Telefon Doogee DG800 Valencia – levná stylovka se slušnou výbavou (recenze)

doogee valencia main

Hledáte skvěle cenově nastavený telefon, který není přerostlý, a přesto nabízí zajímavou výbavu? Pravděpodobně vám může do oka padnout Doogee DG800 Valencia. Telefon nabídne slušný displej, zpracování, dva kryty v balení, plynulý systém a kvalitní fotoaparát. Obstál telefon v našem testu? Pár much jsme pro vás našli, nicméně pokud vás zaujme, máme pro vás slevu na jeho koupi.

Obsah recenze – Telefon Doogee DG800 Valencia

Za zapůjčení telefonu děkujeme společnosti Pandawill.com, která také nabídla slevový kupón 10 dolarů pro naše čtenáře. Více v sekci Kdy, kde a za kolik?.

Obsah balení

Telefon jsme objednávali až z Číny, i když je možné jej zakoupit u některých prodejců v České republice. Pokud byste se rozhodli pro dobrodružnější metodu, tak vám telefon v případě DHL metody poštovného přijde v igelitovém pytlíku, ve kterém se nachází kartonová krabička plná bublinkové fólie. Jakmile se prokoušete celým cestovním a ochranným obalem, čeká vás středně veliká krabička s nápisem Doogee DG800 Valencia. Po otevření v ní samozřejmě najdete telefon, nabíječku, datový kabel, sluchátka, malou dokumentaci a druhý kryt baterie telefonu, který neobsahuje zadní dotekový panel a má na sobě pěkný vzor. Dalo by se říci, že balení je tedy nadstandardní, nicméně sluchátka, jako byste si mohli rovnou odmyslet. Jejich zvuková kvalita je tak nízká, že nestačí ani na nouzové poslouchání hudby, a tak jediné využití můžeme najít jako handsfree.

obsah balení doogee valencia Doogee valencia Jednoduché a kompaktní balení

Vzhled a dílenské zpracování

I když je telefon typické konstrukce obdélníku s lehce zaoblenými rohy, působí velmi elegantně. Na přední straně nenaleznete žádné logo ani zvýrazněné reproduktory či tlačítka, pouze černé okraje s displejem a malým stříbrným rámečkem lemujícím celý obvod telefonu. Okraje kolem displeje nejsou nijak rozlehlé, jak to u některých čínských telefonů bývá, ale jsou průměrně velké. I tak by telefon mohl být ještě malinko menší. Vespod jsou poté symetricky umístěná tři ovládací tlačítka, která však nikdy nesvítí a ve tmě musíte klikat po paměti.

telefon doogee dg800 valencia Doogee Valencia je akorát do ruky

DSC_0203 Kvalitní přední kamera + je možno vidět originální fólii od výroby

DSC_0204 Přední stranu doplňují 3 klasická Android tlačítka

Zadní stranu si můžeme popsat hned dvakrát, jelikož telefon je standardně dodáván se dvěma kryty. První je vždy stejný, a to bílý s dotekovým panelem, a druhý, volitelný, kosočtvercově vroubkovaný a dostupný v mnoha barvách. Druhý kryt baterie však neobsahuje dotekový panel, ke kterému se ještě dostaneme. U obou krytů poté vidíte nápis Doogee se sloganem, LED diodu, fotoaparát a vývod pro hlasitý reproduktor.

DSC_0214 Elegantní bílá s Doogee nápisem a sloganem “Connecting people and the world” – že by inspirace Nokií?

doogee dg800 valencia pictures V základním krytu je vyznačena dotyková plocha, nicméně vzhled nekazí

Zadní kryty jsou ve formě vaniček, do kterých se telefon zasadí. Sundat je není problém, což však neznamená, že by byly na volno. Telefon je konstrukčně pevný. Po jejich sundání naleznete tři sloty – dva pro SIM karty (mini a micro) a jeden pro Micro SD kartu.

