Trendy

Co na Androidu znamenají symboly ve stavovém řádku?

Co-na-Androidu-znamenají-symboly-ve-stavovém-řádku

V pravé horní části chytrých telefonů s Androidem, takzvaném stavovém řádku, se kromě ukazatele času zobrazují také různé další symboly. Například Písmena G, E a 4G informují o typu (a tím pádem i rychlosti) připojení k Internetu. V tomto článku se vám pokusíme vysvětlit, co jednotlivé symboly ve stavovém řádku vlastně znamenají.

ikonag

Písmeno G

Písmeno G ve stavovém řádku znamená, že je telefon připojen k Internetu přes nejpomalejší a nejstarší typ připojení. Jedná se o službu GPRS (General Packet Radio Service), která je vzhledem k pomalé rychlosti přenosu dat vhodná pouze nenáročné činnosti – například textovou komunikaci.

pripojeni-edge

Písmeno E

Písmeno E indikuje připojení k Internetu přes EDGE (Enhanced Data Rates for GSM Evolution). To je o něco rychlejší technologie než GPRS, ale stále je příliš pomalá pro prohlížení webových stránek nebo streamování obsahu.

ikona3g

3G

3G značí již poměrně rychlé internetové připojení, které nebude zdržovat při surfování po Internetu a je možné přes něj streamovat hudbu. Na sledování online videí ale ještě nemusí ve všech případech stačit.

hacko

Písmeno H

Písmeno H indikuje rychlejší formu 3G. Rychlost zvyšuje spolehlivost streamování hudby, ale pokud chcete stáhnout film, budete potřebovat trochu trpělivosti. H je zkratka pro HSPA, což znamená High Speed Packet Access.

h-plus

H+

H+ je další úrovní HSPA připojení, které ale stále není tak rychlé jako 4G. Stahování je plynulé a rychlé, také streamování videa je mnohem spolehlivější. Jinak samotné H+ je zkratka pro HSPA+.

lte

4G nebo LTE

4G nebo LTE je aktuálně nejrychlejší připojení k Internetu. Je téměř tak rychlé jako připojení přes Wi-Fi. Proto je vhodné pro všechny internetové aktivity, včetně streamování videa, stahování filmů, videohovory a tak dále. Pokud ho vidíte mezi symboly ve stavovém řádku, můžete si užívat Internetu naplno (samozřejmě do výše svého FUP).

roaming

Písmeno R

Jedná se o symbol roamingu. Když ho vidíte ve stavovém řádku, znamená to, že je váš telefon připojen k jiné než obvyklé síti. S tím zpravidla souvisí vyšší sazby, včetně plateb za přijetí hovoru. Používáte-li internetové připojení, počítejte s jeho nepoměrně vyšší cenou. Bez datového roamingu nemůžete používat mobilní Internet mimo svou domovskou zemi. Datový roaming lze zcela vypnout/zakázat v systémovém nastavení.

sipky-proti-sobe

Dvě vodorovné šipky směřující opačným směrem

Mezi  symboly ve stavovém řádku se dvě protijdoucí šipky zobrazí, pokud váš mobilní operátor spustil nebo testuje služby Voice over LTE (VoLTE). Nová technologie používá 4G připojení, určené původně jen jako internetová služba, k uskutečňování hlasových hovorů. Výsledkem je lepší pokrytí (zejména v interiéru) a lepší kvalita hovoru.

uspora-dat

Symbol plus uvnitř kruhu

270stupňový kruh a uvnitř něj znaménko plus se objevuje od Androidu 7.0 Nougat v případě, že si uživatel aktivoval úsporu dat. Tuto možnost lze zapínat a vypínat v systémovém nastavení v sekci datových přenosů.

ikona-wifi

Wi-Fi

Symbol Wi-Fi je natolik známý, že ho nebudeme popisovat slovy „tečka a tři kruhové výseče“. Pokud ho vidíte ve stavovém řádku, znamená to, že telefon je připojen a přihlášen k bezdrátové síti. Ta obvykle bývá velmi rychlá a vhodná pro všechny typy internetových aktivit, ale funguje pouze v dosahu Wi-Fi připojení.

wifi-vykricnik

Wi-Fi se symbolem vykřičníku

Od Androidu 5.0 Lollipop výše umí telefon signalizovat nedostupnost internetového připojení přes Wi-Fi. Znamená tedy, že zařízení je připojeno k bezdrátové síti, ale z nějakého důvodu se nedostane na Internet.

wifi-otaznik

Wi-Fi se symbolem otazníku

Ikona Wi-Fi se symbolem otazníku znamená, že v dosahu telefonu byla nalezena otevřená bezdrátová síť. Android takto upozorňuje, že se k ní můžete připojit.

tethering

Ikona Wi-Fi uvnitř čtverce

Tento symbol znamená, že telefon nabízí takzvaný „tethering“, tedy sdílí své mobilní datové připojení skrze vlastní vytvořenou Wi-Fi. K této Wi-Fi se pak mohou připojovat další zařízení (notebooky, tablety, ….) a využívat tak poskytnutého internetového připojení.

