Sony Xperia X Compact: Malý telefon s velkou výdrží (recenze)

Sony Xperia X Compact

Pokud jste si chtěli pořídit malý a perfektně vybavený telefon s Androidem, mohli jste se spolehnout na Sony a jejich Compact řadu. Ta až do minulého roku nabízela v podstatě zmenšený vlajkový model s minimálními rozdíly. Poslední model Sony Xperia X Compact nám již však spadá do střední třídy. I tak si ale nevede vůbec špatně, i když přišel o několik prémiových vlastností.

Obsah recenze Sony Xperia X Compact

Obsah balení

V našem testovacím balení jsme nalezli pouze telefon a USB kabel. V prodejním balení to bohužel není o moc lepší. Kromě těchto dvou věcí v něm najdeme ještě adaptér do zásuvky, návod a jehlu pro vytažení šuplíku na SIM a microSD kartu. Sluchátka v balení telefonu nenajdeme, stejně jako fólii na displej nebo obal.

Sony Xperia X Compact baleni

Design a konstrukce

Po designové stránce vychází Sony Xperia X Compact ze svých předchůdců z řady Xperia. Nicméně už z fotek jde vidět, že nemá tak ostré hrany a místo toho se zaoblily. To ve spojení s malou velikostí zajišťuje, že se telefon drží perfektně. Celý telefon je plastový, což ale vůbec ničemu nevadí, opět se těží z malé velikosti, takže pevnost telefonu je rovněž na jedničku. Má to ale i svá negativa, Sony Xperia X Compact je velmi mrštný telefon, který dokáže jednoduše vyklouznout z rukou. Druhý problém se týká spíše telefonů s tmavým barevným provedením, plasty telefonu jsou lesklé a sbírají každou nečistotu a otisk. Na testované bílé verzi to naštěstí nejde moc vidět, nicméně u jiných barevných provedení se leštění telefonu nevyhnete.

Sony Xperia X Compact predni strana

Sony je známo svými velkými rámečky kolem displeje. U Xperia X Compact rovněž nejsou nejmenší, když vezmeme v potaz velikost telefonu. Brada telefonu alespoň našla využití jako místo pro hlasitý reproduktor, díky tomu se opticky zmenšila. Když se pak zaměříme na jednotlivé strany telefonu, tak spodní strana nabízí pouze USB-C konektor. Vrchní strana 3,5mm audio jack. Na levé straně telefonu nalezneme již zmiňovaný šuplíček pro SIM a microSD karty. Pravá strana pak nabízí zapínací tlačítko, ve kterém je umístěna čtečka otisků prstů. Kousek níže je pak ovládání hlasitosti, které je umístěno trochu nešťastně a netradičně. Při změně hlasitosti se musí telefon v ruce přechytnout a palec dát do nepříliš pohodlné pozice. Je to škoda, obzvlášť když se Sony Xperia X Compact dá úplně bez problémů ovládat jednou rukou. Jak je zvykem u telefonů Sony, nalezneme na pravě straně také tlačítko pro fotografování, které je namačkávací, stejně jako u fotoaparátů.

Jedna z hlavních vlastností, o kterou telefon oproti telefonu Xperia Z5 Compact přišel, je splnění normy IP68. Takže telefon není voděodolný a prachuvzdorný. To je zrovna poměrně dost užitečná vlastnost a nejednomu člověku bude chybět.

Čtečka otisků prstů

Sony je jeden z mála výrobců, kteří čtečku otisků prstů umísťují na bok telefonu. Rychlost čtečky je velmi dobrá, pokud otisk dokáže rozeznat, v mžiku je telefon otevřený. Díky bočnímu umístění je menší, než u jiných modelů a bohužel se to podepsalo na přesnosti. Nejedná se ale o nic hrozného, většinou se telefon otevře, mnohem více zde záleží na tom, jak přesně prst na čtečku umístíte.

