Smartphone Huawei P10 je téměř dokonalý. Přišel ale o rok později (recenze)

Smartphone Huawei P10

Smartphone Huawei P10 možná na veletrhu MWC v Barceloně neukázal žádné převratné novinky jako jiné vlajkové modely. Oproti modelu z minulého roku se však poměrně dost změnil design telefonu a samozřejmě přibylo několik zajímavých novinek. Povedla se jedna z prvních vlajkových lodí pro tento rok? Zjistíme to v naší recenzi.

Obsah recenze

Obsah balení potěší

Balení nás u Huaweie P10 překvapilo už svým vzhledem, jedná se o pevnou bílou krabičku, která se otevírá do stran jako vrata. Ihned v prvním patře krabičky nalezneme smartphone Huawei P10, pod ním se ukrývá krabička, ve které byste čekali manuály. Ty tam najdeme, navíc je tam ale i kvalitní plastový obal. Na úplném spodu pak najdeme nabíječku, nabíjecí kabel s konektorem USB Type-C a sluchátka.

Huawei P10 krabicka

Ty následují design Apple AirPods, po konstrukční stránce se ale nejedná o žádný zázrak. Navíc nehrají ani příliš kvalitně. Jedná se o takový průměr, který můžeme vidět i u levnějších telefonů.

Designem připomíná telefony s nakousnutým jablkem v logu

Tady nemá cenu chodit kolem horké kaše. Nejen u sluchátek se Huawei inspiroval Applem. Model P10 připomíná iPhone 7 v hodně bodech. Pro někoho to může být plus, pro dalšího velké mínus. Díky tomu ale můžeme pochválit celkovou konstrukci telefonu, která je kovová. Na nějaké nedostatky jako vrzání nebo špatné lícování, můžete zapomenout. Vylepšena byla i ergonomie telefonu, kdy se nám v přímém srovnání s P9 drží mnohem lépe v ruce.

Na zadní straně smartphone Huawei P10 zaujme hlavně vrchní část, kde nalezneme objektivy fotoaparátu a blesk. Plusem je to, že objektivy jsou zapuštěny přímo do těla telefonu a nikde nic nevyčnívá. Pod fotoaparátem nalezneme kovová záda s logem Huawei. Na spodní i vrchní straně zad pak jde vidět plastový předěl, ve kterém jsou uchovány antény. Hrany telefonu jsou zahnuté, takže nikde nic neřeže do rukou. Čtečku otisku prstů již na zadní straně nenajdeme, přesunula se na přední stranu.

Huawei P10 predni strana

Opět tu máme menší rozpor, a to jestli je lepší čtečka otisků prstů na zádech nebo předku. Nicméně jedna výhoda je v tom, že se využila brada telefonu na přední straně, kde nyní najdeme speciální tlačítko, o kterém si povíme více níže. Na přední straně rovněž nechybí barevná LED dioda.

Kovový rámeček ukrývá na spodní straně hlasitý reproduktor. Najdeme zde i USB Type-C, který už je u vlajkových modelů téměř standardem. Úplně na levé straně pak najdeme ještě 3,5mm jack konektor. Naopak na vrchní straně rámečku nenalezneme nic, pouze malou zdířku mikrofonu.

Tlačítka pro ovládání hlasitosti najdeme na pravé straně. Pod nimi je pak zamykací tlačítko, které má drsný povrch a jde po hmatu ihned rozeznat. Na protilehlé straně najdeme hybridní slot pro dvě nanoSIM, nebo jednu nanoSIM a microSD kartu.

Čtečka otisků prstů je perfektní

Čtečky otisků prstů Huawei umí hodně dobře. Nicméně smartphone Huawei P10 posunul laťku opět o kus dále. Na trhu byste momentálně marně hledali zařízení s rychlejší a přesnější čtečkou. Po přiložení prstu je telefon v mžiku otevřen, prodlevy si ani nevšimnete. Během testování se snad nestalo, aby čtečka prst špatně rozpoznala.