DSC_0299 Obě krytové vaničky a nahatá Valencia, geekerská erotika

Tlačítka pro ovládání hlasitosti jsou na levé straně, zatímco vypínací/zapínací tlačítko je na straně pravé. Vespod se nachází pouze mikrofon a na horní straně už je zdířka pro sluchátka a MicroUSB konektor.

DSC_0233 Horní strana telefonu, kvůli zaostření i s tričkem a břichem autora

DSC_0209 DSC_0216

valencia na sluníčku Na sluníčku Doogee Valencia lehce pokulhává

Design telefonu je velmi povedený, oba kryty vypadají velmi dobře a ještě máte na výběr spoustu barev. Telefon je krásně tenký a jedinou výtku máme k jeho hladkým plastům, které v ruce doslova kloužou.

doogee valencia zadní kryty

Konstrukčně je telefon také dobře zpracovaný, nikde nic nevrže a je bytelný, tedy alespoň na pohled. „Crash“ testy jsme samozřejmě nezkoušeli.

Videorecenze

Doogee Dg800 Valencia

Doogee Dg800 Valencia

Hardware a displej

Ve své cenové kategorii bude mít Valencia pravděpodobně ten nejvyšší výkon, jelikož nabídne čtyřjádrový Mediatek MT6582 s frekvencí 1,3 GHz, 1GB RAM paměť a 8 GB vnitřního úložného prostoru s možností rozšíření o MicroSD karty. Displej má velikost 4,5 palce s technologií IPS a qHD rozlišením (960 x 540 pixelů). Zadní fotoaparát nabídne 13 MPx a přední 8 MPx. Úložiště telefonu je rozděleno na interní paměť, která má 3,36 GB, a paměť telefonu nabízející 2,76 GB. Toto trošku nešťastné rozdělení řeší SD karta a také možnost určení si výchozího disku pro zápis.

Screenshot_2014-07-26-23-39-04 Screenshot_2014-07-26-23-39-10

Konektivita telefonu je standardní, i když v dnešní době již zaostává s absencí NFC a LTE rychlé sítě. 3G a 2G síť je poté samozřejmostí, stejně jako bezdrátové technologie Wi-Fi 802.11 b/g/n. Potěší Bluetooth ve verzi 4.0. Mnozí přivítají také funkci Dual SIM, která je pro čínské telefony typická. SIM karty fungují v režimu Dual standby, což znamená, že jsou obě SIM aktivní, ale při přijmutí hovoru na jednu SIM se na druhou nedá dovolat.

Fotoaparát je na danou cenovou kategorii značně nadstandardní, a to jak přední, tak zadní. Důležité však je jak fotí. Můžeme říct, že velmi dobře, ale ne bez problémů. Více v sekci Fotoaparát.

Specifikace v bodech – Doogee DG800 Valencia

  • displej: 4,5″, IPS, rozlišení 960 x 540 pixelů, jemnost 245 PPI
  • procesor: čtyřjádrový Mediatek MT6582 s frekvencí 1,3 GHz, Cortex A7
  • GPU: ARM Mali-400
  • paměť: 1GB RAM, 8GB vnitřní + Micro SD
  • fotoaparát: 13MPx zadní, 8MPx přední 
  • GPS: ano, A-GPS
  • Wi-Fi: Ano
  • Konektivita: 2G: GSM 850/900/1800/1900MHz
                                3G: WCDMA 850/2100MHz
  • Bluetooth: 4.0
  • NFC: ne
  • baterie: 2 000 mAh
  • speciální vlastnosti: USB OTG, zadní dotykový panel
  • rozměry: 135,2 x 66,9 x 8,2 mm
  • hmotnost: 136 g

[katalog post_id=”272393″ type=”badge”]

Displej

I když displej nabídne technologii IPS a pěkné qHD rozlišení na 4,5 palcovém displeji, které dělá slušnou jemnost 245 PPI, tak ho musíme zařadit do průměru. Podání barev je slušné, stejně jako pozorovací úhly, ale na sluníčku i při maximálním jasu budete lehce mžourat očima, abyste přečetli, co potřebujete. U displeje si musíme trošku postěžovat na jeho reakce. Mnohdy je třeba kliknutí opakovat, stejně jako scrollování nebo přibližování pomocí multitouche. Doogee DG800 zvládá pouze dva prsty na obrazovce najednou, což pokládáme za téměř nedostačující.

