Sony Xperia X: povedený telefon sráží zbytečné chyby (recenze)

Sony Xperia X titulka

Společnost Sony překvapila řadu svých příznivců, když v rámci barcelonského veletrhu MWC 2016 představila zbrusu novou řadu smartphonů, které mají částečně nahradit někdejší vlajkovou řadu Xperia Z. V dnešní recenzi se podrobně podíváme na telefon Sony Xperia X, který představuje pomyslný střed této nové řady.

Obsah recenze

Skromné balení

Není to tak dlouho, co patřil obsah balení telefonů Xperia k těm nejštědřejším a vedle běžného příslušenství zákazník s telefonem dostal například ochranné folie na displej, NFC tagy nebo obal na telefon. Recenzovaný telefon Sony Xperia X k nám však dorazil pouze s 1,5A napájecím adaptérem, USB kabelem a základními manuály.

Sony Xperia X obsah balení

Design Sony Xperia X kráčí po vyšlapané cestičce

S řadou Xperia X přišla i menší obměna vzhledu, telefon se sice stále drží designových prvků, které byly zavedeny s příchodem Xperie Z, vývoj je zde však patrný na první pohled. Jednou z největších novinek je nahrazení skleněných zad lakovaným kovem. Hranatější tvary sice zůstaly zachovány, nově jsou však všechny okraje více zakulacené, což je nejvíce patrné na přední straně díky použití 2,5D krycího skla odolného vůči poškrábání Dragontrail.

Sony Xperia X přední strana

Změny se dotkly také okolního kovového rámečku, respektive způsobu, jakým jsou odstíněny antény. Pryč jsou nevzhledné plastové rohy, nově se jediný plastový díl rámu nachází na spodní straně telefonu, ten je navíc zpracován tak, že je velmi obtížné jej od kovu odlišit. Kvalitě zpracování celého telefonu pak nemůžeme také absolutně nic vytknout, velmi však zamrzí absence voděodolnosti, která byla dlouhou dobu synonymem pro vrcholné modely smartphonů Xperia.

Sony Xperia X zada fotoaparat

Pro test jsme měli k dispozici šedou Sony Xperia X, záda i boky telefonu v této barevné variantě vypadají elegantně, telefon nás však příliš neoslovil přední stranou, která na nás působila poněkud lacině, pokud by byla čelní strana černá, byl by dojem z telefonu o poznání lepší. A u přední strany ještě chvíli zůstaneme, Sony je totiž dlouhodobě kritizováno za velmi tlusté okraje obzvláště u vlajkových modelů. Tento neduh sice není u telefonu Sony Xperia X tolik výrazný a zejména okraje pod a nad displejem bychom si dokázali představit podstatně menší.

Sony Xperia X logo

Díky zakulaceným hranám, užším okrajům okolo displeje a nepatrně menší úhlopříčce se Sony Xperia X ovládá jednou rukou lépe než Xperia Z5 a navíc do dlaně ani neřeže. Telefon však v ruce stále nesedí stejně dobře jako jeho „zakulacenější“ kolegové a občas se tak nevyhnete situacím, kdy odvrátíte jeho pád na zem jen na poslední chvíli. Rozměry telefonu činí 142,7 x 69,4 x 7,9 mm a hmotnost se usadila na 152 gramech.

Skvělá čtečka otisků a špatně umístěná tlačítka hlasitosti

Ze čtečky otisků prstů se pomalu ale jistě stává prvek, který nesmí chybět v žádném telefonu vyšší třídy. Nejinak je tomu i v případě smartphonů společnosti Sony, kde si svůj debut odbyla již v loňském roce a to na palubě telefonů Xperia Z5. Stejně jako loni, i letos se čtečka integrovaná do zapínacího tlačítka usadila na pravém boku přístroje. Telefon si pamatuje až 5 otisků a k odemknutí dojde ihned po stisku tlačítka. Samotné rozpoznávání otisků funguje bleskurychle a v naprosté většině případů i spolehlivě, komfort při odemykání telefonu však trochu komplikuje zapuštění tlačítka do boku přístroje.

Sony Xperia X tlačítka

Sony si zaslouží pochvalu také za použití hardwarové spouště fotoaparátu. Toto dvoupolohové tlačítko má měkký stisk, nepostrádá však ani hmatovou odezvu, díky čemuž se s jeho pomocí fotografuje opravdu pohodlně. Podstatně hůře na tom však je kolébka pro ovládání hlasitosti, která je umístěna vyloženě nevhodně. Tlačítka se totiž nalézají ve spodní části smartphonu mezi tlačítkem napájení a spouští fotoaparátu, kde jsou obtížně dosažitelná a nejednou nám kvůli tomu telefon málem z rukou vypadl. Nutno však dodat, že výrobce toto umístění zvolil kvůli lepší kontrole nad funkcemi fotoaparátu – kolébka hlasitosti totiž slouží pro ovládání přiblížení při fotografování.