Druhé velké plus čtečky je to, že dokáže bez problémů fungovat ve všech směrech, nebo i když máte mokrý nebo zašpiněný prst. A aby toho nebylo málo, čtečka otisku prstů rovnou simuluje i všechny tři hlavní ovládací tlačítka Androidu.

Huawei P10 čtečka otisků prstů

Krátký stisk tlačítka vás posune zpátky, delší stisk simuluje tlačítko domů a táhnutím do strany otevřete nabídku otevřených aplikací. Stačí pár desítek minut s tímto 3v1 tlačítkem a již nebudete chtít jít zpět. Pokud by vám ale přeci jen vyhovovala klasická softwarová tlačítka, tak se dají zapnout v nastavení.

Když si to celé shrneme, tak po stránce konstrukce je tu pouze jedna výtka. A to, že telefon nesplňuje certifikaci IP68, takže byste se s ním měli vyhýbat vodě a místům, kde se hodně práší.

Na displej je radost pohledět

I smartphone Huawei P10 má osvědčený IPS panel. Ten má úhlopříčku 5,1“. Displej pokrývá 71,2% přední strany a je chráněn sklem Gorilla Glass 5. Kromě toho je přímo od výroby na displeji nalepená ochranná fólie, kterou Huawei nedoporučuje oddělávat. Rozlišení displeje je 1920 x 1080 pixelů, což je pro tuto velikost pořád více než dostačující, jemnost je 432 PPI.

Huawei P10 displej 2

Kvalita samotného displeje je velmi dobrá. Podání barev je perfektní, stejně jako bílá barva. Podání černé trochu zaostává, ale to je dáno použitou IPS technologií. Se slunečním zářením si telefon hravě poradí a bez problémů na displej uvidíte. Nechybí také funkce odfiltrování modrého světla, což večer pomůže zmírnit únavu očí. Teplota barev se dá velmi detailně nastavit, takže si každý může nastavit barvy podle sebe.

Hudba nedělá telefonu problém

Sice najdeme na telefonu jen jeden hlasitý reproduktor, nicméně i ten se dokáže pořádně rozparádit. Bohužel, i když je velmi hlasitý, kvalita je průměrná. Podobně na tom jsou i přibalená sluchátka, která spadají do průměru, nicméně nenáročným uživatelům budou dostačovat. Výstup do sluchátek je povedený, dokáže si poradit i s většími sluchátky jako třeba Parrot Zik, v nich hrála hudba velmi dobře.

Po hardwarové stránce nemáme výtku

V telefonu se o výkon stará nejnovější procesor Kirin 960. Ten má osm jader a patří k tomu nejlepšímu, co můžeme v telefonech s Androidem najít. Dále v telefonu najdeme i grafický akcelerátor Mali-G71 MP8. Díky této kombinaci jsme neměli nikdy problém s tím, že by telefon nějakým způsobem zpomalil. Týká se to i her, kdy v Google Play nenajdete 3D hru, která by na telefonu nefunghovala kvůli nedostatku výkonu. Vyzkoušeli jsme Epic Citadel, Real Racing, nebo poslední díl N.O.V.A. Legacy. U všech her bylo hraní plynulé na nejvyšší možní detaily. Škoda je, že Huawei se zatím vyhýbá virtuální realitě, podpora Daydream headsetu by byla vítaným plusem.

Blíže jsme se podívali také na benchmarky. V AnTuTu telefon získal 133 292 bodů, čímž sice zaostává o několik tisíc bodů na přední místa, nicméně v reálném použití nepoznáte rozdíl. U Geekbench 4 získal v Single-Core 1934 bodů, v Multi-Core 5849 bodů. Zde se naopak dostává na první místo u obou výsledků. I z tohoto jde vidět, že na výsledky benchmarků se nedá moc spoléhat a můžou se dost lišit.