Testy výkonu (benchmarky)

Telefon jsme podrobili dvěma základním benchmark testům pro prověření papírového výkonu. Jako vždy jsou výsledky orientační. Naše testovaná Valencia nedopadla vůbec špatně. Přesvědčte se sami.

doogee valencia benchmark Screenshot_2014-07-10-00-11-14

Herní výkon

Čísla z testování surového výkonu ukazují, že ve své třídě je telefon dravcem, a potvrdil to také při herním testu, ve kterém jsme vyzkoušeli dva velmi náročné tituly.

Real Racing 3

Třetí díl slavné závodní série Real Racing nedělal telefonu žádné problémy a dokonce i v prašných zatáčkách, kde mnohdy mají problémy i 2x výkonnější telefony, jsme si nevšimli sníženého FPS.

rr3

GTA: San Andreas

V této hře je možné si nastavit kvalitu grafického výstupu. Ten se nám automaticky nastavil na HIGH a hra takhle běžela krásně plynule. Nám to samozřejmě nedalo a nastavení jsme zkusili i na MAX v tomhle případě jsme si také nevšimli nějakých zádrhelů a to znamená, že s Valencií se nemusíte bát pustit do téměř jakékoliv hry na Google Play.

gta san andreas

Konektivita

Wi-Fi, Bluetooth a datové sítě

S Wi-Fi během používání nebyly žádné problémy a sílu jejího signálu bychom označili jako průměrnou, nepatří k nejhorší ani k nejlepší, proto vás nezklame ani nepřekvapí.

Chytré hodinky a další přídavná zařízení jsme neměli možnost vyzkoušet, ale běžné přenášení souborů mezi zařízeními běželo bez problémů.

Datové sítě telefonu nedělaly žádné potíže a přepínání mezi rychlejší a pomalejší sítí bylo otázkou chviličky.

USB OTG

Přítomnost technologie USB OTG bývá u lepších čínských telefonů již pravidlem a tak nechybí ani u našeho modelu. Takže díky speciální redukci, která bohužel součástí balení není, můžete zobrazovat obsah vašeho USB Flash disku či pevného disku anebo můžete připojit klávesnici či myš.

GPS

S GPS to bývá u čínských telefonů ošemetné, a to i u těch kvalitnějších. V redakci máme momentálně tři Doogee telefony, z toho dva jsou právě Valencia. U dvou telefonů nám navigace běží naprosto bez problémů a nabíhá do pár vteřin, nicméně u právě testované Valencie nám první načtení trvalo přes hodinu a nyní nabíhá fixace polohy vždy přes minutu, což je poměrně hodně. Je to lepší než u jiných modelů, převážně těch se staršími MTK procesory, tam nemusí navigace fungovat vůbec. Řešením rychlejší fixace mohou být různé aplikace, nicméně ty potřebují ke svému fungování ROOT. Můžeme říci, že ve většině případů by s navigací problémy být neměly, jelikož při hledání informací a zkoumáním zahraničních recenzí jsme zjistili, že u Doogee DG800 bývají problémy s navigací minimální.

Baterie a výdrž

Baterie telefonu má kapacitu 2000 mAh, což je v dnešní době průměrná hodnota a slovíčkem průměrný můžeme charakterizovat celou kapitolu Baterie a výdrž. Doogee DG800 Valencia je při intenzivní používání klasický jednodenní telefon a silnějším využíváním budete muset i v jednom dni ke konci šetřit, nebo vyhledat zásuvku. Pokud ale během dne pouze párkrát zavoláte, pošlete nějakou SMS, na internetu si přečtete zprávy a zjistíte autobusy, tak není problém dostat se na dva dny.