Sony Xperia X Compact ctecka otisku prstu

Obraz a zvuk

Sony Xperia X Compact má 4,6” velký IPS displej s HD rozlišením, které zcela dostačuje. Výsledná hustota pixelů je 319 ppi. Displej zabírá celkem 69,53% těla telefonu. Barvy jsou velmi povedené, potěšilo nás bohaté nastavení, kromě dvou různých režimů pro vylepšení obrazu, nabízí také manuální vyvážení bílé barvy displeje. Pozorovací úhly jsou na tom velmi dobře, stejně tak čitelnost na slunci. Velkou zásluhu na tom má jas obrazovky, ten na maximální nastavení dokáže zářit opravdu hodně, pokud ale rádi ponocujete, nabízí také nastavení velmi nízkého jasu.

Sony Xperia X Compact displej

Stereo reproduktory nabízí hodně kvalitní poslech, ještě trochu by to ale chtělo přidat na hlasitosti. Audio jack 3,5mm nabízí rovněž nadstandardní poslech, zkoušeli jsme je připojit i k velkým sluchátkům Parrot Zik a bez problémů si s nimi telefon poradil. V nastavení zvuku také nalezneme mnoho možností, jak si jej vylepšit, a to včetně ekvalizéru.

Hardware

Po hardwarové stránce na tom není Sony Xperia X Compact vůbec špatně. Použitý chipset Snapdragon 650 dostačuje na všechny úkony, které s telefonem budete provádět. Nezalekne se ani 3D her jako je Real Racing 3 nebo UNKILLED. Nebudete je sice hrát na nejvyšší detaily, ale to na malém displeji stejně moc nejde poznat. Rozhodně nevadí, že v telefonu není Snapdragon 820. Dále je k dispozici celkem 3GB RAM a 32 GB vnitřní paměti, která jde rozšířit pomocí microSD karet. V benchmarku AnTuTu dosáhl telefon na velmi pěkných 77 263 bodů, čímž se zařazuje těsně za Samsung Galaxy S6 nebo Google Nexus 6P.

Specifikace telefonu

[aps_product_sz id=“427264″]

Telefon nenásleduje trend jiných zařízení, které mají hybridní dualSIM mód s paměťovou kartou. Najdeme tu klasicky jedno místo pro nanoSIM kartu a jedno místo pro microSD kartu. Když se pak podíváme na konektivitu, tak nechybí NFC, Bluetooth 4.2 a Wi-Fi, která podporuje i 5GHz sítě. Ani s jednou z těchto funkcí jsme neměli jediný problém, vše fungovalo perfektně. GPS je na tom rovněž velmi dobře, rychlost i přesnost je ukázková. Nechybí ani podpora FM rádia. Po stránce konektivity tedy nemáme telefonu co vytknout.

Výdrž na baterii

Jak už jsme psali v titulku, výdrž telefonu na jedno nabití je excelentní. A to se na první pohled nedá říct, že by baterie měla nějak velkou kapacitu. Má “pouze” 2700 mAh. Nicméně díky kombinaci malého displeje s menším rozlišením a úspornějším procesorem Snapdragon 650, se výdrž dostává na velmi zajímavé hodnoty. Při normálním až nadprůměrném používání se bez problémů dostanete na dva dny používání. Dosáhnout na tři dny bez nabíjení není rovněž problém, jen je potřeba trochu šetřit s aktivitou. Druhou možností je použít jeden ze dvou režimů Stamina a Ultra Stamina, při aktivování přijdete o nemalý výkon telefonu, funkce, ale zase se vám razantně prodlouží výdrž, což se může hodit například na vícedenní stanování v přírodě, kde není možnost nabíjení. Nabití baterie je poměrně rychlé, do dvou hodin máte nabito z nuly na sto procent.