Samozřejmě v telefonu nechybí 4GB RAM a 64GB vnitřní paměti, což je dnes u vlajkových modelů standard, vnitřní paměť jde ještě rozšířit pomocí microSD karet. V telefonu je rovněž Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth ve verzi 4.2, USB-C, USB-OTG a také přesná GPS. LTE čip v telefonu podporuje všechny potřebné frekvence.

Specifikace telefonu

[aps_product_sz id=“430420″]

Baterie se zařazuje do průměru

V prvních dnech používání nás smartphone Huawei P10 poměrně vystrašil. Baterie o kapacitě 3200 mAH nám totiž nevydržela ani jeden pracovní den. Naštěstí po zhruba třech nabíjecích cyklech se vzpamatovala. I tak se ale nejedná o nic nadprůměrného. Pokud nezapnete jeden ze dvou úsporných režimů, tak vždy budete nabíjet na druhý den. Podle míry používání pak záleží, jestli to bude dopoledne nebo odpoledne. Na dva dny se dá dostat se zapnutým úsporným režimem.

Jeden z možných důvodů, proč Huawei nevylepšil výdrž baterie, může být i v rychlé nabíječce. Telefon nabijete během chvilky, takže pokud má člověk přístup k elektrické síti, nemusí baterii vůbec řešit. Rychlé nabíjení samozřejmě nejlépe funguje s přiloženou nabíječkou Huawei SuperCharge, která dokáže při napětí 4,5V dodat až proud 5 A. Z nuly na 10% telefon nabijete za pět minut. Na 50% baterie se dostanete za 30 minut. Kompletní nabití do 100% pak trvá 1 hodinu a 40 minut. Bezdrátové nabíjení i kvůli kovu v telefonu nenajdeme.

Smartphone Huawei P10 dostal nové EMUI 5.1

Android 7 Nougat už najdeme v telefonu rovnou z krabice, neočekávali jsme ani nic jiného. Možná je škoda, že se jedná již o verzi 7.1. Novinkou je pak nadstavba EMUI 5.1, která přináší několik novinek. Některých si ani nevšimnete, jako třeba Ultra Memory, která určuje pomocí speciálního algoritmu aplikace, které se mají udržet v paměti telefonu.

Dále by se mělo vylepšit dotykové ovládání telefonu, kdy by se měla snížit latence dotyku. Opět v reálném použití těžko poznáte rozdíl. Telefon je rychlý a reaguje ihned. Největší novinkou je podpora gest v tlačítku na přední straně, o kterém jsme již psali výše. Dále oproti verzi 5.0 proběhlo několik změn v systémových aplikacích jako je Galerie, ve které se dají lépe třídit fotky nebo kalendář, kde přibylo lepší přizpůsobení.

Když se ale zaměříme na plynulost, rychlost a stabilitu prostředí, tak zde musíme Huawei pochválit. Prostředí patří k tomu nejlepšímu, co můžeme na Androidu vidět, nesetkali jsme se nikdy s pádem nebo seknutím aplikace. Co se týče předinstalovaných aplikací, tak se rovněž nejedná o nic hrozného. V telefonu najdeme navíc například Instagram, Facebook, Booking.com, TripAdvisor.

Jeden mínus bychom ale v prostředí našli. Z nepochopitelného důvodu nejde v telefonu regulovat hlasitost notifikací externích aplikací. Hlasitost notifikací je spojena přímo s vyzváněním, jenže tímto se reguluje hlasitost jen několika málo oznámení. Například pro Facebook nebo Hangouts to tohle nastavení neplatí, takže i když máte hlasitost vyzvánění na minimu, tak pořád oznámení z těchto aplikací bude hlasité. Jedna z možností je stáhnout některou z mnoha aplikací z Google Play, které nastavují hlasitost zvuků detailněji.