Telefon jsme dále podrobili testu prohlížení internetových stránek. Načítání stránky Světandroida.cz jsme nastavili každých 15 vteřin. Telefon běžel s polovičním jasem, připojený k Wi-Fi a samozřejmě s neustále rozsvíceným displejem. Baterie se vybila za 3 hodiny a 14 minut, což je průměrný, až lehce podprůměrný výsledek.

doogee valencia baterie Screenshot_2014-07-13-23-16-43 Screenshot_2014-07-13-23-17-17

Uživatelské prostředí

Android 4.4.2 potěší

Značka Doogee dává již do svých novějších telefonů nejnovější verzi systému Android 4.4.2 KitKat, což rozhodně chválíme a dalším příjemným překvapením je, že Doogee se o své telefony stará a aktualizace probíhají dokonce skrze OTA update. Hned po zapnutí telefonu nám jedna opravující aktualizace přibyla. Doogee DG800 Valencia nabízí vesměs čistý a rychlý Android, který je pouze lehce graficky upraven, a tím myslíme hlavně ikonky.

Screenshot_2014-07-26-23-46-15 doogee valencia prostředí Screenshot_2014-07-26-23-46-35

Rychlost a stabilita prostředí

Reakce telefonu jsou svižné a my jsme byli velmi spokojeni, dokonce i při spouštěcích animacích aplikací jsme si nevšimli téměř žádných záseků. Za dobu testování nám systém ani jednou nespadl.

Screenshot_2014-07-26-23-46-58 Screenshot_2014-07-26-23-47-08 Screenshot_2014-07-26-23-47-20

Screenshot_2014-07-26-23-47-33 Screenshot_2014-07-26-23-47-52 Screenshot_2014-07-26-23-48-16

Softwarová výbava

Rozeznání nakreslených povelů

V telefonu si můžete nastavit rozeznávání gest v kreslícím políčku. Poté se vám sice neustále zobrazuje na displeji kolečko, které vám kreslící pole vyvolá. Kolečko si můžete dát kamkoliv na displeji a tam poté zůstane. V aplikaci si poté nastavíte, jaká gesta mají spouštět určité aplikace. Jedná se o jednoduchý a funkční způsob, nicméně nastavení složitějšího gesta znamená, že se vám ho nemusí povést přesně napodobit, a tak je lepší zůstat u kolečka, vlnky nebo znaku pro nekonečno.

Screenshot_2014-07-26-23-48-54 Screenshot_2014-07-26-23-49-33 Screenshot_2014-07-26-23-49-42

Zadní dotekový panel – Back Touch

Back Touch je jednou z nejzajímavějších vlastností telefonu a také velmi netradiční novinkou, jelikož jej téměř nenajdete na jiných telefonech. Zadní panel můžete využít k posouvání se po plochách, v mapách, galerii, nastavení i na webovém prohlížeči. To znamená téměř všude. Dále mu můžete nastavit spouštění jakýchkoliv aplikací na dvojité poklepání. V základu máte na dvojité poklepání nastavený fotoaparát, takže kdykoliv při spuštěné obrazovce v jakékoliv chvíli můžete ihned najet do fotoaparátu. V něm dále zadní panel využijete následně – při dlouhém podržení přepínáte mezi přední a zadní kamerou a při jednom stisknutí vyfotíte snímek. Focení zadním panel se hodí hlavně na fotografie přední kamerou. Back Touch funguje jak má, je přesný a má rychlou odezvu. Nicméně jeho využití v praxi není příliš praktické. Je umístěn tak, že na něm vždy máte prst. To může znít ideálně, nicméně když panel nechcete využívat a chcete jej mít zapnutý, tak nechtěně vám bude ovlivňovat ovládání telefonu, neustále budete najíždět do fotoaparátu a fotit nechtěné snímky. Samozřejmě pokud nechcete zadní panel využívat, tak ho jednoduše vypnete a nebude vás obtěžovat.

doogee valencia zadní panel

Plánované vypnutí a zapnutí

Stejně jako drtivá většina čínských telefonů, tak i u Valencie můžete naplánovat, kdy chcete, aby se telefon zapnul či vypnul. Nastavení je jednoduché a funkční.

