel málokdo je dodržel. U Vernee však lze minimálně snaha skutečně vidět. Pro telefon Vernee Thor za necelý rok výrobce přinesl již celkem 7 aktualizací, přičemž ta poslední povýšila systém Android na verzi 7.0 Nougat. Za to nezbývá výrobce než pochválit.

Systém telefonu potěší příznivce čistého Androidu. Vernee totiž u svých prvotin, mezi které lze vedle modelu Thor zařadit také telefony Vernee Apollo, Apollo Lite a Mars, použilo prakticky netknutý Android. Výrobce v současnosti sice pracuje na vlastní grafické nadstavbě VUI, ta se však pravděpodobně na starší modely nedostane. Zpět ale k systému Vernee Thor. Jedinou přidanou hodnotou oproti Androidu přímo od Googlu je zde již výše zmíněný MediaTek MiraVision starající se o úpravu zobrazení a pak funkce DuraSpeed. Ta je sice praktická, nedělá však nic převratného, pouze umožňuje jednoduše zvolit aplikace, kterým je umožněno běžet na pozadí. Jinak se uživatel může těšit na vychytávky spojené s použitím Androidu 7.0 jako například režim rozdvojené obrazovky či vylepšené přepínače v notifikační liště.

Téměř bez Googlu

Vzhledem k tomu, že Google služby nejsou v Číně dostupné, většina telefonů od malých čínských výrobců nenabídne ani předinstalované Google aplikace. Nejinak je tomu i v tomto případě. Vernee Thor v sobě ukrývá pouze Obchod Play, skrze který můžete vámi preferované aplikace doinstalovat. Tento stav má své výhody i nevýhody. Na jednu stranu v telefonu zbytečně nejsou aplikace, které nevyužijete. Na stranu druhou, aby výrobce ušetřil, mají některé aplikace základ z doby, kdy Androidům kraloval KitKat. Zmínit můžeme například archaickou galerii či kalendář. Výrobce však musíme pochválit, že do telefonu nepřidal ani žádný bloatware. Mimo standardní aplikace je zde přítomen snad jen Uber a velmi jednoduchý správce souborů. Mile nás překvapila také dobrá optimalizace systému, ten se výrazně nezpomaloval ani při větším množství aplikací běžících na pozadí. Jediná chyba, kterou nás telefon dokázal štvát, byla notifikační lišta, která vyjížděla i když jsme chtěli kliknout na prvek kousek pod ní. Před aktualizací na Android 7 jsme si tohoto problému nevšimli, a proto jej přičítáme softwaru a doufáme, že jej výrobce brzy vyřeší.

Fotoaparát a natáčení videa

Telefon disponuje 13MPx snímačem doplněným o objektiv o světelnosti f2.0, videa pak telefon zvládne pořídit maximálně 1080p. Kvalita fotografií nás poměrně mile překvapila. Od telefonu za necelé 3 tisíce Kč jsme totiž prakticky nic nečekali, přesto lze říct, že výkony fotoaparátu jsou pro rychlé zachycení momentek dostačující. Ano, šum je zde přítomný a zejména v HDR režimu dobře rozpoznatelný, zrovna tak detaily se po okrajích trochu ztrácí a za slunečného dne má fotoaparát telefonu tendence přepalovat. Přesto se jedná o možná nejlepší fotoaparát, který můžete v cenové kategorii do 4 tisíc Kč dostat.

Fotoaplikace je opravdu základní a svým designem již velmi zastaralá. Vedle možnosti fotografování HDR snímků nabídne ještě několik scénických režimů jako je Noc, Západ slunce, Portrét, Krajina, Plíž, Divadlo, Sníh nebo akce. Ty jsou však schovány v menu nastavení a obáváme se, že v praxi je příliš uživatelů nevyhledá. Doporučujeme raději stáhnout nějakou alternativní fotoaplikaci, kterých je v Obchodě Play spousta.

Fotografie

Video

Vernee Thor (1080p, 30fps)

Vernee Thor (1080p, 30fps)

Závěr

Telefon Vernee Thor na našem trhu bohužel neseženete a při jeho nákupu se tak budete muset obrátit na zahraniční obchody. Z toho plyne také fakt, že jeho cena může být poměrně rozličná. Nám se telefon podařilo zakoupit za 99$ čili 2420 Kč. Navíc jsme zaplatili 570 Kč za daň a zastoupení v celním řízení. Celkově nás tak telefon vyšel přibližně na 2990 Kč se všemi poplatky. Telefon také lze poměrně často zakoupit z evropských skladů prodejců, v tomto případě si ušetříte náklady spojené s daní.

Jak tedy tento velmi levný a přesto slušně vybavený telefon v našem testu dopadl? Jak možná po přečtení recenze tušíte, výsledek nás mile překvapil. Vernee Thor nabídne pro potřeby běžného uživatele dostatečný výkon, pěkný displej nebo poměrně kvalitní a do rukou dobře padnoucí konstrukci. Mile nás překvapil také fotoaparát, který v rámci dané kategorie patří k nadprůměru. Opomenout nesmíme ani (téměř) kompletní podporu našich LTE pásem. Čtečka otisků prstů sice nepatří mezi nejrychlejší, jakmile se však naučíte na ni mírně přitlačit, je v praxi dobře použitelná.

Pochopitelně se nalezne i několik nedostatků, většinu z nich však lze při pohledu na cenovku s mávnutím ruky přejít. Nejvíce nás trápilo vyskakování notifikační oblasti i při kliknutí kousek pod notifikační lištu. Také bychom si s radostí připlatili, kdyby výrobce použil podsvícená tlačítka a notifikační diodu. Jako poslední zápor pak musíme zmínit podprůměrný hlasitý reproduktor i zvukový výstup skrze 3,5mm jack.

Klady

+ cena
+ 3 GB RAM
+ Android 7.0 Nougat
+ fotoaparát
+ podpora LTE

+ čtečka otisků prstů

Zápory

– absence notifikační LED
– nepodsvícená tlačítka
– nechtěné vyvolání notifikací
– podprůměrný zvukový výstup
– nelze koupit na CZ trhu

Vašek Švec
O Autorovi - Vašek Švec

Vaška prakticky od dětství zajímaly nové technologie, ať už se jednalo o telefony, počítače či třeba auta. V době, kdy většina jeho kapesného padla na… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (10)