Fotoaparát dotahuje nejlepší loňské modely

Huawei opět spolupracoval s firmou Leica, tentokrát se dočkala této nálepky i přední selfie kamerka. Na zadní straně najdeme rovněž dva objektivy, jeden 20MPx monochromatický, druhý pak 12MPx RGB. Světelnost objektivu je f/2,2. Předchozí model P9 v recenzích nejvíce trpěl právě u kvality fotografií a videí, kdy za těmi nejlepšími telefony zaostával. Smartphone Huawei P10 přináší vylepšení, ale ne takové, jaké bychom si asi představovali. Telefon se momentálně vyrovná těm nejlepším telefonům na trhu jako je Google Pixel nebo Samsung Galaxy S7. Zatím fotografie nemůžeme porovnat s jinými vlajkovými modely pro tento rok, ale dá se očekávat, že konkurence neusne na vavřínech a opět se pravděpodobně dostane mírně do popředí.

To samozřejmě neznamená, že smartphone Huawei P10 má špatné fotografie. Pořízené snímky jsou velmi kvalitní, a to i ve zhoršených světelných podmínkách. Podání barev je rovněž velmi dobré. Kladně nás překvapilo automatické ostření, které je hodně rychlé. Při nastavení rozlišení 12MPx jde navíc aktivovat dvojnásobný optický zoom, ten jde krásně využít při focení makro fotek. Více fotografií můžete nalézt v našem minulém článku.

Kvalita videí na tom je rovněž dobře, zde nás nicméně trochu zklamala stabilizace obrazu, můžete se přesvědčit níže. Videa již konečně jdou nahrávat ve 4K rozlišení. Při FullHD rozlišení se dá natáčet při 60 FPS, nechybí ani podpora zpomaleného videa. Kvalitativně se i zde dotahuje na loňské nejlepší modely, nicméně čekali bychom trochu více.

Fotografie

Video

Huawei P10 – test 4k videa

Huawei P10 - test 4k videa

Huawei P10 – zpomalené video

Huawei P10 - zpomalené video

Závěr

S tím jak roste hodnota značky Huawei, s tím roste i cena telefonů. Za smartphone Huawei P10 zaplatíte na českém trhu 15 990 Kč. Oficiálně se začíná prodávat 31. března. Telefon je povedenou evolucí, nabízí pevnou konstrukci, rychlý systém, dostatečný výkon a perfektní čtečku otisků prstů. Moc negativních věci na telefonu nenajdeme. Nemá zvýšenou odolnost, chybí mu stereo reproduktor a problémy s nastavováním hlasitosti notifikací také nepotěší. Jenže rovněž nenabízí nic navíc, žádnou převratnou novinku nebo věc, ve které by razantně vynikal oproti konkurenci.

To by se mohlo zachránit cenou, nicméně i ta vzrostla. Kdyby smartphone Huawei P10 vyšel minulý rok, tak zde máme ultimátní telefon, který by se pral o pomyslné první místo. Máme ale takový pocit, že Huawei tento rok trochu zaspal a konkurence se mu s vlajkovými modely pro rok 2017 vzdálí. Samozřejmě soudíme zatím podle představených telefonů, na konci roku může být situace úplně jiná.

Za stejné peníze se dá koupit Samsung Galaxy S7, který má navíc zvýšenou odolnost nebo bezdrátové nabíjení. Co se týče fotografií a natáčení videa, jsou na tom oba telefony velmi podobně. Díky tomu, že se jedná o rok starý model, bude mu cena navíc padat mnohem více, než u P10. Telefonu HTC 10 rovněž velmi rychle padá cena, přitom nabízí velmi podobnou výbavu a specifikace.

Klady

+ Perfektní čtečka otisků prstů
+ Kvalitní zpracování
+ Vysoký výkon
+ Podpora DualSIM

+ Povedený a plynulý systém

Zápory

– Vyšší cena
– Chybí zvýšená odolnost
– Nemá stereo reproduktor

Za zapůjčení děkujeme společnosti Huawei.

David Trlica
O Autorovi - David Trlica

Už od dětství ho bavily telefony, na půdě byste určitě našli mnoho a mnoho časopisů o telefonech. První setkání se smartphony proběhlo právě u Androidu.… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (8)