Screenshot_2014-07-26-23-50-11

Kontakty, telefonování a klávesnice

Aplikace starající se o správu kontaktů a vytáčení telefonních čísel je klasická jako z čistého androidu a není zde co vytknout, spíše naopak. Dialer podporuje funkci T9, a proto je hledání kontaktů pohodlné.

Screenshot_2014-07-26-23-07-51 Screenshot_2014-07-26-23-08-10

Klávesnice také vychází z čistého Androidu, takže se nejedná o nic světoborného a možná se budete mít lépe s nějakou z alternativních na Google Play. Překvapilo okno se zprávou, které se objeví na obrazovce po odemknutí telefonu, pokud samozřejmě máte nějakou příchozí SMS. Jestli je to užitečná či otravná funkce, necháme na vás, nicméně nám nevadila.

Screenshot_2014-07-26-23-08-55

Screenshot_2014-07-26-23-10-31Screenshot_2014-07-06-15-19-55

Multimédia

Přehrávání videa

S drtivou většinou videí si vestavěný přehrávač poradil, a pokud byste narazili na problémy s titulky či formátem, který by Doogee Valencia nepřekousal, tak je možné jednoduše stáhnout na Obchodu Play nějaký známý přehrávač. (Mx Player, Km Player…).

Screenshot_2014-07-27-13-54-08

Přehrávání hudby

O přehrávání hudby se stará standardní aplikace Hudba ze systému Android. Bohužel co se týče zvukového výstupu, tak ten není zrovna nejkvalitnější a patří do podprůměru. Doogee DG800 Valencia vás tedy neuspokojí, potrpíte-li si rádi na kvalitní hudbě. Na druhou stranu hlasitý reproduktor hraje pěkně čistě a hlasitě a naopak je příjemným překvapením.

Screenshot_2014-07-27-13-53-15 Screenshot_2014-07-27-13-53-30

Fotoaparát a natáčení videa

Papírově je na tom telefon skvěle – přední nabídne nadstandardních 8 MPx, zadní poté 13MPx. Samozřejmostí je automatické ostření, záznam Full HD videa a přisvětlovací LED dioda. Jak je na tom kvalita? Ta je na danou cenovou relaci skvělá, ale na pár neduhů jsme přišli.

Aplikace fotoaparátu

Prostředí fotoaparátu je povedené a vesměs by vám v něm nic nemělo chybět. Pořizovat snímky můžete ve spoustě režimů, jako jsou panorama, HDR, živá fotografie (něco jako gif) nebo v režimu krásy tváře. Telefon ostří automaticky, ale můžete mu dopomoct kliknutím na displej, čímž se zaměříte na určitý objekt. Aplikaci není třeba dále rozepisovat, jelikož pokud by vám nevyhovovala, tak díky verzi Androidu KitKat si můžete stáhnout oficiální aplikaci Google Fotoaparát, kterou naleznete například v Nexusech.

Screenshot_2014-07-26-23-51-51 Screenshot_2014-07-26-23-52-22

Screenshot_2014-07-26-23-52-30 Screenshot_2014-07-26-23-52-41

Screenshot_2014-07-26-23-53-01

Fotografie – Doogee DG800 Valencia

doogee valencia fotografie IMG_20140706_134322

IMG_20140706_134449 IMG_20140706_134606

IMG_20140706_134106 IMG_20140706_134252

IMG_20140706_135953IMG_20140709_141503

Video

Doogee DG800 Valencia – test kamery

Doogee DG800 Valencia - test kamery

Kdy, kde a za kolik?