Systém

Sony je známé tím, že jako jeden z mála výrobců dodává do své nadstavby kompletní Google Now, do něj se dá dostat potáhnutím prstu doleva. Dobré je to, že i s příchodem Google Assistant do většiny telefonů, pořád Google Now funguje úplně stejně a vzájemně si nepřekáží. V systému jinak nenajdeme žádné divoké grafické změny, vzhled se začíná přibližovat čistému Androidu.

Počet nadbytečných aplikací je pořád dost, naštěstí jde většina odinstalovat nebo zakázat. Co nás ale rozhodně potěšilo, byla aplikace Hudba, která patří vůbec k těm nejlepším hudebním aplikacím, na které jsme mohli narazit, je přehledná, rychlá a nabízí bohaté nastavení. Dokonce se dá propojit s účtem na Spotify.

Fotoaparát a natáčení videa

Sony patří k výrobcům, kteří počet megapixelů u fotoaparátu ženou až zbytečně vysoko. Velký počet megapixelů ještě nezaručuje kvalitní fotografie, jak jsme se mohli přesvědčit v minulých letech u vlajkových modelů právě z řady Xperia. Na ty nejlepší jím vždy chyběl malý kousek a bohužel stejně je tomu i u Sony Xperia Compact X. Při dobrém světle dokáže vytvořit velmi dobré fotky, u většiny fotografií se ale dá pozorovat, že u krajů má problém s ostrostí a detaily nejsou tak dobře viditelné jako u středu obrazovky. Nejedná se však o nic hrozného, v této cenové kategorii patří k průměru. Lepší to pak je s natáčením videa, které podporuje maximálně FullHD při 60 FPS, a za to se může poděkovat hlavně nové elektronické stabilizaci.

Fotografie

Video

Sony Xperia X Compact – test videa

Sony Xperia X Compact - test videa

Závěr

Když si to shrneme, telefon Sony Xperia X Compact dopadl velmi dobře. I když už se nejedná o zmenšený vlajkový model, stále má co nabídnout. Největším plusem a překvapením je výdrž telefonu. Displej telefonu je na tom rovněž fantasticky, potěší i všechny, kteří chtějí více poslouchat hudbu. Trošku jsme zklamáni z fotografií, kde telefon spíše zapadá do průměru vyšší střední třídy. Největší mínusy jsou spojené hlavně s konstrukcí telefonu, chybějící certifikace IP68 je největší kaňkou, moc dobré nejsou ani lesklé plasty, díky jejich použití je telefon hodně kluzký a strašně rychle se umaže. Sony Xperia X Compact se dá momentálně podle údajů Heureka.cz pořídit za cenu 10 500 Kč.

Co se týče konkurence, tak ta největší pochází přímo od Sony. A to s jejich minulým kompaktním telefonem Xperia Z5 Compact, který nabízí lepší konstrukci z prémiových materiálů, splnění certifikací IP68, nahrávání videa ve 4K a o trochu více grafického výkonu. Nová Xperia X má výhodu v lepší baterii, podpoře USB-C a také o rok delší podpoře při aktualizacích, telefon by mě dostat ještě Android 8, zatímco u Xperia Z5 Compact se s aktualizací už nepočítá. Druhá a v podstatě poslední konkurence na poli Android telefonu je Samsung Galaxy A3 2017, ten nabízí o trochu větší displej nebo certifikaci IP68, dále už to není tak slavné, má menší baterii, méně RAM nebo méně výkonu.

Klady

+ Výborná výdrž na jedno nabití.
+ Perfektní displej.
+ Povedené stereoreproduktory.
+ Dostatečný výkon.
+ Rychlý a plynulý systém.

Zápory

– Chybí certifikace IP68.
– Telefon v ruce hodně klouže.
– Lehce se zašpiní.
– Nevhodně umístěné tlačítko pro ovl. hlasitosti.

Za zapůjčení děkujeme společnosti Sony.

David Trlica
O Autorovi - David Trlica

Už od dětství ho bavily telefony, na půdě byste určitě našli mnoho a mnoho časopisů o telefonech. První setkání se smartphony proběhlo právě u Androidu.… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (15)