sipky-vedle-wifi

Malé šipky vedle nebo uvnitř symbolů připojení k Internetu

Na některých telefonech jsou u symbolů internetového připojení (G, E, H, H+, Wi-Fi, …) zobrazovány dvě šipky nebo trojúhelníčky. Tyto symboly blikají, když telefon používá připojení k Internetu a jsou užitečným indikátorem toho, že spojení funguje. Šipky vám také mohou prozradit, že aplikace používají Internet na pozadí – budou blikat, i když zrovna nepoužíváte žádný program.

voice-over-wifi

Telefon se symbolem Wi-Fi

Tento symbol ukazuje, že je telefon nastaven na volání přes Wi-Fi. Jedná se o relativně novou funkci, která vám může nabídnout nejlepší kvalitu hovoru. Pokud váš telefon nemá dobrý signál mobilní sítě, bude k hovoru použita dostupná bezdrátová síť.

prioritni-rezim

Zákaz vjezdu

Tento symbol hvězdičky znamená, že je aktivní prioritní režim. V tomto módu telefon neoznamuje žádné aktivity, vyjma těch, které jste zařadili na seznam výjimek. Hodí se například pro případy, kdy si nepřejete být v noci rušení. Na Androidu 5.0 Lollipop byla pro ty samé účely používána hvězdička.

nfc

Písmeno N

Tento symbol ukazuje, že na zařízení je zapnuté NFC nebo Near Field Communication. Služba NFC umožňuje přenosy mezi dvěma zařízeními pouhým dotekem. Chcete-li se zbavit tohoto symbolu, najdete tuto možnost v nastavení bezdrátového připojení.

bluetooth

Bluetooth

Tento symbol ukazuje, že na zařízení je aktivní Bluetooth. Tato komunikační technologie slouží k propojení telefonu s dalšími zařízeními. Typicky se používá například pro připojení handsfree sady v autě, fitness náramků, chytrých hodinek, bezdrátových sluchátek a dalšího příslušenství. Pokud nic takového nepoužíváte, můžete Bluettoth vypnout v nastavení.

ikona-gps

Obrácená kapka

Obrácení kapka signalizuje aktivní služby určování polohy, tedy například použití GPS. Tuto funkci potřebujete pouze v případě, kdy chcete telefon použít pro navigaci či vyhledávání nějakých informací závislých na poloze (např. počasí). Jinak poměrně značně vyčerpává baterii. Na některých zařízeních se místo toho objevuje ikona satelitu.

rezim-vibrace

Čtverec se dvěma svislými čarami na obou stranách

Tento symbol značí zapnutou funkci vibrace. Chcete-li tento režim vypnout, jednoduše upravte hlasitost pomocí ovladače hlasitosti na boční straně telefonu.

zakaz

Zákaz vstupu

Symbol škrtnutého kruhu říká, že nemáte k dispozici datové ani mobilní spojení, což vám brání odesílat zprávy nebo telefonovat. Vidět ho můžete v metru nebo pokud se nacházíte daleko od civilizace.

porizen-snimek-obrazovky

Čtvereček s horami

Tento obrázek říká, že jste pořídili snímek obrazovky. Najít ho můžete v galerii, kde ho lze dále upravovat nebo odstranit. Novější verze Androidu také nabízejí možnost rychlého sdílení tohoto screenshotu.

ikona-budiku

Budík

Obrázek budíku samozřejmě neznamená nic jiného, než že máte nastavené buzení. Bohužel z této informace nepoznáte ani den, ani konkrétní čas.

ikona-klice

Klíč

Ikona klíče znamená, že telefon je připojen k virtuální privátní síti (VPN). To je typické například pro různé „spořiče dat“ či zabezpečená připojení k Internetu.

rezim-letadlo

Letadlo

Obrázek letadla ve stavovém řádku znamená, že telefon je v takzvaném režimu Letadlo. V tomto módu jsou na telefonu deaktivována připojení přes Wi-Fi, mobilní sítě a Bluetooth.

Další symboly ve stavovém řádku

Provedení ikon se samozřejmě může na jednotlivých telefonech lišit – tuto oblast výrobci často upravují v rámci svých grafických nadstaveb. Stejně tak u některých značek můžete narazit na symboly, které u ostatních neuvidíte. Pokusme se společnými silami vybudovat jakousi „databázi“ symbolů stavového řádku! V úvahu však berme pouze systémovou oblast (tj. vpravo), nikoli oznamovací ikony aplikací (vlevo).

Viděli jste i jiné ikony, písmena či symboly ve stavovém řádku? Podělte se o to, co znamenají, případně se zeptejte v diskuzi pod článkem!

Avatar of Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně přešel do role servisního technika PC, správce sítě a uživatelské podpory. Dále se vypracoval na pozici správce informačních a komunikačních technologií a správce webových stránek na WordPressu. Jeho vášeň pro psaní ho v červnu 2018 vedla k rozhodnutí věnovat se na plný úvazek kariéře freelancera. Dnes se Karel specializuje na tvorbu technického obsahu a copywriting, kde využívá své rozsáhlé zkušenosti a odborné znalosti pro vytváření kvalitního a hodnotného obsahu pro široké spektrum čtenářů. Jeho práce zahrnuje nejen technické články a návody, ale i recenze produktů a aplikací, což mu umožňuje zůstat v přední linii technologického vývoje. více o autorovi

Komentáře (37)