Pokud kupujete čínský telefon, musíte se vždy rozhodnout, jestli dáte přednost nižší cenně, kratší záruce a delší době dodání před vyšší cenou s českou dvouletou zárukou.

Telefon nám poskytl čínský server Pandawill.com, se kterým se nám podařilo vyjednat slevu pro naše čtenáře na recenzovaný telefon Doogee DG800 Valencia. Server Pandawill je stálice na čínském trhu s telefony a nabízí stejně jako ostatní roční záruku, nicméně pro případnou reklamaci musíte telefon poslat zpět do Číny. Na druhou stranu ale získáte telefon s výrazně nižší cenou a s vyšším výběrem barevných variant. Sleva pro naše čtenáře je 10 dolarů a uplatníte ji při objednávce jako slevový kupón. Slevový kupón je CR800PW. Zde je odkaz na nabídku modelů Doogee Valencia na Pandawillu. Se slevovým kupónem vás telefon vyjde na zhruba 2 180 Kč (bez dalších poplatků, závisících na zvolené dopravě a případném proclení).

Jestli upřednostňujete nákup z českých obchodů, tak i zde máte dostatek možností, dokonce i skrze oficiálního distribučního partnera Doogee. Takto se ovšem dostanete až na hranici 4 000 korun, což je v porovnání s ostatními renomovanými výrobci a jejich modely pořád dobrá cena. České obchody si zobrazíte kliknutím na Heuréka graf pod textem. 
Graf ceny produktu DOOGEE Valencia DG800 poskytuje server Heureka.cz

Resumé

Naše pocity po otestování telefonu jsou smíšené. Na jednu stranu dostanete perfektní přístroj za skutečně lidové peníze, a pokud se nebojíte objednávat z Číny, tak ještě mnohem levněji. Na druhou stranu má telefon pár drobností, které nás zklamaly. Těmi drobnostmi myslíme problémy s GPS, multitouch podporující pouze dva prsty a v šerých podmínkách šedivá skvrna při focení v dolním levém rohu. Pokud si myslíte, že vás tyto záležitosti nebudou obtěžovat, nebo je přiřadíte do jakéhosi cenového kompromisu, tak neváhejte. Telefon totiž nabízí svižný Android se slušným fotoaparátem, výkonem a kompaktními rozměry. Dále nabídne spousty zajímavých vychytávek, jako jsou zadní dotekový panel, bezdotykové ovládání a rozeznání nakreslených gest. Telefon bude stačit na drtivou většinu her, které si navíc zahrajete plynule, a samozřejmě nezklame ani při surfování po internetu či práci se soubory.

Koupit či nekoupit? Opět se musíme přiklonit k ceně přístroje pohybující se od 2000 Kč (Čína) až po 4000 Kč (ČR), která je vzhledem k parametrům velmi příznivá. I v případě vyšší zmíněné české ceny se jedná o zajímavý a dobrý kup, kterému bychom se nebránili. Vzhledem ke dvěma dodávaným krytům v základním balení, menší velikosti, perfektnímu přednímu fotoaparátu na „selfies“ a atraktivnímu vzhledu bychom telefon doporučili také ženám.

Klady

+ Poměr cena/výkon
+ Svižný systém
+ DualSIM
+ Slot pro MicroSD kartu
+ Možnost instalace na SD kartu
+ Slušný fotoaparát, obzvláště přední
+ Funkce USB OTG
+ Inovativní prvky (zadní dotekový panel, bezdotykové ovládání, rozeznání nakreslených gest)
+ Oficiální OTA updaty od výrobce

Zápory

– Průměrná, až podprůměrná výdrž na jedno nabití
– Dlouho načítající se GPS
– Šedá skvrna u fotografií při horších světelných podmínkách
– Multitouch podporuje pouze dva prsty
– Velmi špatná sluchátka v balení
– Nepříliš kvalitní zvukový výstup (sluchátka)

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (71)