Kvalitní displej a nepřesvědčivé stereoreproduktory

Telefon je osazen 5″ IPS displejem s FullHD rozlišením a naprosto dostatečnou jemností obrazu 441 ppi. Je sice pravda, že několik telefonů konkurence v této ceně nabízí již QHD displeje, ten by zde však měl využití pouze ve spojení s virtuální realitou a zbytečně by tak zatěžoval baterii. Nechybí ani softwarové funkce pro vylepšení jeho vlastností, mezi které se řadí například X-Reality Engine, který vylepšuje barvy spolu s ostrostí obrazu u fotografií a videí. Pozorovací úhly jsou v tomto případě výborné a rovněž čitelnost na slunci je na velmi dobré úrovni, občas jsme se pouze setkali s pomalejšími reakcemi čidla pro automatickou regulaci jasu. Celkově můžeme displej v Sony Xperia X ohodnotit jako povedený, nicméně na poměry dané cenové kategorie „pouze“ lehce nadprůměrný.

Sony Xperia X displej

Mezi zajímavé softwarové funkce spjaté s displejem patří například tyto:

  • Softwarová vylepšení X-Reality Engine a Super živý režim.
  • Detailní možnosti nastavení vyvážení bílé.
  • Sledování očí uživatele bránící zhasnutí displeje.
  • Možnost probudit displej poklepáním.
  • Režim pro ovládání telefonu v rukavicích.

Sony Xperia X se pyšní použitím dvojice reproduktorů na své přední straně, díky čemuž jsme od telefonu očekávali nadprůměrně kvalitní zvuk. Tato naše očekávání však bohužel zůstala nenaplněna. Zvuk telefonu lze označit za dobrý do doby, než překročíte poloviční hlasitost, pak telefon začne rezonovat a zvuk se stává velmi „plechovým“. Jak kvalitou reprodukovaného zvuku, tak i jeho maximální hlasitostí pak telefon Sony Xperia X poráží nejeden konkurent s pouze jedním reproduktorem.

Pokud je pro vás však důležitější zvukový výstup pro sluchátka, můžete být v klidu, ten je totiž tradičně výborný. Jako povedený lze označit také předinstalovaný hudební přehrávač s podporou Spotify i práce v lokální síti, nebo možnosti softwarových úprav zvukového výstupu.

Podprůměrný hardware?

Sony Xperia X je telefonem hojně kritizovaným za svou hardwarovou výbavu, která by mohla být vzhledem k ceně přece jen o něco lepší. Bez chození okolo horké kaše však musíme konstatovat, že pokud nepatříte mezi uživatele, kteří za své peníze chtějí především co nejvíce bodů v AnTuTu, nebude vás hardware Sony Xperia X v ničem limitovat. Telefon je osazen chipsetem Qualcomm Snapdragon 650. Ten obsahuje big.LITTLE procesor se dvěma výkonnými jádry Cortex-A72 taktovanými na 1,8 GHz a čtyřmi jádry Cortex-A53 na frekvenci 1,4 GHz, o grafiku se zde stará Adreno 510.

Pokud pak k poměrně výkonnému chipsetu přičteme ještě 3 GB RAM a 32GB interním úložištěm rozšířitelným o dalších 256 GB zde tak máme hardwarovou výbavu plně srovnatelnou s některými loňskými vlajkovými loděmi. Pokud však dáte na řeč čísel, můžeme uvést například bodový výsledek AnTuTu, který přesahuje 82 tisíc bodů.

Specifikace telefonu

[aps_product_sz id=“399858″]

Hráči nemusejí mít obavy

Jak bylo řečeno již výše, výkon telefonu je na velmi slušné úrovni, což se pozitivně projevilo i ve hrách. Mezi námi otestované hry patří například sci-fi hororovka Dead Space 2, zombie střílečka Dead Trigger, známá hra z PC a konzolí GTA: San Andreas nebo závodní titul Real Racing 3. Jak nejspíš už tušíte, všechny zmíněné tituly na telefonu běžely bez zaváhání a naprosto plynule.

