Google dokáže skenováním oka předpovědět srdeční chorobu

odhaleni srdecni choroby skenovanim oka

Umělá inteligence Google dokáže skenováním oka předpovědět, jestli pacient nemá srdeční chorobu. O novinku se postarala sesterská společnost Googlu s názvem Verily, která dříve patřila přímo Googlu, ale nyní je pod konglomerátem Alphabet, který vytvořili právě zakladatelé Googlu.

Google by například mohl skenováním oka poznat hrozící infarkt

Vědci ze společnosti Verily v minulosti představili například projekt chytrých hodinek určených do zdravotnictví, v poslední době se ale jejich úsilí přesunulo jinam. A to k posouzení rizika srdečních onemocnění tím, že budou skenovat oko. Pomáhá jím k tomu mimo jiné umělá inteligence Google.

V článku, který vyšel ve vědeckém časopise Nature Biomedical Engeineering vědci vysvětlili metodu, kdy algoritmus AI vyhodnotí sken oka. Po nutném strojovém učení s velkým množstvím dat pak byla umělá inteligence schopna předpovědět kardiovaskulární rizikové faktory.

google ai skenovanim oka

To by mohlo vést ke snadnější a potenciálně rychlejší analýze než pomocí odběru krve. A to se zhruba stejnou přesností, jakou současné metody při odběrech. Každopádně prozatím tu jsou některé limity.

Oči musí být skenovány pod úhlem 45 stupňů a zároveň musí vědci přizpůsobit data ke strojovému učení. Jinými slovy zatím to není určeno pro klinické testování, ale je to slibný start pro rychlé zjištění srdečních chorob.

Těšíte se podobné novinky, které v následujících letech uvidíme v moderní medicíně?

Zdroj: engadget.com

David Trlica
O Autorovi - David Trlica

Už od dětství ho bavily telefony, na půdě byste určitě našli mnoho a mnoho časopisů o telefonech. První setkání se smartphony proběhlo právě u Androidu.… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (0)