Sony Xperia X Real Racing 3

Ach to USB-C…

V oblasti bezdrátové konektivity nemáme telefonu Sony Xperia X absolutně co vytknout. Přítomna je rychlá Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 4.2 s podporou aptX i NFC, jehož anténa se poněkud netradičně usídlila na přední straně v levém rohu nad displejem. Již samozřejmostí je pak podpora veškerých u nás provozovaných LTE frekvencí. O geolokaci se zde stará jak GPS, tak i GLONASS a nechybí ani digitální kompas. Fix polohy je rychlý a ani v průběhu navigace nás telefon ani jednou nezradil. Na dobré úrovni je rovněž příjem Wi-Fi a mobilního signálu.

Sony Xperia X usb

Co se týče nedostatků v oblasti konektivity, musíme si trochu postěžovat na absenci moderního USB-C konektoru, který by u podobného telefonu již chybět neměl. Některým uživatelům by pak mohla scházet přítomnost infračerveného portu nebo aktuální absence dual-SIM varianty na našem trhu.

Magie s výdrží

Sony je velmi dobře známé pro skvělou optimalizaci baterie a přesto nás stále nepřestává překvapovat. Sony Xperia X nabízí baterii s kapacitou pouhých 2620 mAh, což by u řady jiných telefonů s obdobnou hardwarovou výbavou znamenalo maximálně jeden intenzivnější den používání, zde je však situace o poznání lepší. V našem případě se výdrž i při velmi náročném používání složeném z natáčení videí, pořizování fotografií, testování výkonu ve hrách, prohlížení webu a pochopitelně telefonování pohybovala okolo 1,5 dne. Při běžnějším, ale stále poměrně náročném používání pak telefon neměl problém přečkat 2 dny bez nabíjení.

Za skvělou výdrž na baterii telefon Sony Xperia X vděčí mimo jiné také funkci Doze v Androidu 6.0, přítomen je sice i známé režimy Stamina a Ultra Stamina, ty jsou však oproti dřívějšku značně omezeny a své uplatnění si obvykle najdou až v situaci, kdy baterie dochází.

Ve znamení material designu

Sony Xperia X využívá operační systém Android 6.0 Marshmallow nad kterým běží grafická nadstavba z dílny tohoto japonského výrobce. Nadstavba sice prostupuje napříč celým systémem, je zde však znát velký vliv Material designu, který na nás vykukuje prakticky z každé části systému. I díky tomu pak systém působí svěže, nepřeplácaně a místy dokonce připomíná čistý Android. Běh systému je pak naprosto plynulý a za dobu testování jsme se ani nesetkali s žádnými záseky či pády aplikací.

Jako nejslabší součást nadstavby od Sony pak vnímáme předistalovaný launcher, ten na nás působil přeplácaně a jeho chod nebyl ve srovnání se zbytkem systému tak plynulý. Sony se také bohužel vzdalo svých miniaplikací, které v žádném novém modelu této značky již nenajdeme, což je rozhodně škoda. V telefonu nalezneme i nějaký bloatware v podobě řady aplikací od Sony, které, pokud je nedeaktivujete, vás budou neustále zásobovat nevyžádanými notifikacemi. Dále bychom se také obešli bez předinstalovaného antiviru AVG nebo aplikace pro nakupování na Amazonu. Tyto aplikace navíc nelze z telefonu úplně odstranit, ale pouze deaktivovat. V Sony se rovněž zbavili jejich povedené klávesnice a nahradili ji (rovněž povedenou) klávesnicí Swiftkey, zda je to dobře, nebo ne necháme na vás.

Abychom však předinstalované aplikace jen nekritizovali, pochvalu si zaslouží například povedená aplikace Lifelog, která nejen že dokáže zaznamenávat vaši fyzickou aktivitu, ale také sleduje, jak spíte a co s telefonem děláte. Dozvíte se zde tak například, jak dlouho jste na telefonu hráli hry, poslouchali hudbu či sledovali videa nebo kolik fotografií jste za den pořídili. Líbila se nám také aplikace zprávy pro aktuální informace nebo jednoduchá, ale přehledná aplikace počasí. Chybět pak nemůže ani podpora schémat.

Fotí dobře, ale ne výborně

Snímač telefonu Sony Xperia X nabízí rozlišení 23 MPx a nově má funkci „prediktivního hybridního autofokusu„, který předpovídá, kde se bude pohybující objekt ve chvíli pořízení snímku nacházet. Světelnost objektivu je f/2.0. Je poněkud paradoxní, že Sony patří mezi výrobce nejlepších fotočipů pro mobilní telefony na světě a přesto se dlouhodobě potýká s kvalitou výsledných fotografií. Sony sice usilovně pracuje na zlepšení svých telefonů v oblasti fotografování, to je však velmi pozvolné a výrobce tak obvykle pouze dotahuje konkurenci, která se mezitím posune zase o kousek dál.

Nejinak je tomu i v případě testované Xperie X. Fotografie jsou obecně kvalitní, fotoaparát v telefonu ostří velmi rychle a přesně, ovšem jen do doby, než po něm chcete fotit blízké objekty. Makro fotografie jsou skutečnou Achillovou patou tohoto telefonu, který má často problém v takovém případě správně zaostřit. Na mobilní fotografickou špičku pak Sony ztrácí také vyšší mírou šumu a to i za poměrně dobrých světelných podmínek. Pro někoho může být velkým problémem také fakt, že telefon umí natáčet maximálně FullHD video při 60 FPS, to je však naštěstí poměrně kvalitní.

Sony Xperia X fotoaparát

Fotoaplikace

Příliš nás nepotěšila ani fotoaplikace, která sice nabízí celou řadu možností jak si s fotografiemi pohrát – tedy ve smyslu různých módních filtrů či přidávání rozšířené reality. Například manuální režim sice přítomen je, mohl by však být mnohem obsáhlejší a lépe zpracovaný. S aplikací jsme se tak během testování příliš nesžili.

Základním režimem fotoaparátu je SuperAuto. Za zmínku stojí i další režimy, jmenujme například:

  • Ručně, který umožní detailnější volbu scény.
  • Efekt AR (rozšířená realita).
  • TimeShift video.
  • Plynulé Panorama.

Fotografie

Fotografie z předního fotoaparátu

Sony Xperia X fotografie

Video

Sony Xperia X – videoukázka (FullHD, 60FPS)

Sony Xperia X - videoukázka (FullHD, 60FPS)

Fotografie i video v plném rozlišení si můžete stáhnout ZDE.

Závěr

Sony Xperia X se na našem trhu prodává za bezmála 16 tisíc Kč, což je cena se kterou se dostává do kontaktu nejen s loňskými, ale i některými letošními vlajkovými loděmi, to prodejům této novinky příliš nepomůže. Na druhou stranu, až cena klesne přibližně o 3 až 4 tisíce, bude se jednat o poměrně zajímavou volbu pro každého, kdo hledá velmi dobře vybavený telefon s 5″ úhlopříčkou.

Mezi silné stránky telefonu Sony Xperia X se řadí například velmi kvalitní dílenské zpracování společně s elegantním, i když pro někoho možná trochu nudným vzhledem. Velmi se nám líbila čtečka otisků prstů, a to jak její umístění na bok, tak její funkčnost v praxi, jen by tlačítko s ní nemuselo být tolik zapuštěno. Tradičně musíme vyzdvihnout také kvalitní a velmi plynulé prostředí systému s řadu užitečných funkcí nebo skvěle optimalizovanou spotřebu energie. Rovněž tradiční pochvala pak směřuje k výbornému zvukovému výstupu přes 3,5mm jack.

Naopak zklamání nám připravily hlasité streoreproduktory, které v testovaném telefonu podávaly opravdu slabé výkony. Nás mrzí, že se Sony u své nové nejvybavenější řady vzdalo voděodolnosti a i nadále se brání nasazení USB-C konektoru. Také některé změny v jinak povedeném prostředí systému se nám příliš nelíbí – jmenovitě odstranění miniaplikací a nemožnost odinstalování bloatware. V neposlední řadě musíme zmínit také fotoaparát, ten si o své zařazení mezi zápory koleduje zejména kvůli absenci nahrávání 4K videa a také faktem, že za nejlepší konkurencí stále zaostává.

Klady

+ Špičkové zpracování i materiály.
+ Elegantní design.
+ Dostatečný výkon.
+ Hardwarová spoušť fotoaparátu.
+ Skvěle optimalizovaný systém.
+ Výborně fungující čtečka otisků prstů.
+ Výborný zvukový výstup.

Zápory

– Chybí voděodolnost.
– Absence USB-C.
– Slabá hlasitost reproduktorů.
– Nevhodně umístěná kolébka hlasitosti.
– Pouze FullHD video.

Za zapůjčení děkujeme společnosti Sony.

Vašek Švec
O Autorovi - Vašek Švec

Vaška prakticky od dětství zajímaly nové technologie, ať už se jednalo o telefony, počítače či třeba auta. V době, kdy většina jeho kapesného padla na… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (12)